Tipărire
Părinte: Newsflash
Categorie: Post-factum
Accesări: 4803
Dragi colegi,

În perioada 6-7 iulie 2017 a avut loc a doua întâlnire din acest an a Membrilor Consiliului asociaţiei Europeana Network Association (MC of ENA) http://pro.europeana.eu/, care s-a desfăşurat la Muzeul Naţional de Artă din Copenhaga, Danemarca.

ENA are peste 1700 de membri şi sprijină Fundaţia Europeana pentru valorificarea patrimoniului cultural european digital http://pro.europeana.eu/our-network/about-our-network.

 Acest patrimoniu este prezentat publicului prin intermediul portalului Europeana, care conţine peste 54 milioane de descrieri (metadate) de obiecte digitale http://www.europeana.eu/.

BCU Cluj este integrată aici din 2015 şi are, în prezent, 58.253 de descrieri, fiind astfel instituţia românească cu cele mai multe metadate din acest portal.

Prima zi a început cu discuţii legate de rolul şi responsabilităţile membrilor consiliului, amintindu-se că fiecare membru trebuie să se reinscrie până la 1 noiembrie!

Altă temă importantă a fost 2018 - European Year of Cultural Heritage. În acest sens a fost invitată d-na Catherine Magnant de la Comisia Europeană. Aceasta a precizat că pentru susţinerea acestui proiect s-a dat decizia EU 2017/864  din 17 mai 2017, publicată în Official Journal of the European Union, unde sunt prezentate justificările, obiectivele, bugetul şi modalitătile de evaluare a acţiunilor de pregătire şi promovare. Bugetul prevăzut este de 8 milioane de Euro, dar vor fi necesare proiecte cu cel puţin doi parteneri străini, iar valoarea unui proiect va fi mai mică de 200.000 de Euro. Acţiunile vor fi coordonate de un comitet care are în componenţă reprezentanţi naţionali. Aceşti reprezentanţi pot susţine demersul prin proiecte cu alte surse de finanţare. Pentru România este desemnată d-na Ioana Irina Iamandescu, director INP, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Se va utiliza #EuropeForCulture şi www.voicesforculture.eu.

Tot în prima zi au fost prezentate recomandările date de AudioVideo Task Force şi rezultatele grupului de lucru #AllezCulture.

Ziua a doua a continuat cu discuţiile legate de Task Forces http://pro.europeana.eu/get-involved/task-forces şi Working Groups http://pro.europeana.eu/get-involved/working-groups. În această sesiune, dl Uldis Zarins (director de dezvoltare la Biblioteca Naţională din Riga) a precizat că s-a activat grupul de lucru pentru biblioteci, care va sprijini acţiunile membrilor asociaţiei ce lucrează în biblioteci.

A fost discutat bugetul asociaţiei şi s-a propus ca să fie susţinute instituţiile care organizează întâlniri de lucru.

S-au adus modificări la statutul asociaţiei şi s-a prezentat progresul în ceea ce priveşte Business Plan 2018.

Directoarea executivă Jill Cousins a insistat pe implicarea tuturor membrilor asociaţiei în acţiunile desfăşurate de grupurile de lucru şi pe promovarea portalului Europeana. De asemenea, a precizat că următoarea întâlnire va fi în decembrie la Milano.


-
Dr. Olimpia Curta
Director adjunct  – Manager IT
Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”
Cluj-Napoca, România

www.bcucluj.ro
T:+40 264 597092/102
M:+40 761 368540