reprezentare logo Kosson
bethesda.jpg

  Emisă la 20 iunie, 2003

Rezumatul întâlnirii privind publicarea cu acces deschis de la 11 aprilie, 2003
Următoarele declaraţii de principii au fost elaborate în timpul unei întâlniri de o zi care s-a ţinut pe 11 aprilie, 2003 la sediul central al Institutului Medical Howard Hughes din Chevy Chase, Maryland. Scopul acestui document este acela de a stimula dezbaterea în comunitatea cercetătorilor din biomedicină privind modul în care să avanseze pe cât mai rapid posibil către scopul comun de a  oferi acces deschis la literatura ştiinţifică primară. Scopul nostru a fost să ne punem de acord concret asupra paşilor semnificativi pe care toate părţile cu relevanţă – organizaţiile care găzduiesc şi sprijină cercetarea ştiinţifică, cercetătorii care generează rezultatele de cercetare, editorii care uşurează peer-review-ul şi distribuie rezultatele de cercetare, precum şi cercetătorii, bibliotecarii şi alţii care depind de accesul la această cunoaştere – îi pot face pentru a promova tranziţia rapidă şi eficientă către publicarea cu acces deschis.
Este dată o listă cu participanţi imediat după declaraţia de principii. Aceştia au participat nominal şi nu neapărat ca reprezentanţi ai instituţiilor lor. Astfel, în timp ce această declaraţie reflectă consensul de grup, nu ar trebui interpretată ca fiind purtătoarea sprijinului nerestricţionat al fiecăruia dintre participanţi sau al poziţiilor de reprezentare din cadrul instituţiilor acestora.
Intenţia noastră este de a ne reîntâlni într-un grup mai larg în câteva luni pentru a elabora un set final de principii, pe care, mai apoi, vom căuta să fie sprijinite formal de agenţiile de finanţare, societăţile ştiinţifice, editori, bibliotecari, instituţii de cercetare şi cercetători la nivel individual ca fiind standardul acceptat pentru publicarea rapoartelor peer-review al cercetărilor originale în ştiinţele biomedicale.
Documentul este divizat în patru secţiuni: prima este o definiţie de lucru a publicării cu acces deschis. Aceasta este urmată de rapoartele a trei grupuri de lucru.
Definirea publicării cu acces deschis
Publicarea cu acces deschis este una care întruneşte următoarele două condiţii:
1. Autorul(ii) şi titularul(ii) drepturilor de autor oferă tuturor utilizatorilor dreptul liber, irevocabil, global şi perpetuu de a accesa şi licenţa de copiere, utilizare, distribuire, transmitere şi afişare publică a lucrării şi de a face şi distribui lucrări derivate în oricare format digital în orice scop responsabil, subiect al unei atribuiri corespunzătoare, precum şi dreptul de a face un număr mic de copii tipărite pentru uz personal.
2. O versiune completă a lucrării şi toate materialele suplimentare incluzând o copie a permisiunilor, aşa cum a fost menţionată mai sus într-un format electronic standard corespunzător, care să fie depozitată imediat după publicarea iniţială în cel puţin un depozit electronic online, care este susţinut de o instituţie ştiinţifică, societate ştiinţifică, agenţie guvernamentală sau altă organizaţie bine stabilită, care caută să permită accesul deschis, distribuţia nerestricţionată, interoperabilitatea şi prezervarea pe termen lung (pentru ştiinţele biomedicale, PubMed Central este un astfel de depozit).
Note:
1. Accesul deschis este o caracteristică a lucrărilor individuale, nu neapărat a revistelor sau a editurilor.
2. Standardele comunităţii mai mult decât legea drepturilor de autor, vor continua să ofere mecanismul pentru întărirea atribuirii corespunzătoare şi utilizarea responsabilă a lucrării publicate după cum o fac în acest moment.
Declaraţia grupului instituţiilor şi a agenţiilor de finanţare
Organizaţiile noastre sponsorizează şi alimentează cercetarea ştiinţifică pentru a promova crearea şi diseminarea de idei noi şi cunoaştere în beneficiul publicului. Recunoaştem faptul că publicarea rezultatelor reprezintă o parte esenţială a cercetării ştiinţifice iar costurile de publicare fac parte din costurile cercetării. Ne aşteptăm deja ca facultatea noastră şi beneficiarii granturilor să-şi împărtăşească ideile şi descoperirile prin publicare. Această misiune este doar pe jumătate împlinită, dacă lucrarea nu este distribuită larg şi eficient pe cât posibil către societate. Internetul a modificat fundamental realităţile practice şi economice ale distribuirii cunoaşterii ştiinţifice publicate şi face posibil un acces substanţial crescut.
Pentru a beneficia de această schimbare, este necesară o schimbare fundamentală în politicile noastre în ceea ce priveşte publicarea de către beneficiarii granturilor şi de facultate:
  1. Încurajăm facultatea/beneficiarii granturilor să-şi publice lucrările în acord cu principiile modelului cu acces deschis pentru a maximiza accesul şi beneficiile către cercetători, oameni de ştiinţă şi publicul din întreaga lume.
  2. Suntem conştienţi că prin orientarea către accesul liber şi deschis, probabil prin descreşterea costurilor totale, vom muta unele costuri către cercetători la nivel individual prin taxe per pagină sau către editori prin descreşterea veniturilor, dar pledăm pentru un ajutor oferit în suportarea acestor costuri. În acest sens, suntem de acord să finanţăm costurile necesare ale publicării sub modelul cu acces deschis a lucrărilor individuale în revistele cu peer-review (subiect al unor limite rezonabile bazate pe condiţiile de piaţă şi al serviciilor oferite).
  3. Reafirmăm principiul după care doar meritul intrinsec al lucrării şi nu titlul revistei în care lucrarea unui candidat este publicată, va fi considerat în numiri, promovări, premii de merit sau granturi.
  4. Vom privi un document al unei publicaţii cu acces deschis ca o dovadă a serviciului către comunitate în evaluarea solicitărilor pentru poziţii în facultate, promovări şi granturi.
Adoptăm aceste politici în speranţa că editorii lucrărilor ştiinţifice împărtăşesc dorinţa noastră de a mări beneficiul publicului de pe urma cunoaşterii ştiinţifice şi că vor vedea aceste noi politici aşa cum sunt menite – o oportunitate de a lucra împreună în beneficiul comunităţii ştiinţifice şi a publicului.
Declaraţia grupului bibliotecilor şi a editorilor
Suntem încredinţaţi că accesul deschis va fi o componentă esenţială a publicării electronice în viitor şi că lucrările care raportează rezultatele cercetării ştiinţifice curente ar trebui să fie cât mai deschise şi mai liber folosite pe cât este posibil. Bibliotecile şi editorii ar trebui să facă toate eforturile pentru a grăbi această tranziţie în maniera în care nu afectează diseminarea ordonată a informaţiei ştiinţifice.
Bibliotecile propun:
  1. Dezvoltarea şi sprijinirea mecanismelor pentru a face tranziţia către publicarea cu acces deschis şi de a oferi exemple de astfel de mecanisme comunităţii.
  2. În activităţile noastre educaţionale şi nu numai, oferiţi o prioritate înaltă explicării propriilor utilizatori a beneficiilor publicării cu acces deschis şi a revistelor cu acces deschis.
  3. Listează şi subliniază revistele cu acces deschis în cataloagele noastre şi alte baze de date relevante.
Editorii revistelor propun:
  1. Se se angajeze să ofere o opţiune cu acces deschis pentru oricare articol de cercetare publicat în oricare dintre revistele pe care le publică.
  2. Declararea unui calendar specific pentru tranziţia revistelor către modelele cu acces deschis.
  3. Colaborarea cu alţi editori ai lucrărilor cu acces deschis şi cu părţile interesate pentru a dezvolta instrumente pentru autori şi editori pentru a uşura publicarea manuscriselor în formate electronice pretabile pentru arhivare şi căutare eficientă.
  4. Să se asigure că modelele cu acces deschis care cer taxe autorilor, vor coborî pragul pentru cercetători, în cazul unui dezavantaj financiar demonstrat, mai ales pentru cei din ţările în curs de dezvoltare.
Declaraţia grupului de lucru al oamenilor de ştiinţă şi al societăţilor ştiinţifice
Cercetarea ştiinţifică este un proces independent, în cadrul căreia fiecare experiment este informat de rezultatele altuia. Cercetătorii care întreprind cercetarea şi instituţiile profesionale care-i reprezintă, au un mare interes în asigurarea faptului că rezultatele de cercetare sunt diseminate pe cât se poate de rapid, eficient şi larg posibil. Publicarea electronică a rezultatelor de cercetare oferă oportunitatea şi obligaţia de a împărtăşi rezultatele cercetării, a ideilor şi a descoperirilor în mod liber comunităţii ştiinţifice şi publicului.
Astfel:
  1. Sprijinim principiile modelului cu acces deschis.
  2. Recunoaştem că publicarea este o parte fundamentală a procesului de cercetare iar costurile de publicare constituie un cost esenţial în cercetare.
  3. Societăţile ştiinţifice sunt de acord să afirme sprijinul puternic pentru modelul cu acces deschis şi al angajamentului de a atinge în final accesul deschis pentru toate lucrările pe care le publică. Acestea vor împărtăşi informaţii privitoare la paşii întreprinşi pentru a atinge accesul deschis în cadrul comunităţii deservite şi cu alţii care ar putea beneficia de experienţa lor.
  4. Oamenii de ştiinţă sunt de acord să-şi manifeste sprijinul pentru accesul deschis publicând selectiv, evaluând şi editând pentru revistele cu acces deschis şi pentru revistele care fac efectiv tranziţia către accesul deschis.
  5. Oamenii de ştiinţă sunt de acord să propage schimbările prin promovare şi prin propria evaluare pentru a recunoaşte contribuţia comunităţii la publicarea cu acces deschis şi de a recunoaşte meritul intrinsec al articolelor individuale fără a lua în seamă titlurile revistelor în care acesta apar.
  6. Oamenii de ştiinţă şi societăţile sunt de acord că educaţia este o parte indispensabilă pentru a atinge accesul deschis şi se angajează să-şi educe colegii, membrii şi publicul privind importanţa accesului deschis şi pentru ce îl sprijină.
 
Lista participanţilor

Dr. Patrick O. Brown
Howard Hughes Medical Institute
Stanford University School of Medicine şi
Public Library of Science

Ms. Diane Cabell
Associate Director
The Berkman Center for Internet & Society
la Harvard Law School

Dr. Aravinda Chakravarti
Director, McKusick-Nathans Institute of
Genetic Medicine de la Johns Hopkins
University şi
Editor la Genome Research

Dr. Barbara Cohen
Senior Editor
Public Library of Science

Dr. Tony Delamothe
BMJ Publishing Group
United Kingdom

Dr. Michael Eisen
Lawrence Berkeley National Lab
University of California Berkeley şi
Public Library of Science

Dr. Les Grivell
Programme Manager
European Molecular Biology Organization
Germania

Prof. Jean-Claude Guédon
Professor of Comparative Literature,
University of Montreal şi
Member of the Information Sub-Board,
Open Society Institute

Dr. R. Scott Hawley
Genetics Society of America

Mr. Richard K. Johnson
Enterprise Director
SPARC (Scholarly Publishing and Academic
Resources Coalition)

Dr. Marc W. Kirschner
Harvard Medical School

Dr. David Lipman
Director, NCBI
National Library of Medicine
National Institutes of Health

Mr. Arnold P. Lutzker
Lutzker & Lutzker, LLP
Outside Counsel for Open Society Institute

Ms. Elizabeth Marincola
Executive Director
The American Society for Cell Biology

Dr. Richard J. Roberts
New England Biolabs

Dr. Gerald M. Rubin
Vice President and Director, Janelia Farm
Research Campus
Howard Hughes Medical Institute

Prof. Robert Schloegl
Chair, Task Force on Electronic Publishing
Max-Planck-Gesellschaft, Germania

Dr. Vivian Siegel
Executive Editor
Public Library of Science

Dr. Anthony D. So
Health Equity Division
The Rockefeller Foundation

Dr. Peter Suber
Professor of Philosophy, Earlham College
Open Access Project Director, Public Knowledge
Senior Researcher, SPARC

Dr. Harold E. Varmus
President, Memorial Sloan-Kettering Cancer Center
Chair, Board of Directors, Public Library of Science

Mr. Jan Velterop
Publisher
BioMed Central
United Kingdom

Dr. Mark J. Walport
Director Designate
The Wellcome Trust
United Kingdom

Ms. Linda Watson
Director
Claude Moore Health Sciences Library
University of Virginia Health System