Tipărire
Părinte: Tehnologie, biblioteci, arhive și mulți biți
Categorie: Prezentări
Accesări: 4887

Pentru cei interesați de materialul pe care-l produc pentru învățarea limbajului de programare JavaScript și în urma unor recomandări venite prin intermediul unui chestionar online, vă ofer capitolul introductiv pentru a avea un prim contact.

Acesta este modul în care va apărea cartea tipărită și sper să vă facă îndeajuns de curioși pentru a dori să citiți întregul material.

Dedic acest efort copiilor și vouă, celor curioși, care veți învăța mai întâi prin a înțelege.
Este pentru voi, cei care lucrați în biblioteci și în alte instituții de memorie. Motivul pentru care vi se adresează vouă este nevoia unei noi abordări a practicii în contactul permanent cu informația și cu reprezentările atât de bogate ale acesteia.

Ceea ce am realizat după un efort de câțiva ani de acumulare personală, este faptul că nu există materiale de învățare prea multe în domeniul programării care să explice și cu ajutor vizual extins concepte și situații pe care anumite abstractizări ale unui limbaj le expune celor nefamiliarizați. Vizualizare nu înseamnă să te filmezi cum scrii cod pe care îl povestești. Aici mă gândesc la faptul că este nevoie să desenezi, să vezi cu ochii minții posibilele reprezentări ale abstractizărilor. Această lucrare dorește să ofere îndeajuns de mult suport vizual pentru a realiza scopul de învățare.

Acesta este și un efort de a lărgi baza de acces în limba română către un nou instrument de expresie: programarea. Chiar dacă limbajul de programare își găsește expresia prin cuvintele limbii engleze, nu există niciun motiv să nu pornești pentru că există o barieră de limbă. Setul acestora este mic și nu este nimic dificil în a le înțelege. Amânarea pentru momentul când vei învăța engleza este neproductivă și ce-ar fi o experiență de învățare a unui lucru nou fără mici provocări? Toate cuvintele rezervate în limba engleză vor fi traduse ca înțeles și voi puncta acolo unde este necesară lămurirea termenilor. Nu vei fi singur, te voi seconda acolo unde știu că e greu, unde nu face sens din prima.

Pentru că această lucrare se adresează și specialiștilor din științele informării și prin extensie tuturor celor din domeniul umanioarelor digitale, accentuez faptul că nu mai poate fi despărțită nevoia de a dobândi noi abilități, de cerința de a le pune în practică. Ceea ce doresc să subliniez este că aproape toate serviciile moderne ale unei instituții de memorie sau de cercetare nu mai pot fi gândite fără o formă sau alta de prelucrare a datelor și informațiilor, fie că este remodelare, regăsire după șabloane sau prezentarea lor către comunitate ori interconectarea cu alte seturi ori sisteme de gestiune.

Întrebarea pentru toți profesioniștii domeniului este în acest moment cum? Cum să învăț să gestionez date, cum să le manipulez, cum să le prezint pentru a fi mai ușor de înțeles celor care au nevoie de ele. Cum să transform catalogul meu, cum să interconectez baze de date europene și globale la acesta, cum să convertesc dintr-un format în altul, dar mai ales cum să exploatez colecția pentru a o face și mai atractivă din perspectiva unui instrument de lucru care să devină permanență... obișnuință!? Cum să transform instrumentul creat de mine într-un serviciu continuu?

Această carte dorește să ofere o cale prin care să fie dobândite cunoștințe în domeniul programării îndeajuns de avansate încât să permită o a doua natură celor care au nevoie să lucreze cu datele. Una din ținte este aceea de a explica cunoștințele necesare pentru a manipula, transforma, și a genera dinamic date, precum și care sunt bazele pentru a le încadra într-o formă de prezentare.

Această lucrare îți este adresată și ție specialistul în umanioare digitale - digital humanities. Îți va oferi cunoștințele necesare să pui cap la cap diferite scripturi pentru a eficientiza munca curentă, pentru a înțelege și oferi înțelesuri noi unor seturi de date discrete pe care vei ști să le pui cap la cap și să le exploatezi.

Îți va veni ușor să înțelegi de ce funcționează o colecție de software, cum se leagă un framework de un altul și de ce funcționează acest lucru. Capacitatea de expresie și de prelucrare îți va fi ușurată semnificativ prin înțelegerea multor aspecte obscure ale funcționării JavaScript-ului.

Voi încheia pledoaria pentru acest nou drum cu o afirmație care se va dovedi adevărată pe măsură ce veți descoperi bucuria de a lucra cu structuri de cod ce permit prelucrarea.

 Descărcare capitol introductiv de la următorul link: pdf JS invat eu inveti tu - Introducere și anatomie (2.23 MB)

 IntroducereJSinvEuInvTu

Pentru a da o mână de ajutor, vă rog să dați răspuns la următoarele două întrebări de aici:

 

Link direct către formular aici: https://goo.gl/forms/YxToC1C0k3Aq0kc93