reprezentare logo Kosson

Transcribathon România vă oferă oportunitatea de a transcrie aceste jurnale ale lui Dumitru Nistor, precum și alte documente românești fascinante din Primul Război Mondial.

Veniți la evenimentele organizate în orașul vostru și alăturați-vă unei echipe pentru a intra în competiție, transcriind cât mai mult posibil într-un interval de 48 de ore. Echipele câștigătoare vor fi desemnate și premiate la evenimentul final din Cluj.

Dumitru Nistor, țăran din satul Năsăud, a fost recrutat în marina austro-ungară în 1912. Marele Război l-a găsit la bordul crucișătorului SMS Kaiserin Elisabeth în Marea Chinei. A participat la mai multe bătălii navale pentru apărarea unei colonii germane de pe teritoriul Chinei și a fost luat prizonier de către japonezi. Ținut în captivitate în lagărul de la Aonogahara până în 1919, Dumitru Nistor a scris un jurnal și a compilat două volume de poezii compuse de el însuși sau adunate de la tovarășii de luptă.
Deosebit de frumoase, ilustrate cu fermecătoare desene exotice în cerneală și acuarelă, volumele lui Dumitru Nistor sunt documente istorice valoroase. Aceste manuscrise sunt contribuția Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj la europeana1914-1918.eu

Sursa: http://transcribathon.com/en/romania/