reprezentare logo Kosson

Aș putea începe cu perspectiva politică pentru faptul că s-a reușit punerea la aceeași masă a unor importante figuri din arcul guvernamental din primele eșaloane. Ministerul Culturii a fost reprezentat cu succes și cu mare speranță în figura tânără a doamnei Luminița Corneanu, Consilierul din cadrul Biroului Cultură Scrisă, Biblioteci însoțită de Secretarul de Stat în Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Vasile Timiș, care a prezentat salutul și mesajul instituției. Îmbucurătoare a fost prezența domnului Directorul General Adjunct al APIA, Nicolae Sterghiu. Recunosc că am fost dezamăgit pentru că domnul Ministru Kelemen Hunor nu a reușit să ajungă în acest panel alături de onorabilul domn Ministru al Comunicatiilor si Societații Informaționale, Valerian Vreme.{sharethis}

Domnul Valerian Vreme a adus în atenție platforma de plăți online inaugurată recent iar în acest context „integrator", a afirmat că „Biblionet e un program care vine ca o mănușă". Să vedem cât de generoase și atente vor fi degetele...

Robert Pearson, Președintele Fundației IREX a pus plastic debutul și evoluția proiectului sub dictonul său preferat care spune că „atunci când învățăcelul este pregătit, apare și profesorul". O interesantă sintetizare și o abordare diplomatică dacă ne gândim că noi de cele mai multe ori trebuie să fim împinși ușor de la spate pentru a face câte ceva...

Deborah Jacobs, Director Program “Biblioteci Globale”, Fundatia Bill & Melinda Gates, a indicat rolul programului în alte țări și care sunt avantajele desfășurării programului din perspectiva post factum:- întărirea sistemului de biblioteci publice;- stimularea aparției de „voci globale" din domeniu pentru domeniu;- crearea unei rețele interconectate de servicii între Guvern și Public. A fost dat exemplul de succes a modului în care programul și-a desfășurat efectele în Chile.

Veni vorba despre situația în care se află sistemul de biblioteci publice și că ar trebui făcute eforturile de a clarifica aspecte importante prin amendarea Legii Bibliotecilor. Contextul a fost al posibilității de angajare a bibliotecarilor acolo unde aceștia au ieșit la pensie iar poziția a rămas neacoperită prin interdicția de a face angajări. Doamna Luminița Corneanu a accentuat faptul că Lege există și că ține doar de autoritățile locale să o aplice. A invocat faptul că există o Ordonanță de urgență din 2001, care explicit, dă posibilitatea angajării acolo unde există o poziție unică în grilă.
{xtypo_info}Comunicat de presă:  default  Bibliotecile Publice, puncte de acces la servicii de e-guvernare pentru milioane de români (184.88 kB 2011-04-07 12:50:19)  {/xtypo_info} Colaborarea cu APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură) este un caz de bună practică și ar trebui să fie urmate de mai multe instituții publice. Deschideri către programe ale Ministerului Sănătății (proiectul Viața) au fost invocate în timpul desfășurării întâlnirii.

O întrebare foarte importantă pentru breaslă a fost: de ce ai rămâne în continuare bibliotecar atâta vreme cât motivațiile pecuniare sunt descurajante?
Cu tactul și responsabilitatea afirmațiilor doamna Doina Popa, Președintele ANBPR, a adus pe masă argumentul forte al responsabilității specialiștilor la nivel personal cu recompensele necuantificabile ale lucrului bine făcut. De asemenea, a fost subliniat și rolul bibliotecilor desprins din strategia europeană pentru dezvoltare economică și socială, care ar trebui să întărească și mai mult decizia bibliotecarului de a face parte activ în continuare din breaslă. Multe ar fi de spus aici, nu-i așa?!

Au fost punctate și aspecte mai puțin plăcute ale desfășurării programului precum retragerea angajamentului a șapte comunități locale din program, dar Paul-Andre Baran, Director Program Biblionet in Romania crede că sunt pe deplin copensate prin toate celelalte reușite vizibile prin efecte directe. Cifrele aduc câteva înformații suplimentare, dar sunt convins că multe din rezultate și efecte sunt necuantificabile. Aceste efecte lipsite de valoare materială, dar încărcate cu o altă greutate au fost desprinse și din filmulețul de prezentare „de deasupra" a programului Biblionet. Am surpins momentul emoțional pe figura doamnei Deborah Jacobs, Director Program “Biblioteci Globale”, Fundația Bill & Melinda Gates, care întărită parcă de imagini, a apăsat și mai mult pe necesitatea implicării la nivel local cu efectele întăririi sistemului de biblioteci publice la momentul în care proiectul își va înceta finanțarea. Dânsa a punctat la aspecte mai puțin plăcute și greoaia angrenare a factorilor de decizie la momentul debutului proiectului în România, dar compensată prin acordurile recent încheiate (vezi activitatea direct pe site-urile ANBPR și Biblionet).

Ca și concluzii, am fost plăcut impresionat de angajamentul APIA care-și dorește strîngerea colaborării pentru a da o șansă concretă fermierilor de a aprticipa la proiectele de finanațare.
Doamna Doina Popa dorește o extindere a programului la toate bibliotecile publice pledând apăsat pentru sprijinirea acestui deziderat.
Deborah Jacobs dorește o mai mare implicare a cât mai multor părți ale arcului guvernamental.
Robert Pearson, Presedintele Fundatiei IRex dorește realizarea unei armonioase integrări a tehnologiei cu nevoile comunităților locale (câteva exemple de pe continentul african au fost aduse spre cunoștință împreună cu Sylvia Mathews Burwell).
Doamna Luminița Corneanu dorește ca autoritățile locale să se implice printr-un act de responsabilitate directă pentru destinul comunităților în contextul valorificării bibliotecilor locale ca instrumente de comunicare cu administrația.
Sylvia Mathews Burwell puncteză că la bază totul este despre oamenii din teritoriu, din comunități în convergență cu bibliotecile care nu sunt decât „furnizor de instrumente"(tool provider).

Vasile Timiș


Sylvia Mathews Burwell


Valerian Vreme



Sylvia Mathews Burwell


{becssg}BIBLIONET/biblionet.gallery{/becssg}{jcomments on}