reprezentare logo Kosson

O toamnă plină de evenimente a inclus și Conferința Națională a Asociației Naționale a Bibliotecilor Publice din România. Tematica în care s-a încadrat conferința a fost „Bibliotecile publice și dezvoltarea comunitară”.

Biblioteca Județeană „George Barițiu” din Brașov a fost gazda evenimentului prin amabilitatea și disponibilitatea domnului director Daniel Nazare cu ajutorul unui colectiv extraordinar. Ca o mică paranteză, am realizat că există oameni extraordinari în bibliotecile românești, care merită să evolueze mai repede și mai bine, împlinindu-se condiția ca aceștia să realizeze potențialul pe care-l au. Parcă prea suntem rușinoși; aici mă refer la cei care fac munca propriu-zisă căci nivelul managerial este forțat de împrejurări să nu mai aibe rezerve în a arăta capacitate și hotărâre.

Seria prezentărilor a fost deschisă de Președintele Doina Popa cu un raport asupra activităților și direcțiile de acțiune ale asociației. Accentul a căzut pe parteneriatele stabilite cu diferite instituții private sau organisme guvernamentale. O altă componentă a activităților asociației este colaborarea cu IREX pentru implementarea programului Biblionet. Dincolo de realizările programului, care sunt incontestabile ca și aport la dezvoltarea sectorui bibliotecilor publice, au fost expuse și probleme ce țin de modul în care proiectul se reflectă la nivel de interes pentru profesioniști.

Am reținut eforturile asociației pentru dezvoltarea unor servicii (cursuri) pentru calificare și formare continuă.
Paul Andre Baran, directorul programului Biblionet și reprezentant al Fundației IREX România a felicitat delegațiile prezente și participanții la proiect pentru schimbările în abordare și mentalitate, dar cu toată delicatețea a expus și câteva neajunsuri de natură „românească” în ceea ce privește desfășurarea activităților Biblionet. Trebuie menționat faptul că a fost prezentă și doamna Meaghan O'Connor, coordonator de program al Fundației IREX de la Washington, care a adus experiența Asociației Bibliotecilor Americane (ALA) privind implicarea tinerilor profesioniști

Michel Gorin, profesor la Haute École de gestion de Genève și vice-președinte al SAB/CLP - Communauté de travail des bibliothèques suisses de lecture publique - a prezentat actualitatea și posibilitățile de dezvoltare în viitor a bibliotecilor publice de lectură din Eleveția.

 

Ce este o bibliotecă publică de lectură?
R: Infrastructure de service qui offre à toute personne un accès à des documents et à des informations pour la formation, la culture, les loisirs et le divertissement. Source : CLP (Suisse). Normes pour les bibliothèques de lecture publique. 3e éd. Berne : Hep-Verlag, 2008. 60 p.
De reținut este procesul de instruire a bibliotecarilor, care au devenit de multă vreme total altceva decât ceea ce încă percepem noi că suntem sau mai rău, modul în care ne privesc pe noi alte ramuri ocupaționale, oamenii simpli... Astfel, în Elveția formația profesională are un aspect polivalent:

  • Bibliothécaire (bibliotecar)
  • Archiviste (arhivist)
  • Recherchiste (cercetător)
  • «Records manager» (specialist în managementul actelor)
  • Spécialiste en veille documentaire (specialist în informare documentară de actualitate)
  • «Knowledge manager» (manager al cunoașterii)
  • Courtier en information (specialist în brokeraj informațional)


Alina Zamfir, Fundația EOS

Teleconference Europe este punctul central al activităților pentru EOS. Au desfășurat campania „Hai pe net”. 33 de biblioteci care aderat la campania hai pe net. PAP- Punct de Acces Public și eCentre sunt mijloacele prin care cei care nu au luat contact cu tehnologia sunt ajutați să o facă.

Reprezentatul Ministerului Culturii a dat o veste interesată cum că de la anu vor fi bani de achiziții de carte - bupă aprobarea bugetului (cu o contribuție de la Loteria Națională). Rămâne de văzut...  

Tabita Chiriță, Biblioteca Națională a annțat inițierea unei secțiuni metodologice și intenția creării unei platforme de comunicare cu bibliotecile județene.

Se pare că editura Rao va alege drumul digital și anunță o platformă dedicată chiar în acest moment făcându-se mari investiții în software și hardware.
Că veni vorba de software, Liviu Dediu, reprezentând IME România a invitat colegii prezenți pe cale colaborării printr-un catalog care ar oferi șansa de  unificare a colecțiilor: www.biblio.ro

O discuție foarte interesantă privind modul în care criza financiară s-a repercutat asupra bibliotecilor din Statelor Unite ale Americii și care a fost reacția acestora.
Tony Gart, director Biblioteca Phoenix (1.500.000 populație)
La colapsul economic din America bugetele bibliotecilor au fost tăiate cu 30%. A fost nevoie de o redimensionare a sistemului de biblioteci  în sensul reducerii cheltuielilor. În Phoenix au fost 200 angajați scoși. Apoi a fost o solicitare de reducere cu încă 30%. Decizia a fost de închidere a bibliotecilor. Friends of the Library in Phoenix s-au opus fiind trimise aproape 20000 de mii de cărți poștale către primărie. Consiliul local a cedat solicitărilor și nicio bibliotecă nu s-a închis.

„As long as you meet the needs of the community, the community will advocate for you.” - Atâta vreme cât răspunzi nevoilor comunității, aceasta te va sprijini.

Cazul bibliotecii din Saint Paul, Minnessota a fost prezentat de Peter Pearson, Președintele Fundației „Prietenii Bibliotecii Publice din Saint Paul”. Rezultat al activităților: aprox, 1 mil. de dolari în fiecare an.
Puncte tari:

  • programe de lectură publică
  • programe de promovare și lobby pe lângă autoritățile orașului
  • ajutor din partea figurilor marcante ale comunității
  • Specificitatea solicitărilor către autorități face ca acestea să aibe un răspuns pozitiv.

Interesant este să aflu că nici USA nu a avut cultura advocacy-ului până acum 15 ani.  Nimeni nu a prezăzut o problemă de natură financiară așa că provizii nu au fost făcute și nici planuri de a rezista în cazul unei prăbușiri.

Bibliotecile ca partenere în proiecte europene se dovedește o cale concretă de a aduce plus valoare serviciilor oferite de bibliotecă

D-na Denis Rotaru, Biblioteca Națională - Ce se întâmplă cu LIVES-RO?

Lista de vedete de subiect - o adaptare a RAMEAU
RVM Repertoriul de Vedete de Subiect e făcut de Canadieni preluând LCSH și la data primei apariții îngloba 11.000 de vedete
Materiale care au stat la baza traducerii: Ghid de indexare, ed. 1999, Lista de autoritate RAMEAU în 8 volume tipărite și 2 cd-uri cu baza de date RAMEAU

Nu pot să închei fără a mulțumi organizatorilor pentru acest eveniment și nu în cele din urmă adaug felicitării sponsorilor acestui eveniment. Am început să am o stimă deosebită pentru eforturile lor mai ales că beneficiile din partea autorităților române în a-i sprijini sunt ca și inexistente.