reprezentare logo Kosson
Este anul 2002 și studenții de la Bibliologie și Științele Informării au plecat într-o călătorie de studii. Având încurajarea doamnei profesor Cristina Popescu cu ocazia Zilelor Porților Deschise din Universitatea București, am considerat că ar fi un sunet din trecut interesant aducând în gânduri acele superbe zile de toamnă petrecute în cele mai frumoase orașe transilvănene. Iată cum suna „Argumentul” materialului izvorât ca urmare a acestei călătorii. Consider că și acum toate afirmațiile sunt valabile, chiar dacă poartă glasul unui student naiv (iertați fraților și limba chinuită pe ici, pe colo) :{sharethis}

„Pentru cã, oricare efort făcut trebuie justificat și pentru că fiecare dintre noi cei care au participat la călătoria de documentare și-au dorit ceva care sã le aducã aminte de momente, imagini, informații, în fapt de repere pentru planuri de viitor, s-a nãscut ideea unui mic ghid informativ.
Lucrarea de față nu își propune tratarea la nivel de studiu al spațiului cultural și cãrturãresc transilvãnean, ci își dorește sã puncteze informal reperele unui spațiu care, din pãcate, este din ce în ce mai puțin accesibil studenților datoritã impedimentelor de natură materialã.
Merită subliniat un fenomen care încetul cu încetul își pune amprenta asupra comunicării la nivel universitar între instituțiile cu același profil din Ardeal, Moldova ori Banat sau relațiile dintre mediile universitare formatoare de specialiști într-un domeniu și instituțiile care au nevoie de aceștia.
Acest fenomen este lipsa de comunicare care se instaurează pe fondul acutei lipse de fonduri sau mijloace materiale et caetera.
Paradoxul care apare este că însăși instituțiile care au nevoie de specialiștii formați tocmai pentru a le servi prezintă un interes scăzut din motivele deja menționate.
Ce s-ar putea face este ca în primul rând să recunoaștem probema, să o identificăm cu nevoile de studiu și informare ale studenților și nu în ultimul rând evaluarea pe baze realiste a serviciilor de natură educațională, de informare, de cercetare et caetera pe care mediul universitar îl poate pune la dispoziția eventualilor parteneri fie aceștia alte instituții de învățământ fie instituții de cultură vizate de studenți ca posibile ținte în carierele lor.

Ideea acestei călătorii a venit din dorința de a completa cunoștințele dobândite de-a lungul a trei ani de studii și nu numai de a le completa ci și de a ilustra prin contact direct periplul teoretic prin marile biblioteci transilvănene. Mergând pe firul unei idei dar în mare măsură și al unei dorințe comune a tuturor studenților de a experimenta cu propriile simțuri civilizația scrisă transilvăneană s-au avansat rând pe rând liniile de încadrare ale călătoriei: Sibiu – Biblioteca Muzeului Brukenthal; Alba-Iulia – Biblioteca Batthyaneum; Târgu Mureș – Biblioteca Teleki și Șcheii Brașovului.

Linia generală a tematicii urmãrite s-a aliniat coordonatelor perioadei incunabulare și a cărții vechi românești iar un al doilea scop a fost cel de a vedea și a lua contact cu locurile, atmosfera și valorile implicite pe care instituțiile vizate le degajă.”

Descărcați documentul de aici: default  Calatoria de Studii Transilvanae - Bibliologie 2002 (5.01 MB 2012-04-27 22:20:04)