reprezentare logo Kosson

Resurse Educaționale Deschise

Această categorie este dedicată popularizării, dezbaterii și progresului în domeniul Resurselor Educaționale Deschise. Puteți găsi texte și materiale care explică, promovează și elaborează agenda RED în România, Europa și în întreaga lume.

Ieri s-au desfășurat concomitent trei evenimente în România dedicate Săptămânii Educației Deschise.

Este o evoluție care urmărește interesul crescut a tuturor celor implicați în educație pentru a eficientiza și a reduce costurile pentru producerea, gestionarea, crearea și reutilizarea resurselor educaționale. La Biblioteca Națională a României s-a desfăsurat „Educație deschisă și accesabilitate”, un eveniment circumscris „Săptămânii Guvernării Deschise”, ca activitate a „Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă” (http://ogp.gov.ro/despre-ogp/).

La acest eveniment au fost invitați doamna Anca Petrache, Director în cadrul MEC, doamna Claudia Șerbănuță, Manager al Bibliotecii Naționale a României și domnul Mihai Dima, Președinte al ANCSI și Ovidiu Voicu, Centrul pentru Inovare Publică - reprezentatul Coaliției RED. Întreaga dezbatere și prezentarea propunerilor de angajamente pe care Coaliția pentru Resurse Educaționale Deschise le-a redactat, se poate urmări pe înregistrarea video disponibilă la următorul link: https://www.privesc.eu/arhiva/66016/Conferinta-Open-Education---Educatie-deschisa.

RED Banner 2016

Coaliția pentru Resurse Educaționale din România, propune spre integrare câteva „Propuneri angajamente Planul Național de Acțiune OGP 2016-2018 în domeniul educației”:
1. Date deschise și transparență în educație
Obiectivul principal: Creșterea transparenței sistemului public de educație.
2. Biblioteca Școlară Virtuală și Resurse Educaționale Deschise
Obiectivul principal: Crearea Bibliotecii Școlare Virtuale și popularea ei cu resurse educaționale deschise
3. Acces deschis la rezultate de cercetare
Obiectivul principal: Optimizarea impactului cercetării științifice finanțate din fonduri publice prin deschiderea accesului la aceasta.
4. Management transparent în educație
Obiectivul principal: Creșterea transparenței sistemului public de educație.

Pe 13 mai, 2015 a fost trimisă o scrisoare deschisă privind cursul opțional introdus de Ministerul Educației la propunerea Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA). Este un pas bun, dar care prezintă neajusuri. Împreună cu alți 12 semnatari am trimis următoarea scrisoare:

În atenția Ministerului Educației și Cercetătii Științifice
Domnului ministru Sorin Mihai Cîmpeanu,

și a Institutului de Științe ale Educației,
Domnului director Ciprian Fartușnic,

Domnule ministru,
Domnule director,

RED logo roSalutăm intenția Ministerului Educației de a introduce în pregătirea elevilor de liceu drepturile de proprietate intelectuală. Însă, credem că programa școlară pentru disciplina opțională ‘Educație pentru drepturile de proprietate intelectuală’ pierde din vedere principiile educației deschise și realitățile sociale și culturale din lumea digitală. În același timp, opționalul este propus într-un vid de pregătire a cadrelor didactice pe acest subiect.

Subcategorii

Subcategorie dedicată documentelor de importanță majoră pentru promovarea și adoptarea Resurselor Educaționale Deschise.