reprezentare logo Kosson

Documente Despre Politica Externa a Regatului Serbiei între 1903 - 1914, o imagine captură a paginii cu care se deschide colecția digitală. Ăn imagine este cuvântul înainte, care este redat mai jos și imaginea telegramei prin care austriecii declarau război Serbiei.

Institutul Matematic MISANU împreună cu Departamentul de Istorie al Academiei Sârbe (SANU), cu sprijinul Ministerului Culturii și al Informației, au încheiat cu succes un nou proiect de digitizare dedicat de aceată dată documentelor care aduc lumină asupra relațiilor diplomatice ale Regatului Serbiei în anii tulburi 1903 - 1914.

Colecția poate fi accesată la următorul link: http://diplprepiska.mi.sanu.ac.rs/

Introducere de Vladimir S. Kostić

Se pare că, în acea zi, 27 octombrie 2015, când s-a anunțat încheierea cu succes a proiectului intitulat „Documente pentru afaceri externe al Regatului Serbiei, 1903-1914” într-o atmosferă de sărbătoare, doar câțiva membri ai Academiei Sârbe de Științe și Arte (SASA) au fost conștienți - autorul acestor rânduri cu siguranță nu era - că a fost o concluzie a unui efort de o jumătate de secol (începând cu anul 1964 mai precis), un efort mare al unui număr mare de istorici, conduși la acea vreme de academicienii Petar Popović, Jorjo Tadić, Čubrilović și Vasilije Vasa Krestić. Întreprinderea de proporții uriașe este rezumată în 42 de volume! Declaratia de razboi din partea Austro-Ungariei 23.07.1914

Cu toate că am crezut cu naivitate de ceva timp că „manuscrisele nu ard", experiența noastră ne amintește de nenumărate cazuri de pierdere a mărturiilor scrise ale istoriei noastre, dispariție care deschide spațiul pentru interpretări, jumătăți de adevăruri, dezbateri istorice și chiar falsificari intenționate. Prin urmare, SASA a decis să digitizeze documentele cuprinse de proiect și de a le face ușor de utilizat, facilitând atât stocarea și căutarea. Rămâne doar să felicit din toată inima participanții la acest mare și important efort, precum și Institutul de Matematică al Academiei Sârbe de Științe și Arte pentru munca bine făcută, care va fi o sursă de inspirație pentru viitoarele întreprinderi similare. Nimic nu ne poate apăra mai bine în fața judecății istoriei decât documentele. Participanții la proiectul „Documente pentru afaceri externe al Regatului Serbiei, 1903-1914” au luat la cunoștință cu amărăciune de faptul că alții au îndeplinit această sarcina cu mult timp în urmă, și am rămas în urmă din nou. Fără nici o intenție de a răspunde, este totuși adevărat că s-au confruntat cu multe obstacole aparent insurmontabile (de exemplu, forțele de ocupație au confiscat în mod constant și în mod intenționat aceste documente). Dar ei au biruit! Cu acest efort, SASA își impune încă o sarcină: avântul spre noi provocări. Experiența cu participanții la acest proiect mă convinge că se vor finaliza cu succes, fără îndoială.

Le urăm celor care au făcut echipă cât mai multe realizări și le cerem răbdarea de a aștepta o mână întinsă peste Dunăre cu o colecție digitală care să vină în completare.

Felicitări!

LaunchOfProjectDiplomaticDocumentsForeignPolicySerbia19031914