reprezentare logo Kosson

Proiecte UE

Aici vor fi cuprinse informații despre proiectele europene care prezintă interes pentru comunitatea noastră.

EuropeanaElects

Pe vârful unui Munte de sticla, o prințesă letonă îl așteaptă pe cel suficient de curajos care sa îl urce și să o salveze. În același timp, Castelul de lumina Leton se scufundă atunci când națiunea este oprimată, dar răsare din adâncuri periodic pentru a elibera poporul leton.

Sau altfel spus înțelepciunea pierdută în intunericul războiului și al invaziilor, este reîncredințată poporului leton de catre Castelul de Lumină.BibliotecaNationalaALetonieiPalatulDeCristal
Castelul de Lumină, precum și Muntele de Sticlă - două simboluri relevante ale folclorului leton, sunt astfel reprezentate în mod strălucit în noua clădire a Bibliotecii Naționale a Letoniei, gazda Adunării Generale a Europeana Network Association 2016.

digitalCulturalHeritageMapRoadmapForPreservationDCH-RP Digital Cultural Heritage Roadmap for Preservation este o acțiune de coordonare sprijinită prin Programul e-Infrastructures al PC7 al CE care a fost lansat pentru a privi la cele mai bune practici privind standardele de prezervare utilizate.

Ținta proiectului este armonizarea politicilor privind stocarea și prezervarea în sectorul patrimoniului cultural digital; pentru a avensa dialogul și integrarea instituțiilor, e-Infrastructurilor, a organizațiilor de cercetare și private; pentru a identifica modele de guvernanță, mentenanță și sustenabilitate a infrastructurii integrate necesare prezervării digitale a conținuturilor culturale.

Sunt angrenați 13 parteneri din țările europene și se va extinde către alți parteneri din Europa și alte țări.

 

Dragi colegi,

 

Mă numesc Paul Ayris și sunt bibliotecar în Biblioteca Universitară UCL (University College London), precum și președintele Asociației Bibliotecilor de Cercetare Europene LIBER. Sunt încântat să restabilesc relația cu membrii comunității bibliotecarilor și specialiștilor din științele informării din România și am speranța că viitorul va deschide multe oportunități de colaborare.

Folosind Kosson ca pe o punte, aș dori să vă invit să fiți parte a unui foarte important proiect european: DART-Europe. Acesta are drept scop colectarea lucrărilor de licență și a dizertațiilor în regim de Acces Deschis.

DART-Europe strânge detalii privind tezele de doctorat, care să poată fi liber pentru a putea fi descărcate, consultate și utilizate. Vă rog să-mi permiteți să vă ofer mai multe detalii despre acest proiect și să-mi exprim speranța unei colaborări cu instituțiile din România privind acest serviciu pan-european.

 

După trei ani de dezvoltare și pregătiri, Portalul Filmului European - European Film Gateway – EFG –  http://www.europeanfilmgateway.eu a fost lansat. Portalul Internet pentru colecțiile digitale ale arhivelor europene de film și a cinematecilor oferă acces liber la aproape 400.000 de materiale video în format digital, fotografii, afișe de film și materiale text. Până în luna septembrie, numărul de obiecte digitale va crește la 600.000 fiind alimentat de 16 arhive de film. {sharethis}

„Portalul Filmului European oferă acces online centralizat la patrimoniul de film al Europei pentru prima dată. Înainte de acest moment, acest record remarcabil al cinematografiei europene a fost dispersat pe diferite platforme naționale, ” spune Claudia Dillman, director al Deutsches Filminstitut, coordonator al proiectului. „În acest moment, filmele și informațiile despre acestea sunt mult mai accesibile, nu numai cercetătorilor, jurnaliștilor și mediilor de creație, dar și unei largi audiențe interesate de film.”

UnivSMBeogradEuropeanaNewspapers

Biblioteca Universității „Svetozar Markovic” din Belgrad, Serbia găzduiește primul workshop public în cadrul proiectului Europeana Newspapers în zilele de 13, 14 iunie 2013. Atelierul a strâns peste 60 de specialiști din domeniul digitizării din întreaga Europă.

 

Pe parcursul celor două zile ale workshopului se vor discuta metode pentru procesarea materialelor digitizate precum OCRizarea, OLR și NER cu scopul de a îmbunătăți rezultatele de căutare ale Europeana, precum și despre diferite instrumente de evaluare a procesului de digitizare.

 

http://enworkshopbelgrade.wordpress.com/
#eurnewsWS

Europeana is facilitating developments in Linked Open Data by publishing data for 2.4 million objects for the first time under an open metadata licence - CC0, the Creative Commons’ Public Domain Dedication.
 

Linked Open Data from europeana on Vimeo.

Astăzi a lost lansat DigCurV, un proiect finanţat de Comisia Europeană prin programul Leonardo da Vinci pentru a stabili un cadru curicular de formare profesională în administrarea digitală. {sharethis}

Sectorul digital din Europa a cunoscut o creştere puternică în ultimii ani. Ritmul de dezvoltare şi schimbare în sectorul tehnologiei informaţiei prezintă provocări pentru instituţiile culturale responsabile pentru gestionarea şi prezervarea pe termen lung a colecţiilor digitale. O provocare cu care instituţiile se confruntă este ca personalul să aibe acces la instruire. Un Raport de Analiză și Tendințe încheiat de DigitalPreservationEurope arată că prezervarea digitală devine una dintre principalele priorităţi strategice a instituţiilor - acestea sunt tot mai conştiente de faptul că resursele digitale sunt fragile şi că acestea sunt în pericol.

DigCurV va aborda disponibilitatea de formare profesională pentru curatorii digitali în biblioteci, arhive, muzee şi sectoarele culturale de patrimoniu necesare pentru a dezvolta noi competenţe care sunt esenţiale pentru gestionarea pe termen lung a colecţiilor digitale.

index srProiectul PHAIDRA în Balcanii de Vest este destinat să asigure modernizarea tehnică, integrarea funcțională și extinderea instituțională a sistemelor de bibliotecă universitare din Serbia, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina. Acest proiect oferă:

 

  • Instalarea de noi servere în sistem de noduri de bibliotecă;
  • Includerea bibliotecilor facultăților care nu sunt integrate în sistemele de gestiune a bibliotecilor din propriile lor universități;
  • Implementarea de noi servicii de bibliotecă pentru a finaliza toate ILS (Sisteme Integrate de Bibliotecă);
  • Stabilirea de portaluri web pentru curricula universitară cu informații privind literatura obligatorie, materiale didactice și materiale de curs legate OPACurile depozitelor digitale și ale bibliotecilor;


Instalarea sistemului de arhivare și utilizare a documentelor digitale universitare și corelarea lor cu sistemul informațional al bibliotecii și sistemul de comunicare în domeniul științei.

 

Implementarea de noi servicii de bibliotecă pentru a operaționaliza Sistemele Integrate de Bibliotecă (ILS)

 

De curând MCSI a găzduit un eveniment de informare asupra posibilității de finanțare prin CIP ICT PSP 2012.

A fost un bun motiv pentru a mai afla ce finanțări se mai pot atrage pentru activitățile din BAM-urile românești.

Acest nou apel pentru depunere de proiecte s-a deschis la 3 februarie și se va închide la 15 mai. Pentru depunerea de proiecte sunt acceptate toate tipurile de persoane juridice. Apelul va pune la dispoziție patru tipuri de instrumente:
Pilot (Tip A) - construirea pe bazele inițiativelor deja existente în Statele membre și cele asociate;
Pilot (Tip B) - stimularea integrării TIC-ului inovativ bazat pe servicii și produse;
Rețele tematice (TN) - care oferă un forum pentru părțile interesate unde să-și împărtășească experiența și să construiască consensul;
Rețele de bune practici (BPN) - exclusiv dedicate pentru sprijinirea Europeana sub Tema 2: Conținut digital, date deschise și creativitate.
http://ec.europa.eu/information_society/activities/ict_psp/participating/calls/call_proposals_12/index_en.htm