reprezentare logo Kosson
 • DPLAfest 2019

  DPLAFest 2019

  [Twitter]

   
 • Plan-E întâlnire la Roma

  Secretariatul EOSC și membrii consiliului executiv al EOSC au fost prezenți la ultima ședință plenară a Platformelor Naționale de eScience din Europa (PLAN-E) la sediului GARR din Roma pe 15 aprilie 2019, pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra activităților de guvernanță a Open European Science Cloud (EOSC), precum și beneficiile EOSC pentru părțile interesate.

  Evenimentul organizat de PLAN-E, o rețea de centre de eScience din Europa, a avut tema: „Accelerarea EOSC, HPC în Europa și patrimoniul cultural”. Întâlnirea s-a axat pe ultimele evoluții ale EOSC, precum și pe performanțele computing-ului de înaltă performanță și științele umaniste în relația lor cu eScience. Prezent a fost Jean Claude Burgelman din partea Comisiei Europene.

  [Sursa][Prezentare][Site][Presă]

   
 • Digital Day 2019

  La 9 aprilie, 24 de țări europene au semnat o Declarație de cooperare privind progresul digitizării patrimoniului cultural. Aceștia vor colabora mai strâns pentru a utiliza mai bine tehnologiile digitale de ultimă oră în abordarea riscurilor pe care le întâmpină patrimoniul cultural european bogat, sporirea utilizării și vizibilității acestora, îmbunătățirea angajării cetățenilor și sprijinirea difuzărilor în alte sectoare.

  DigitalCulture

  Accesează declarația de la https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/eu-member-states-sign-cooperate-digitising-cultural-heritage

   
 • Săptămâna Prezervării 2019

  Colegiidin Statele Unite ale Americii se pregătesc de Săptămâna Prezervării - http://www.ala.org/alcts/preservationweek

  Genealogistul profesionist și autorul Kenyatta D. Berry va fi președintele de onoare al Săptămânii Prezervării.

  Kenyatta D. Berry

  Săptămâna prezervării din acest an este intitulată "Conservarea istoriei familiei", iar bibliotecile participante vor sărbători oferind programe și servicii speciale pentru a conecta utilizatorii bibliotecii cu instrumentele de conservare, pentru a promova importanța prezervării și pentru a spori cunoașterea problemelor de prezervare în rândul publicului larg. Instituțiile din întreaga lume vor folosi hashtag #preswk pentru a vorbi despre programele și serviciile lor de conservare.

  [SURSA], [SURSA]

   
 • 1Lib1Ref

  1Lib1Ref Arges

  Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” din Pitești împreună cu Wikimedians of Romania and Moldova, vă invită să vă alăturați campaniei 1Lib1Ref.

  [SURSA]

   
 • 1Lib1Ref

  OneLibOneRefGalati

  Biblioteca V.A. Urechia Galati împreună cu Wikimedians of Romania and Moldova, cu sprijinul ANBPR Asociatia Nationala, organizează atelierul de editare de conținut digital online „Wikimedia și bibliotecarii”. La activitate au fost invitați să participe bibliotecari din bibliotecile publice din orașele și comunele județului, bibliotecile universitare precum și personal de specialitate din alte instituții culturale.

  Activitatea își propune să contribuie la o mai bună promovare și vizibilitate în mediul online a comunităților locale din orașul și județul Galaț, prin crearea și dezvoltarea de articole pe subiecte relevante legate de acestea de către bibliotecari, pe platforma Wikimedia,

  Evenimentul se circumscrie campaniei globale ”1Lib1Ref” („Un bibliotecar O referință” desfășurată anual de Fundația Wikimedia.

   
 • Cum să măsurăm cultura

  HowToMeasureCulture

  De pe Twitter prinde de veste că domnul Mircea Diaconu, europarlamentar, va fi gazda unei dezbateri astăzi privind modalitățile prin care se poate măsura cultura.

  [SURSA]

   
 • Public Domain în America din nou funcțional (1923)

  CC ReOpening Poster Final Edit Dec27 72dpiDupă o pauză de 20 de ani, în Statele Unite s-a reluat procesul de aducere la lumină a culturii ce ar fi trebuit să intre în Domeniul Public. Legea Sonny Bono ( https://en.wikipedia.org/wiki/Copyright_Term_Extension_Act ) a introdus o prelungire cu 20 de ani a protecției operelor prin drepturile de autor.

  Ceremonia de deschidere: https://www.youtube.com/watch?v=IoATBk-3yn8

   

Digital Humanities GIS

 

Scopul catalogului este de a produce date geografice și de acces.

Pentru a introduce o bibliotecă alege biblioteca (ținta).

Ținta reprezită locația fizică strictă. Nu se admit aproximări. Trebuie identificată strict clădirea.

Modelul final de date care se dorește a fi agregat este simplu. Sunt 4 zone de interes cu tot atâtea câmpuri și arată așa:


| Adresa                 |  Forma adresei sa fie "Strada", "nr. 5", "Localitatea", "cod postal"
| Siteul web            | + (dacă există)
| Link catalog online | (dacă există)

 

Plusul semnifică faptul că în afară de siteul principal, dacă există, se vor mai trece adresa blogului, Facebook, Blogspot, Twitter, etc.

 

ATENTIONARI PRELIMINARE:
a) Drop-pin-urile pot fi mutate cu foarte multă ușurință. Navighează foarte atent pe hartă și fii atentă ce miști. Dacă s-a întâmplat să miști un pin din grabă, Google Maps pune la dispoziție timp de câteva secunte un buton de Undo. Dă repede clic pe el.
b) Dacă nu ai multe date la adresă, adica codul postal, măcar strada si numărul

 

A. Pasul de investigatie
Este necesar pentru momentul în care dorețti să mapezi o instituție care nu știi unde se află.

Resurse disponibile:
CASIDRO - http://www.bibnat.ro/biblioteci.php
Wikimapia - http://wikimapia.org/
Google Maps - https://maps.google.com
Google Earth - http://www.google.com/earth/index.html

 

B. Culegerea datelor
Culegerea datelor se va face cu Google Maps.

Preliminarii.
Google Maps are un avantaj major: este posibil să avem surpriza ca locația să fie deja „cartografiată” de altcineva. Acesta poate fi considerată o mare scurtătură. În acest caz, pur și simplu se adaugă locația cu „Save to map”.

Dacă e mai ușor, se poate folosi și Google Earth pentru colectarea de date. Reține faptul că o locație identificată cu Google Earth trebuie exportată ca fișier .kml pentru a fi importat mai apoi în Google Maps.

Colectare date.

În momentul în care ești foarte sigur de faptul că ai găsit locația fizică foarte exact și nu ai nici cel mai mic dubiu, se va apăsa pe butonul „Add a placemark” din meniul stânga sus al hărții, care se află în modul „Edit”.

Acum se vor trece datele după schema convenită mai sus.

Se va salva și în cazul în care se va dori ieșirea se va apăsa pe „Done”.

 

 

Add a comment
 Apariția cartografiei digitale, precum și puternica ascensiune a spațiului virtual digital a creat oportunități neașteptate pentru patrimoniul cultural. Promovarea lui prin intermediul hărților a dus la creșterea curiozității, dar și a interesului pentru patrimoniu, iar internetul i-a oferit un caracter global. Datele geografice, care până ieri erau apanajul unei categorii extrem de restrânse de profesioniști, astăzi au devenit comune, căpătând puternice valențe sociale. Redescoperirea contextului spațial a dus la o reinventare a hărții, care, prin proiecte precum OpenStreetMap, vine să ajute în continuare la rezolvarea problemelor lumii contemporane. Reforma hărții înseamnă accesibilitate, eficiență, compatibilitate, colaborare. Aceleași calități sunt de așteptat să se regăsească și în noile abordări ale științelor informării, care trebuie să se adapteze prin interdisciplinaritate. Dialogul cu geografia poate să înceapă prin hartă. Cu atât mai mult, atunci când cartograful putem fi noi toți, iar accesul la datele geografice poate fi liber. {sharethis}
Add a comment