Tipărire
Părinte: Despre
Categorie: Realizari
Accesări: 8052

La două luni de la lansarea noului site, Biblioteca Universității „Dunărea de Jos” din Galați (BUDJG) anunță publicarea unor pagini web dedicate celor mai populare softuri de managementul referințelor bibliografice: Zotero, Mendeley și EndNote online. Pentru design, structură și conținut au fost investigate site-urile unor biblioteci universitare din SUA și Marea Britanie, precum și cele care găzduiesc aceste softuri.


Editarea paginilor s-a făcut în Joomla, atât în modul „vizual” cât și în codul sursă. Editarea în modul „vizual” este asemănătoare cu cea din orice editor de text. Am învățat să edităm în codul sursă pentru a integra ghidurile video publicate pe YouTube (embed), utiliza codurile CSS pentru culori și navigarea în menu. Fiecare set creat folosește același tipar (o mică diferență apare la EndNote online) și se referă la etapele de lucru cu aceste softuri: crearea contului și descărcărea softului, navigarea în biblioteca digitală, adăugarea referințelor, organizarea referințelor, inserarea citărilor și bibliografiei și crearea grupurilor și partajarea referințelor.

Zotero este un software open source care se poate descărca gratuit și este folosit de BUDJG ca instrument de elaborare a bibliografiilor și gestionare a documentelor scanate în cadrul Compartimentului de digitizare. Aflați mai multe despre lucrul cu Zotero de la următorul link https://biblioteca.ugal.ro/index.php/ro/cercetarea/managementul-referintelor-bibliografice?view=article&id=182&catid=10.

Adăugarea referințelor în Zotero [video]

Mendeley este un produs software Elsevier, poate fi descărcat gratuit și este disponibil în două versiuni de lucru: Desktop (versiunea stabilă) și Reference Manager (o versiune nouă, în dezvoltare). Centrul de Documentare Europeană folosește acest instrument pentru dezvoltarea unei bibliotecii digitale cu publicațiile Uniunii Europene. Aflați mai multe despre lucrul cu Mendeley de la următorul link https://biblioteca.ugal.ro/index.php/ro/cercetarea/managementul-referintelor-bibliografice?view=article&id=175&catid=2.

Adăugarea referințelor în Mendeley [video]

EndNote online este un produs software Clarivate Analytics și este disponibil gratuit pentru abonații la bazele de date Web of Science Core Collection. Utilizarea acestui instrument se face prin intermediul unui browser, dintr-un cont de utilizator configurat pe site-ul Web of Science. Pentru a urmări lucrul cu EndNote online apăsați pe acest link https://biblioteca.ugal.ro/index.php/ro/cercetarea/managementul-referintelor-bibliografice?view=article&id=189&catid=10.

Adăugarea referințelor în EndNote online [video]

Aceste softuri au fost și sunt promovate de BUDJG în cadrul sesiunilor de instruire individuală și de grup organizate în spațiile bibliotecii, seminariilor cu studenții de la masterat și doctorat, cursurilor de formare și perfecționare profesională. Vă invităm să descoperiți împreună cu noi cum funcționează aceste softuri. Dacă vă sunt de folos, de ce nu, poate veți găsi soluții de aplicare și la biblioteca voastră!