Tipărire
Părinte: Categorii în Română
Categorie: E important
Accesări: 11515
    Raport Anual 2007
   {xtypo_dropcap}Î{/xtypo_dropcap}nainte de a prezenta raportul privind capacitatea de a servi comunitatea specialiștilor și a tuturor celor interesați, vă voi prezenta câteva lucruri privitoare la activitatea și viața comunităților virtuale în general. Și pentru că raportul dorește să exprime o tendință către cea mai bună formă de a servi comunitatea în ceea ce privește tendințele și răspunsurile pe care aceasta le-a oferit, ne vom opri câteva clipe asupra observațiilor făcute de un mare nume al ergonomiei și optimizării interacțiunii om-computer: Jakop Nielsen.
    „ În marea majoritate a comunităților on-line, 90 % dintre utilizatori sunt ascunși, 9 % dintre utilizatori contribuie cu câte ceva iar 1 % dintre utilizatori sunt responsabili pentru aproape întreaga activitate”
    Jakob Nielsen are un doctorat în domeniul interacțiunii om-computer de la Universitatea Tehnică din Copenhaga, Danemarca. Este supranumit și „regele ergonomiei” (Internet Magazine) sau „guru ergonomiei paginilor web” (New York Times). Acesta și-a adus aportul la creșterea soluțiilor pe care IBM și SUN le-a oferit clienților săi de-a lungul timpului iar în acest moment activează în cadrul Nielsen Norman Group, SUA fiind implicat activ și colaborativ prin intermediul site-ul său la http://www.useit.com/ .
    Concluziile specialistului au ca bază observațiile făcute asupra unui fenomen pe care-l și scoate la lumină monetizându-l ca: INEGALITATEA PARTICIPĂRII. La baza acestui fenomen stă realitatea participării pasive, ascunse a celei mai mari părți a utilizatorilor.
    Tot Jakob Nielsen monetizează regula 90-9-1 deja celebră, care pare a fi o prelucrare și mai adâncă și mai realistă a altei nu mai puțin celebre 80-20.

90-9-1
- 90 % din utilizatori sunt ascunși, adică citesc, observă dar nu contribuie;
- 9 % din utilizatori contribuie din când în când, alte priorități acaparându-le timpul iar
- 1 % din utilizatori participă frecvent fiind responsabili pentru majoritatea contribuțiilor: uneori aceștia par a nu avea o altă viață deoarece postează informație la câteva minute după ce evenimentul asupra căruia comentează s-a petrecut.
 
Nu vom comenta mai departe studiile întreprinse de Jakob Nielsen, dar nici nu vom porni analiza în cadrul Raportului fără a menționa faptul că acesta specifică o cifra ușor modificată pentru cazul blogurilor: 95-5-0.1. Vă voi lăsa placerea de a vă adânci curiozitatea în paginile de la Inegalitatea Participării ( http://www.useit.com/alertbox/participation_inequality.html )

Pentru a citi raportul, vă rugăm să-l descărcați de aici: Raport Anual 2007