reprezentare logo Kosson
 • mArcel vă oferă două podcasturi să ascultați în trafic

  mArcel este primul podcast în domeniul științelor informării din România. Membrii grupului mArcel și invitații lor discută despre informație, tehnologie, educație și biblioteci.

  https://grupulmarcel.podbean.com/

  În primele două podcasturi veți afla ce este mArcel, care sunt zonele de interes și câte ceva despre fiecare.

   
 • 11th International Conference on Information Science and Information Literacy


  The Role of Information in Services Provided to Innovative Users

  15 - 16 September 2020, Brașov, Romania

  https://www.icisil2020.com

  The conference will be organized by Transilvania University of Brasov, Lucian Blaga University of Sibiu and Polytechnic University of Timisoara, with the support of The Public Library of Brașov County and MB Think Tank.

   
 • A apărut volumul „International trends in academic library development”

  Redactorii acestui volum doresc să împărtășească rezultatele proiectului „Modernizarea serviciilor bibliotecare academice în Moldova”, finanțat prin Programul de cooperare norvegian în învățământul superior cu Eurasia, realizat în parteneriat între 18 biblioteci universitare din Republica Moldova, Universitatea din Bergen, Norvegia și Universitatea Transilvania din Brașov, România. Acest volum conține subiectele de interes dezbătute pe platforma proiectului: noile tendințe în serviciile de informații, marketing, științetrie, bibliometrie, acces deschis, depozite instituționale digitale, alfabetizare informațională, gestionarea datelor de cercetare, tehnici pedagogice și altele.

  Citește mai departe...  
 • BCU Iași la 180 de ani de existență

  La mulți ani Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași la 180 de ani de activitate neîntreruptă de la organizarea Bibliotecii Academiei Mihăilene.

  „În această zi [8 nov. 1839], fiind şi acea a Academiei care poartă numele Strălucitului ei fundator, s-au cântat în biserica Academică Tedeum în fiinţa DD. profesori şi elevi, după care D. Pah. Săulescu au rostit în sala ceremonială un cuvânt analog cu această zi solonelă.
  La acest prilej Î.S. au poroncit a să trimete la Academie 600 tomuri alese care au a fi începutul pentru înfiinţarea unei bibliotici publice. Comitetul Academic, împreună cu D. Referendarul [Gheorghe Asachi], au avut norocire a depune Î.S. rostirea simţirilor de recunoştinţă pentru acest nou semn a Înaltei Sale protecţii” („Albina românească”, X, nr. 89, 9 nov. 1839, p. 363).

  Arhivele memoriei: Biblioteca Academiei Mihăilene este o expoziţie de carte organizată de Departamentul Colecții speciale deschisă în perioada 7-27 noiembrie 2019, în spaţiul expoziţional de la etajul I, sediul central în onoarea acestui eveniment deosebit.

  Link către pagina dedicată evenimentului: http://www.bcu-iasi.ro/Zilele-BCU-Iasi-2019-expozitie-de-carte-Arhivele-memoriei-Biblioteca-Academiei-Mihailene

   
 • Concurs de proiecte de management pentru Biblioteca Metropolitană Bucureşti

  Biblioteca Metropolitană organizează concurs de proiecte de management. Delatalii la: https://www.bibmet.ro/11222-2/

   
 • Concurs de proiecte de management la Biblioteca Națională a României

  Secretariatul comisiei de concurs anunţă rezultatul final al concursului, conform Regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului de proiecte de management organizat pentru Biblioteca Națională a României, aprobat prin O.M.C.I.N. nr. 2137/2019:

  Citește mai departe...  
 • Hai să ne cunoaștem în august

  Salutare tuturor! Știu că luna august este de relaxare, dar mă gândeam să găsim un weekend, nu tot, noi membrii Kosson și toți cei interesați pentru a ne întâlni. Scopul unei seri și a unei zile întregi ar fi să parcurgem un demers consultativ pe baza unui curs, unde vom lucra cu date de bibliotecă, de la catalog, de la wikidata, din arhive, de unde le aduceți și voi.

  Haideți să ne cunoaștem!

  Completează formularul de la https://forms.gle/GZRBp2Ao1HCeEnEp7

   
 • A început International Archives Week

  Imagine de promovare a Săptămânii Internaționale a Arhivelor

  Tema de acest an este „Proiectarea arhivelor voastre în secolul 21”.

  https://www.ica.org/en/international-archives-week-3-9-june-2019

  [SURSA]

   

Despre

Materiale care vorbesc depre activitățile și istoricul comunității.

Timpul a trecut și ceea ce exista ca singur depozit pe Github la https://github.com/kosson/javascript-invat-eu-inveti-si-tu s-a transformat într-o serie. Au apărut rând pe rând alte repo-uri dedicate învățării tehnologiilor web.

Pentru a realiza materialele din seria Învăț eu, înveți și tu de pe contul de Github https://github.com/kosson  este nevoie de multă cafea și mai ales timp. Când m-am apucat să scriu  materiale de învățare pentru programarea în Javascript, acum aproape  patru ani, nu m-am gândit să fac publice eforturile mele și am urcat  acest deal în intimitate așa cum se face.

La  un moment dat, văzând ce greu este să înveți continuu tehnologiile care  animă dezvoltarea web-ului, am considerat că cel mai bine este să scriu  despre fiecare componentă pe care a trebuit să o incorporez în practica  proprie și așa s-a născut seria „Învăț eu, înveți și tu”.

A  fost natural să folosesc Github-ul ca pe o platformă editorială ideală  pentru a scrie materialele. Astfel, fiecare carte, fiecare tehnologie pe  care am studiat-o și pe care o aprofundez, s-a materializat într-un  repo pe Github.

Motivul  principal este legat de necesitatea ca materiale scrise în limba română  să fie disponibile celor care au nevoie de ele. Al doilea motiv este  cel al sprijinirii începătorilor, care poate se lovesc mereu de bariera  de limbă atunci când studiază tehnologiile web. Iar al treilea motiv  este unul legat de folosul efortului propriu. Ce folos ar fi dacă numai  eu învăț aceste lucruri, când pe lângă mine ar putea fi mulți alții care  să preia din ce am descoperit, din ce am aproundat sau fundamentat.

Îmi  doresc să vă fie de folos materialele pe care le găsiți în depozitele  Github. Pentru că am menționat necesitatea cafelei și a timpului, dacă  vă este la îndemână, puteți sprijini efortul meu printr-o donație prin paypal la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau ai putea deveni patron al acestor eforturi Become a Patron!.

Add a comment

În primul rând doresc să vă urez cele mai bune gânduri, putere de concentrare pentru a vedea cele mai bune soluții, răbdare și multă, multă sănătate. Astăzi comunitatea noastră împlinește 4 ani de existență. Vă mulțumesc pentru contribuțiile dumneavoastră, pentru dorința de a vă informa, pentru susținerea viziunii că prin muncă și valoare adăugată se poate face diferența și se poate păși evolutiv.

Tot ceea ce îmi doresc este ca anul viitor când împreună vom aniversa 5 ani de existență să avem forța de a ne strânge și mai mult în jurul misiunii comunității iar cu o cupă de șampanie să ne felicităm pentru un mai mare impact pozitiv asupra breslei științei informării de care toți ținem.

Tentant ar fi un bilanț, dar voi amâna pentru momentele din apropierea Crăciunului când alte evenimete sper eu fericite vor confirma activitatea nodului nostru cu mult mai multe efecte de valoare pentru întreaga breaslă.

Add a comment

Pentru cei care doresc să promoveze comunitatea, am constituit acest mic pachet de banere promoţionale. Dacă doriţi să promovaţi iniţiativa noastră, vă rog să preluaţi codul şi să-l inseraţi în propria pagină de site, blog, wiki, etc.

Kosson_RO_120x60

<a href="http://www.kosson.ro"><img src="http://www.kosson.ro/images/stories/promo/Kosson_RO_120x60.jpg"/></a>

Kosson_RO_160x300

<a href="http://www.kosson.ro"><img src="http://www.kosson.ro/images/stories/promo/Kosson_RO_160x300.jpg"/></a>

Kosson_banner_RO_468x60

<a href="http://www.kosson.ro"><img src="http://www.kosson.ro/images/stories/promo/Kosson_banner_RO_468x60.jpg"/></a>

Vă mulţumim!

Add a comment

Kosson.ro reprezintă un nod informaţional bazat pe servicii web destinat tuturor specialiştilor români din domeniul ştiinţei informării (documentarişti, arhive, bibliotecari, curatori de muzee, etc.), specialiştilor din sectorul eGuvernării (partea de gestiune a informaţiilor), studenţilor doritori de a se informa cu privire asupra noilor tehnici şi tehnologii de gestionare şi comunicare a datelor, informaţiei, cunoaşterii şi publicului larg.

Acest nod informaţional se bazează pe sprijinul direct şi indirect al membrilor comunităţii membrilor. Kosson.ro reprezintă o comunitate pentru că se adresează direct specialiştilor, încercând să găsească informaţii, studii şi răspunsuri necesităţilor de informare imediate ale acestora.

Kosson nu este o iniţiativă asociată zonei academice ci se dorește a fi o platformă de diseminare a materialelor care să conducă autorii către studii științifice de mai mare amploare. Materialele prezente în acest nod au un caracter informativ şi de popularizare a informațiilor utile.

Kosson.ro nu reprezintă o iniţiativă politică sau una de natură administrativă ori cu titlu regulatoriu. Cu toate acestea kosson poate prezenta politici adoptate de organisme naţionale şi internaţionale cu scop informativ care să servească specialiştilor în dezbateri productive.

Toate articolele prezente pe acest site aparţin membrilor comunităţii şi se supun prevederilor de copyright adoptate prin consens de fondatorii site-ului - Creative Commons 3.0: Menţionaţi sursa şi autorul, nu folosiţi materialele în scopuri comerciale şi restricţionarea distribuţiei materialul doar dacă sunt respectate aceleaşi prevederi.

Dacă autorii doresc să propună materiale sub alt tip de licenţă sau să beneficieze de prevederile generale ale legislaţiei româneşti pot să menţioneze acest lucru în încheierea articolului propus printr-o notă de tipul „Toate drepturile rezervate”. Dacă nu există această mențiune, atunci propunerea cade sub incidența Creative Commons.

Comunitatea Kosson îşi propune să promoveze ideile, tehnicile şi tehnologiile care vin în sprijinul segmentelor profesionale menţionate mai sus în special şi publicului larg în general.

Kosson este un spațiu colaborativ deschis iar calitatea materialelor publicate ţine numai de capacitatea participanţilor de a comunica şi dorinţa acestora de a contribui cu articole de valoare; comunitatea Kosson nefiind un organism de supervizare, nebeneficiind de mijloacele financiare pentru a alcătui şi întreţine un colectiv de evaluare. Comunitatea Kosson se bazează pe dorinţa de comunicare şi funcţia autoreglatoare mediată de serviciile de comentarii ataşate fiecărui material în parte.

Există totuși un corp de documente constituit în secțiuni specifice care sunt traduceri sau materiale auxiliare necesare înțelegerii anumitor aspecte de standardizare sau metodologice ivite în practică.

Membrii fondatori ai comunității Kosson sunt susținători ai abordărilor open-source în ceea ce privește instrumentele utilizate, chiar nodul fiind construit exclusiv cu astfel de instrumente pornind de la server (Apache, PHP, MySQL, webmin etc.) și până la sistemul de gestiune a conținutului (Joomla! CMS).

Membrii comunității înțeleg valoarea triunghiului OOO: open-source, open-content, open-access și susțin prin acțiunile lor o mai bună înțelegere a mediului digital liber.

Membrii fondatori ai comunității Kosson sunt susținători și semnatari ai Declarației de la Budapesta privind accesul liber la sursele de informație științifică.

Nodul Kosson este menţinut prin eforturile colaborative benevole ale membrilor săi, toate costurile de întreţinere, precum şi operaţiunile de actualizare şi asistenţă, fiind contribuții benevole. Acest aspect nu exclude totuşi orice donaţie care ar putea asigura mijloacele necesare dezvoltării şi motivării membrilor participanţi. Pentru detalii, vă rugăm să contactaţi administratorul. Orice contribuție de orice natură ajută la construirea și dezvoltarea acestui nod informațional.

Mulțumim tuturor celor care contribuie activ la www.kosson.ro

Multumim mai ales tuturor celor care ne vizitează și cântăresc informațiile. Dumneavoastră sunteți motorul acestei comunități cu fiecare referință nouă către acest site, cu fiecare vizită, cu fiecare dorință de a vedea „ce mai e nou”.

Add a comment

Subcategorii

Câteva aspecte privind realizările membrilor comunității.

Ce am dori să facem în viitor.