Tipărire
Categorie: Uncategorised
Accesări: 6393

Yahoo va ataca cel mai mare motor de cautare pe segmentul bibliotecii digitale globale, intrucat Google a fost cel care a venit cu aceasta idee de biblioteca virtuala la finalul anului trecut, cand a si initiat proiectul Google Print Library Project.

Image

Google a intrerupt temporar acest proiect in urma presiunilor facute de edituri si de autorii de opere literare, care s-au aratat ingrijorati de posibilele incalcari ale drepturilor de autor. S-a precizat ideea “Google nu colecteaza nici un comision, dar primeste bani prin afisarea anunturilor langa extrasele din carti".
Faptul ca rivalul Google a intampinat probleme nu a determinat Yahoo sa dea inapoi de la acest proiect, numit Open Content Alliance, mai ales ca la crearea bibliotecii digitale vor participa,in parteneriat cu Yahoo, mai multe corporatii, printre care si Adobe si Hewlett-Packard, organizatii nonprofit si universitati.


"Marea majoritate a cartilor care vor fi scanate pentru biblioteca digitala vor proveni de la edituri si de la autori de carti, fapt care ne va scuti practic de problemele pe care le-a intampinat Google cu incalcarea drepturilor de autor", a precizat David Mandelbrot.

Resursele informationale existente in biblioteca digitala ar putea fi: cataloagele informatizate care reflecta colectiile proprii; cataloagele informatizate ale altor biblioteci; colectii full-text digitizate; resurse si instrumentele de documentare la distanta, indiferent de tipul de format si de organizare, abonamente la publicatii electronice si la baze de date, acces la CD-ROM-uri in retea, etc.
Biblioteca digitala va cuprinde atat carti din biblioteci publice, cat si carti protejate prin drepturi de autor.intreaga biblioteca va fi pusa la dispozitia utilizatorilor, gratuit, pe un site special, www.opencontentalliance.org.
                                                        Sursa: Ziarul Financiar