Tipărire
Categorie: Uncategorised
Accesări: 4946

În perioada 16 – 18 Noiembrie 2005 s-a desfăşurat la Tunis ce-a de-a doua fază a Summitului mondial privind Societatea Informaţională (WSIS).

 

Image 

Kofi Annan, Secretarul Naţiunilor Unite, în compania distinsului oaspete Nicholas Negroponte liderul şi co-fondatorul MIT Media Labs au dezvăluit opiniei publice primul prototip funcţional al laptopului de 100 $. Prin intermediul Fundaţiei OLPC (One Laptop per Child) vizionarul N. Negroponte doreşte să schimbe modul în care educaţia poate ajuta copiii şi studenţii din zonele defavorizate ale planetei.

News Corporation împreună cu Google au contribuit cu câte două milione de dolari pentru a sprijini eforturile echipei care dezvoltă proiectul alăturându-se tuturor celor care sprijină ideea transformării procesului educaţional la baza căruia stă sintagma:”Un laptop pentru fiecare copil”.

Laptopul de 100 de dolari este o maşină echipată cu un procesor AMD de 500 Mhz capabilă de a-şi asigura necesarul de energie prin echiparea cu un generator acţionat cu un mânier rabatabil. Pentru a diminua costurile maşina este echipată cu 1 Giga de RAM în locul hard disk-ului iar ecranul a fost optimizat pentru costuri mici de producţie prin eliminarea unor filtre care acum echipează ecranele laptopurilor din comert.

Sistemul de operare şi software-ul pe care copiii şi studenţii vor opera vine din zona open-source - sistem de operare Linux şi instrumentele de dezvoltare software deja incluse.

 Image Image

Ceea ce cu adevărat stârneşte interesul este modalitatea prin care aceste maşini vor comunica şi se vor lega la Internet: este vorba de utilizarea reţelei de tip mesh în care comunicarea va fi asigurată prin radio emiţătoare Wi-Fi. Astfel, o data pornite laptopurile se vor afla intr-o directă conectivitate cu partenerii din jur. Odata ce unul dintre participanţii la acest tip de retea va fi conectat la Internet, toată reţeaua va fi conectată la Internet.

Negroponte a mai oferit un detaliu interesant privitor la faptul că se doreşte ca maşina legată la Internet să furnizeze în continuare servicii Internet (adică să ruteze în continuare pachetele) chiar dacă laptopul va fi oprit. Conceptul este revoluţionar cu adevărat şi merită interesul privitor la ulterioarele dezvoltări.

În primăvara anului 2006 se doreşte ca laptopul să fie ofertat marilor constructori de echipamente şi să intre în producţia de serie.

În primă fază vor beneficia de câte un milon de unităţi şase ţări în curs de dezvoltare din întreagă lume. Deja primii interesaţi şi-au adresat cererile fiind vorba de Tailanda şi Brazilia.