Tipărire
Părinte: Acces Deschis (OA)
Categorie: Despre&Promovare
Accesări: 2674

EmbosedSealABREmbosedSealANBPREmbosedSealAPTIEmbosedSealBaritiuEmbosedSealBJAstraEmbosedSealBJCEmbosedSealGRDIREmbosedSealKEmbosedSealGheSincai

Dragi colegi,

Îmi face o deosebită plăcere să anunț semnătura instituțională a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”, Bihor, Oradea pe documentul cadrul „Înțelegerea cu Acces Deschis”.

Bibliotecile sunt avangarda mișcării Accesului Deschis la nivel global. Instituțiile de memorie înțeleg faptul că întregul model de mișcare a informației științifice s-a schimbat fundamental în ultimii 10 ani. De la modul în care sunt elaborate și aș îndrăzni să spun că sunt construite rezultatele de cercetare, până la modul în care acestea sunt diseminate pentru a oferi creatorilor cea mai bună vizibilitate posibilă, totul a fost atins de tehnicile și tehnologiile electronice. Bibliotecile sunt printre primele instituții care au înțeles această schimbare și au fost primele care au pășit pe „calea verde” țintind către cea „de aur”.

 

Dintre bibliotecile românești care au înțeles să sprijine și să se angajeze pe acest nou drum este cea căreia astăzi îi aducem mulțumiri. Pentru că această semnătură instituțională are o mică poveste, îngăduiți câteva amănunte. În luna martie a acestui an a fost organizată „Întâlnire metodică semestrială” (mai multe detalii) în cadrul ANBPR (vezi foto mai jos), eveniment care a găsit un segment propice pentru a „lămuri” ce este Accesul Deschis, la ce folosește și mai ales cum pot bibliotecarii să se implice.

Ce s-a câștigat prin intervențiile făcute prin videoconferințele acelor zile? O mai bună calibrare a răspunsurilor la întrebările pe care le-au avut participanții. O mai bună înțelegere a nevoilor de instruire viitoare pentru a face posibil Accesul Deschis în România, dar care să fie mijlocit și susținut de biblioteci, de noi, specialiștii domeniului.

 

În încheiere felicit conducerea ANBPR-ABR, care au avut un răspuns prompt și entuziast la invitația făcută în martie cu ocazia lansării documentului, dar multe gânduri calde pleacă către Brașov, la Sibiu, la Cluj și Bacău, care au înțeles, au arătat sprijin și care prin semnătura instituțională au înțeles valoarea împlinirii dezideratelor din spatele acestui pas.

Felicitări doamnei director Mirișan pentru viziune și pentru răbdarea cu care a ascultat argumentația la Brăila.

 

Vă invit, dacă încă nu ați făcut-o, să semnați individual și să explicați directorilor, conducerii propriei instituții că trebuie să ni se alăture. De ce? Pentru cel mai simplu motiv că trebuie să reocupăm sau mai bine să consolidăm o poziție importantă și în domeniul tranzacționării informaționale a rezultatelor de cercetare. Cum? Doar împreună!

{becssg}ACCESDESCHIS/BIHOR{/becssg}