Tipărire
Părinte: Acces Deschis (OA)
Categorie: Documente oficiale
Accesări: 2561

RoyalSocietyÎn ziua de 25 februarie, luni, reprezentanți ai Guvernului, finanțatori, biblioteci, administratori de universități, societăți academice, editori și cercetători s-au reunit în cadrul unei conferințe sponsorizate de cinci dintre cele mai importante societăți științifice britanice pentru a discuta despre provocările punerii în aplicare a politicilor Guvernului Regatului Unit privind publicarea cu Accesul Deschis (OA) și politicile agențiilor de finanțare ale cercetarii care le-au urmat.

 

În 2011, Guvernul a stabilit un Grup de Lucru, prezidat de Dame Janet Finch, pentru a examina modalitatea de extindere a accesul la rezultatele de cercetare publicate. În iulie 2012, Guvernul a acceptat recomandările raportului „Finch” și a stabilit o direcție politică clară pentru o schimbare privind publicarea rezultatelor de cercetare finanțate din fonduri publice de la modelul în care  „cititorul plătește” la modelul în care „autorul plătește”, (cunoscut și sub numele de OA de „aur”). După aceasta, Consiliile de Cercetare din Marea Britanie (RCUK) au elaborat o politică revizuită privind AD care să intre în vigoare la 1 aprilie 2013 și care stabilește o preferință pentru AD de aur ori de câte ori este posibil, aflându-se în prezent în căutarea de opinii cu privire la consilierea lor pentru a sprijini această politică. Consiliul de Finanțare pentru Învățământului Superior din Anglia (HEFCE) este consultat în acest moment cu privire la propriul proiect de politici în ceea ce privește perioada de după 2014 a Cadrului de Cercetare de Excelență și astfel politica în raport cu OA nu este încă stabilită.

 

În cadrul reuniunii, Dr. Tony Peatfield, Director pentru Afaceri al Consiliului de Cercetare în domeniul Medical, vorbind în numele RCUK, a recunoscut propriile provocări legate de implementarea acestor politici, și că vor fi flexibile doar în stadii incipiente, declarând: „Vedem acest lucru mai mult ca pe o călătorie, nu ca un eveniment”. Dr. David Sweeney, director pentru Cercetare, Inovare și Aptitudini pentru HEFCE a solicitat să se pună capăt acestui „friendly fire”, care a caracterizat adesea dezbaterea OA.

 

Marea Britanie este prima țară din lume care arată o preferință clară pentru OA de aur ca model de publicare pentru rezultatele de cercetare din fonduri publice. Motivul pentru această decizie a fost prezentat la reuniune de către Ministrul de Stat pentru Universități și Științe, Rt Hon David Willetts, acest model preferat, pentru că „atinge în mod clar obiectivul de acces liber la cercetarea finanțată-de-contribuabil atunci când este publicată... fiind recunoscute cu onestitate faptul că există unele costuri de publicare."

 

Prin contrast, ministrul a subliniat că o trecere integrală la OA „verde”, care pare a fi abordarea Uniunii Europene, ar putea fi disfuncțională, deoarece nu ar oferi un model de afaceri sustenabil financiar pentru acoperirea costurilor legitime de editare, cum ar fi administrarea procesului de evaluare colegială (peer-review).

 

Cu toate acestea, în calitate de președinte al ședinței, Dame Janet Finch, a subliniat că, în pofida dorinței comune a părților de a face AD să funcționeze, este evident că au existat o varietate de opinii cu privire la cel mai bun mod de a realiza acest lucru. Michael Jubb, Director al Rețelei de Informare în Cercetare (Research Information Network), a subliniat că trecerea la OA ar trebui să fie „accelerată într-un mod ordonat”, pentru a limita riscul consecințelor negative pentru ecosistemul delicat al publicațiilor științifice. El a subliniat că ecosistemul de publicarea are economii diferite care operează respectând finanțele și recunoscând și recompensând realizările științifice, ambele necesitând atenție. A fost clar faptul că rămân probleme importante în ceeea ce privește tranziția și politicile de implementare care se vor schimba pentru toată părțile implicate.

 

Trei teme cheie s-au conturat din prezentările și discuțiile zilei:

 

Recunoscând rolul important pe care Societățile Științifice trebuie să-l joace în facilitarea evoluției și a implementării AD de către comunitățile științifice de cercetare din Regatul Unit, cele cinci societăți care au organizat și care au sponsorizat evenimentul vor lucra pentru a crește interesul și sprijinul membrilor pentru AD iar cei care sunt și edituri, autorilor.

Politica OA in UK

Politica Guvernului Regatului Unit pentru Accesul Deschis începând cu 1 aprilie 2013

http://royalsociety.org/uploadedFiles/Royal_Society_Content/z_events/2013/scientific-discussion/oa-workshop/2013-Open-Access-Joint-Statement.pdf