Tipărire
Părinte: Apeluri
Categorie: S.O.S
Accesări: 7341

Directorul General al UNESCO, Irina Bokova a lansat astăzi un apel privind protejarea patrimoniului cultural și respectarea libertății de expresie în Egipt.
„Compasiunea mea se îndreaptă în primul rând către victimile mișcării civile și familiilor acestora” a spus Irina Bokova deplângând moartea celor 190 de oameni în timpul protestelor.

Directorul General a făcut apel la toate părțile de a proteja patrimoniul cultural egiptean, un simbol al identității țării și de a respecta libertatea de expresie, un pilon al democrației. Chiar dacă situația din Egipt evoluează rapid, rapoartele privind aceste două domenii sunt cauza unei îngrijorări profunde, a spus Directorul General.

„Patrimoniul cultural egiptean, monumente și artefacte deopotrivă, e parte a moștenirii ancestrale a umanității transmisă nouă de-a lungul evurilor” a spus dânsa. „Valoarea celor 120.000 de exponate din Muzeul Egiptului din Cairo este inestimabilă, nu numai în termenii științifici sau financiari, ci pentru că reprezintă identitatea culturală a poporului egiptean. Dovada este că sute de cetățeni au format spontan lanțuri umane în jurul muzeului pentru a-l proteja. Vă solicit solemn să luați toate măsurile necesare pentru a păzi comorile Egiptului în Cairo, Luxor și toate celelalte siteuri culturale și istorice din restul țării.”

 

Irina Bokova și-a exprimat îngrijorarea și pentru libera circulație a informației și pentru libertatea presei din această țară. Serviciile Internet au fost întrerupte. Conform numeroaselor rapoarte, un număr de reporteri au fost arestați iar echipamentul acestora confiscat. Reporterii care relatau protestele au fost agresați fizic. Mai mult, câtorva canale media li s-au suspendat licențele iar emisiile prin satelit blocate.

„Este crucial ca presa națională și internațională să li se permită să-și facă datoria de a informa publicul dintr-o perpectivă obiectivă,” a accentuat Directorul General.
„Împiedicarea reprezentaților media de a-și desfășura activitatea, nu va readuce calmul sau va crea condițiile necesare unui dialog constructiv.”

Egiptul fiind un membru fondator al UNESCO, a lucrat în strânsă colaborare cu Organizația mai ales în domeniul cultural. Egiptul are șapte siteuri parte a Patrimoniului Mondial. Centrul pentru studii Nubiene din Muzeul Numibiei din Asuan și Muzeul Național al Civilizației Egiptene din Cairo, au fost create cu sprijinul UNESCO. Organizația s-a implicat adânc în reanimarea faimoasei Biblioteci din Alexandria distrusă acum 2000 de ani, ca fiind un punct focal pentru cultură, educație și știință în zona arabă. În domeniul educației, Egiptul este membru al E9 și a fost unul dintre primele state din regiune care au instituit un comitet național în cadrul Educației pentru Toți (EFA).

[sursa: http://www.unesco.org/new/en/media-services/single-view/news/unesco_director_general_launches_heritage_and_press_freedom_alert_for_egypt/ ]