reprezentare logo Kosson

Evenimente

Tot ce poate fi mai nou ca și manifestări în cadrul breslei, fie în țară, Europa sau străinătate.

ANKOS prepared

Începând acum patru ani, conferința ANKOSLink prin calitatea academică, profilul participanților și prin spațiul expozițional, a devenit cel mai mare eveniment din domeniul bibliotecilor din țară și din regiune. Dacă privim la cifre, ANKOSLink a reușit să se transforme într-o marcă izvorâtă din biblioteci exprimând interesul a pentru 550 de participanți și aproape 60 de firme. Conferința constinuă să fie ținta aleasă nu numai pentru biblioteci și bibliotecari, ci și pentru profesioniști de la toate nivelurile, de la administratori, la studenți.

Add a comment

Imaginați-vă o lume în care fiecare bibliotecar adaugă încă o referință bibliografică în Wikipedia. Wikipedia este prima oprire a cercetătorilor: hai să o îmbunătățim! (https://meta.wikimedia.org/wiki/The_Wikipedia_Library/1Lib1Ref)

Wikipedia Library owl.svg
#1Lib1Ref (Un bibliotecar, o referință) este o campanie care se desfășoară pe parcursul unei săptămâni între 15 și 23 Ianuarie, 2016 (https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikipedia_15). Sunt chemați toți bibliotecarii din lume pentru a-și exercita expertiza și pentru a introduce o referință bibliografică în Wikipedia. Campania este parte a aniversării a 15 ani de existență a Wikipediei.

Wikipedia este o parte neprețuită în lucrul fiecăruia dintre cercetători: fiecare referință bibliografică adăugată de un bibliotecar, înseamnă o referință în plus la un articol al Wikipediei care va ajuta pe un alt cercetător și va da siguranța că cele mai bune informații sunt oferite publicului. Alăturați-vă nouă și faceți o mică contribuție la suma întregii cunoașteri umane!

Add a comment

800px-Open Data stickersCe se întâmplă pe 22 februarie acest an? La nivel mondial este o zi a celor care preiau date deschise, scriu aplicații, le analizează și produc grafice și infografice, dar cel mai important este o zi care prin exemple pozitive de reutilizare a datelor impulsionează instituțiile administrative să ofere datele pe care le produc.

Siteul de promovare invită dezvoltatorii (programatorii), designerii, bibliotecarii, statisticienii, cetățenii să se implice cu propriile viziuni și idei privind valorificarea tituror datelor care sunt produse din focnduri publice și care au potențialul de a îmbunătăți înțelegerea anumitor fenomene și procese.

Dacă dorești să înțelegi pe deplin despre ce este vorba, te rog să citești Manualul despre date deschise disponibil prin eforturile de traducere a comunității românești de profil - http://opendatahandbook.org/ro/.
Pentru că se simțea nevoia unei separări a gradelor în care datele pot fi deschise, Tim Berners-Lee a inițiat un model de catalogare care pornește de la 0 la 5 stele. pentru mai multe lămuriri am tradus textul original: http://www.acces-deschis.ro/ro/documente/studii/66-date-deschise-de-5-stele

Pentru istoricul acestui eveniment merită menționat faptul că există o invitație directă făcută bibliotecarilor: „am auzit că vouă vă plac cărțile și că ronțăiți cataloage de date la micul dejun. Voi, oameni frumoși, veți scotoci pământul după date interesante, pentru a ne ajuta pe noi ceilalți să înțelegem ceea ce este important și, în general, de folos”.

Evenimentele organizate cu această ocazie au 5 coordonate:

Add a comment

GheorgheBulutaCu adâncă tristețe am aflat ieri, 8 iunie 2016, că bibliologul Gheorghe Buluță a plecat dintre noi.

  • Doctor în filologie din 1989, cu teza Evoluţia modelor editoriale româneşti
  • Director al Bibliotecii Municipale „Mihail Sadoveanu” din Bucureşti (1987-1996),
  • Director al Bibliotecii Centrale a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti (1998-2011),
  • lector (1996-2000) în cadrul Secţiei de Bibliologie şi Ştiinţa Informării – Facultatea de Litere din Bucureşti şi Universitatea „Valahia” din Târgovişte

Rămân contribuțiile sale la domeniu:

Manuscrise miniate si ornate romanesti in colectiile din Austria (1990), Cultura scrisa la romani (1996), Scurtă istorie a editurii românești (1996), Cultura scrisă la români (1996), Scurta istorie a editurii romanesti (1996), Animatia culturala in biblioteca publica (1998), Civilizatia bibliotecilor (1998), Scurta istorie a bibliotecilor din Romania (2000), Galeria bibliologilor români (2003),  Bibliologie românească. Idei, portrete, controverse (2008), Bibliologi români. Dicţionar (2011).

Dumnezeu să-l odihnească!

Add a comment

SWIB este o conferință organizată de colegii germani de la ZBW - Biblioteca Națională Germană pentru Economie / Centru de Informare în domeniul economic Leibniz și de Centrul pentru Servicii de Bibliotecă al Rinului de Nord, Vestfalia (hbz). Este o conferință dedicată celor care au nevoie să se racordeze la eforturile interconectării datelor prin paradigma Linked Open Data și mai ales este un spațiu dedicat schimbului de practici.

Pentru cei interesați, deja au fost publicate prezentările pe pagina dedicată programului: http://swib.org/swib15/programme.html .

Add a comment

 

Add a comment

De câte ori nu ați pornit să o căutare despre un anumit subiect intrând pe o pagină a Wikipediei mijlocită de regăsirea printr-un motor de căutare? Pare a fi un scenariu clasic de acum. Acest moment se suprapune fericit cu Ziua Națională a Culturii. Nu este moment mai bun pentru a vă invita să fiți parte din campania „Un bibliotecar, o referință”.

Wikipedia Library owl.svg

Câteva repere privind Wikipedia pot fi citite la următorul link: https://15.wikipedia.org/history.html. Campania „Un bibliotecar, o referință” face parte din ansamblul evenimentelor aniversare Wikipedia 15 și are pagina de intrare aici: https://meta.wikimedia.org/wiki/The_Wikipedia_Library/1Lib1Ref.

Wikipedia15 Animated Mark English

Această campanie a fost anunțată din decembrie la kosson.ro/evenimente/49-virtuale/999-1lib1ref-un-bibliotecar-o-referinta.Pentru a înțelege mai bine contextul în care stau bibliotecile în raport cu Wikipedia, am tradus două articole importante care vă vor aduce lămuririle necesare:
- Wikipedia pentru bibliotecari - 8 motive pentru care Wikipedia contează pentru bibliotecari(http://kosson.ro/resurse-profesionale/124-cultura-informatiei/1024-bibliotecile-universitare-si-cele-de-cercetare) cu resursa originală la https://en.wikipedia.org/wiki/File:OfflineLibrarian8-8Onesheet.pdf,
- Bibliotecile universitare și cele de cercetare sunt aliați naturali. Cu adevărat (http://kosson.ro/resurse-profesionale/124-cultura-informatiei/1024-bibliotecile-universitare-si-cele-de-cercetare) cu resursa originală https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:The_Wikipedia_Library/Research_libraries.

Ambele resurse vă vor contura mai multe detalii despre cum activitatea de cercetare, activitatea de predare a profesorilor, necesitatea însușirii de noțiuni privind cultura informației se împletesc cu eforturile corespondente ale comunității wikipediștilor.

Colegii bibliotecari și toți cei pasionați de îmbunătățirea enciclopediei Wikipedia sunt rugați să participe în această campanie. Accesați pagina campaniei, citiți cum se face și puneți fiecare dintre dumneavoastră cel puțin o referință bibliografică până pe 23 ianuarie. Mult succes!

Add a comment

Afis PRO EUROPEANA

Joi, 12 noiembrie 2015, în cadrul proiectului va fi organizată conferința „PRO-EUROPEANA. Acțiuni și soluții de digitizare a patrimoniului cultural”, cu scopul de a  disemina rezultatele proiectului cultural, de a promova digitizarea ca metodă de conservare și valorificare a colecțiilor de imagini, de a informa publicul despre celelalte inițiative de digitizare ale partenerilor și ale terților, precum și de a aduce în discuție necesitatea îmbunătățirii prezenței românești în cadrul bibliotecii digitale europene – Europeana. Evenimentul va avea loc la sediul Muzeului Național de Istorie a României din Calea Victoriei nr. 12, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazu. Accesul la eveniment este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Add a comment

Noul director al Bibliotecii Metropolitane București este Anca Cristina Râpeanu în urma Anunţului public nr. 4819 din 28.10.2013.

Îi urăm multă sănătate și putere de muncă pentru a construi o instituție reper pentru capitală.

Bucuria este cu atât mai mare pentru că Anca este unul dintre contribuitorii comunității Kosson: http://www.kosson.ro/contacte/223-autori/11-anca-rapeanu

Add a comment
Felicitare2015 Add a comment

Subcategorii

Participarea la evenimente care au o coagulare în mediul virtual cu sau fără corespondent fizic.
Evenimente desfăşurate în afara ţării la care membrii comunităţii au participat şi doresc să împăşească impresiile şi concluziile.
Evenimete la nivel naţional la care membri ai comunităţii au participat şi doresc să relateze concluziile şi impresiile.
Aceste evenimete sunt cele la care membrii comunităţii nu au participa, dar care prin importanţa lor trebuie menţionate şi luate în evidenţă pentru efectele care le produc. Aceste evenimente nu sunt diferenţiate intern şi extern precum cele la care membrii comunităţii au participat direct.
Din momentele vieții fac parte și despărțirile. Suntem convinși că aici veți afla că cei dragi nouă și-au luat rămas bun doar pentru o vreme.