reprezentare logo Kosson

Evenimente In Focus

Aceste evenimete sunt cele la care membrii comunităţii nu au participa, dar care prin importanţa lor trebuie menţionate şi luate în evidenţă pentru efectele care le produc. Aceste evenimente nu sunt diferenţiate intern şi extern precum cele la care membrii comunităţii au participat direct.
Felicitare2015 Add a comment

Asociaţia Identitate Culturală Contemporană, în parteneriat cu ArCuB - Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti, vă invită la evenimentul aniversar Columna lui Traian - 1900 de ani de la inaugurare, care va avea loc vineri 24 mai, de la ora 18.30, la Sala ArCuB.

afis-arcub-columna-1900-ani

Add a comment

Digital Public Library of America logoSunt câteva schimbări de care trebuie să ținem seama în eforturile la nivel național. Mare parte din ceea ce se întâmplă acum la nivel European și de peste ocean vor influiența în mod direct felul în care vom comunica colecțiile noastre digitale (tehnologie, standarde, modele).

În breasla noastră sunt două știri care pur și simplu indică cât de dinamică este și cu câtă râvnă ar trebui să tragem și noi tare fiecare în propriul cadru personal sau instituțional.

 

Prima veste indică o schimbare de paradigmă a proiectului european care construiește Europeana iar cealaltă, de peste ocean, indică cât de repede se mișcă și DPLA - Digital Public Library of America.

 

Zilele acestea (04/05 martie 2013), la Haga a fost pornită o nouă direcție a proiectului Europeana: Europeana Cloud. Un aspect care merită punctat este acela că The European Library face parte din acest efort.

Europeana Libraries logo
Atașată acestui moment este și recenta lansare a proiectului Europeana Creative. Acest proiect condus de Biblioteca Națională a Austriei are 8 obiective ambițioase care dovedite a fi de succes, vor influiența modelele de busines din sectorul cultural sau a zonelor de intersecție cum ar fi industriile creative.

Add a comment

 

Add a comment

WebJunctionlogoCine este WebJunction în acest moment?

O divizie a OCLC (Online Computer Library Center, Inc.), cu misiunea de a:

„promova instruirea pentru tot personalul bibliotecilor printr-o comunitate online deschisă și accesibilă”

 

În 2003 Fundația Bill & Melinda Gates și OCLC au lansat WebJunction cu scopul de a întâri rolul bibliotecarilor și astfel și a bibliotecii în comunitate.

 

După 10 ani WebJunction se poate lăuda cu faptul că este nodul în care bibliotecarii își pot actualiza cunoștințele și devin competitivi. Mijloacele prin care aceste servicii sunt oferite: cursuri online, webinarii, curricule care pot fi descărcate și exemple de bune practici.

Add a comment

Add a comment

MuntiiFagarasToamna este locul în care se îngrămădesc o mie de de oportunități dar și pachete mari de lucru mereu flămânde pentru fiecare minut pe care-l ai.

Din miile de oportunități voi alege doar două: Conferința Națională a ANBPR de la Sibiu (10 - 12 octombrie) și Future Libraries din cadrul Future Communities (30 - 1 noiembrie).

ANBPR anul acesta a simțit cea mai mare creștere în număr de participanți la conferința sa anuală organizată cu sprijinul Pro Edit. Acesta este un lucru bun, dacă-l privim prin prisma unității breslei. Mulțumiri gazdelor: Bibliotecii Astra din Sibiu și în special Laurei Bucătaru și lui Silviu Borș.

Ar fi de dorit să se găsească din ce în ce mai multe puncte comune de colaborare pentru tot spectrul bibliotecilor din sistem. Și cred că vor fi din ce în ce mai multe până când nu va mai fi diferență iar tot ce înseamnă inerții sau viziuni de grup vor fi trecut în tabăra mai mare a colaborării și a scopurilor comune. Acest lucru trebuie să se întâmple deoarece nimeni nu poate răspunde individual sau ca și grup separat de ceilalți. Sunt provocări și probleme comune pentru care este nevoie să existe o singură voce.
Membri ai ANBPR, ai ABR, ai societății civile, invitați străini, cu toții au avut o preocupare comună timp de trei zile: cum să faci o „bibliotecă inteligentă”.

Add a comment

Cu bucurie anunțăm operaționalizarea platformei noi pentru site-ul ANBPR-ului. Îi urăm productivitate maximă!!!

ANBPRsiteNou

Add a comment

cakeS-a încheiat o săptămână dedicată aniversării a 10 ani de când au fost puse în circulație licențele libere Creative Commons. Voi prezenta și eu câteva amănunte legate de aceste licențe. Dar să pornim cu ce este esențial:

 

Cine este Creative Commons?
creativecommons.org este o organizație non-profit, înființată în 2001, care promovează re-utilizarea creativă a operelor intelectuale și artistice, indiferent dacă sunt proprietare sau în domeniul public.

Add a comment

 

Este mare nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru finalizarea „Catalogului bibliotecilor românești”.
https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=208998566086571369738.0004c43c4b29de7addc2f

hartaBibliotecilor

De câte ori nu ați dorit să ajungeți la o bibliotecă și chiar având adresa, v-a luat o grămadă de timp să o localizați?
Acum, prin datele pe care le vom culege împreună, oferim tuturor șansa de a găsi mai ușor biblioteca și/sau catalogul acesteia.

 

Aceasta este o inițiativă țintită către cartografierea tuturor bibliotecilor din sistem la nivel de clădire.

 

În momentul în care acest efort se va fi finalizat, oricine va putea lua coordonatele long./lat. din hartă, le va putea introduce în GPS și ajunge fără greș la destinație. Catalogul va mai oferi și alte avantaje precum tipărirea de hărți interactive, integrarea vizuală a unor elemente de ghidare în cadrul unor evenimente („Noaptea Bibliotecilor”, de exemplu), ori pur și simplu va putea face analiză statistică pe zone geografice.

Add a comment