Tipărire
Părinte: Evenimente
Categorie: Interne
Accesări: 6477
La 18 noiembrie 2011, Arhivele Nationale Bacau si Asociatia Generala a Arhivistilor Filiala Bacau, au organizat cea de a XVII-a editie a Sesiunii de Comunicari Stiintifice "Arhivele si istoria". Editia de anul acesta a fost consacrata aniversarilor: saizeci de ani de la infiintarea Arhivelor Nationale Bacau, implinirea a 85 de ani de catre marele arhivist bacauan, dr. Dumitru Zaharia.
http://www.ziare.com/bacau/cultura/60-de-ani-de-la-infiintarea-arhivelor-bacauane-2612667 {sharethis}

Dupa deschiderea sesiunii de catre gazda, directorul Vilica Munteanu, s-au rostit cuvintele de salut din partea oficialitatilor locale (Institutia Prefectului, Consiliul Judetean, Primaria municipiului, Inspectoratul  Scolar Judetean, Inspectoratul  de Politie si Complexul  Muzeal  Iulian Antonescu -  Bacau), precum si omagiile aduse de o parte a celor prezenti, dr. Dumitru Zaharia. Tot cu acest prilej s-au lansat trei volume, si anume: Acta bacoviensia Anuarul Arhivelor Nationale Bacau, nr. VI un volum consistent si elegant, care contine lucrarile ce au fost sustinute in cele trei sectiuni ale sesiunii: Arhivistica, Istorie bacauana, Istorie generala. Se cuvine apreciat o data in plus profesionalismul arhivistilor bacauani, dat fiind faptul  ca editarea lucrarilor unei sesiuni stiintifice inainte de desfasurarea propriu-zisa a acesteia, oferindu-le participantilor suportul stiintific al dezbaterilor,  nu se intimpla, din pacate, prea des si in prea multe locuri. Celelalte doua carti lansate la Bacau au fost: omagiul - Dumitru Zaharia la 85 de ani si monografia lui Ioan Ungureanu, Damienesti pagini de istorie.

Tot in acea zi s-a vernisat expozitia de icoane pe lemn si pe sticla a artistului local Catalin Ardeleanu. 
Dupa amiaza si pina seara tirziu s-au desfasurat lucrarile in cele trei sectiuni amintite deja. Cei peste 50 de participanti arhivisti, muzeografi, cercetatori, bibliotecari, profesori universitari si de gimnaziu din Bacau, Bucuresti, Iasi, Arad, Mures, Ialomita, Giurgiu, Tirgoviste, Galati, Buzau, Covasna, au abordat subiecte dintre cele mai diverse si mai interesante din domeniul arhivisticii, al istoriei locale si generale, a celei economice, militare, a medalisticii, demografiei si relatiilor romano-secuiesti, a legislatiei, au evocat personalitati.
Totul s-a desfasurat intr-un cadru elevat, prietenos si cald, de o inalta tinuta stiintifica, ce transforma intilnirile de la Bacau intr-un veritabil reper profesional.