Tipărire
Părinte: Evenimente
Categorie: Virtuale
Accesări: 6882

Imaginați-vă o lume în care fiecare bibliotecar adaugă încă o referință bibliografică în Wikipedia. Wikipedia este prima oprire a cercetătorilor: hai să o îmbunătățim! (https://meta.wikimedia.org/wiki/The_Wikipedia_Library/1Lib1Ref)

Wikipedia Library owl.svg
#1Lib1Ref (Un bibliotecar, o referință) este o campanie care se desfășoară pe parcursul unei săptămâni între 15 și 23 Ianuarie, 2016 (https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikipedia_15). Sunt chemați toți bibliotecarii din lume pentru a-și exercita expertiza și pentru a introduce o referință bibliografică în Wikipedia. Campania este parte a aniversării a 15 ani de existență a Wikipediei.

Wikipedia este o parte neprețuită în lucrul fiecăruia dintre cercetători: fiecare referință bibliografică adăugată de un bibliotecar, înseamnă o referință în plus la un articol al Wikipediei care va ajuta pe un alt cercetător și va da siguranța că cele mai bune informații sunt oferite publicului. Alăturați-vă nouă și faceți o mică contribuție la suma întregii cunoașteri umane!


Pentru că oricine poate edita Wikipedia, comunitatea Wikipediei a dezvoltat o strategie nucleu pentru a asigura calitatea informației din articolele sale: incluzând notele de subsol care să trimită către surse de încredere (https://ro.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Surse_de_%C3%AEncredere) care să permită cititorilor Wikipedia să „verifice” (https://ro.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Verificabilitate) informațiile. Această strategie ajută comunitatea voluntarilor la nivel mondial să lucreze eficient pentru împlinirea viziunii Wikipediei: „suma întregii cunoașteri umane”.

În Wikipedia în limba engleză, precum și în alte limbi, cititorii și editorii care nu au încredere în informațiile dintr-un articol vor adăuga o etichetă „necesită un citat” alăturat acelei afirmații. În multe feluri, aceste etichete constituie adevărate întrebări către un serviciu de referințe: persoane din public care solicită ca acea informație să fie sprijinită de cercetări solide.
Numai Wikipedia în limba engleză are peste astfel de 350.000 de solicitări. Mai mult, sute de mii de articole pur și simplu au nevoie de mai multe referințe iar 200.000 de articole nu au nicio referință (Articole românești care au nevoie de referințe - https://ro.wikipedia.org/wiki/Categorie:Articole_care_necesit%C4%83_cit%C4%83ri_suplimentare). La nivel global sunt sute de mii de bibliotecari. Imaginați-vă că fiecare bibliotecar din lume ar oferi 15 minute să rezolve aceste solicitări! Wikipedia nu ar mai avea aceste lacune.

Anunțul a fost preluat din pagina dedicată Bibliotecii Wikipedia de la https://meta.wikimedia.org/wiki/The_Wikipedia_Library/1Lib1Ref#cite_note-1.

Wikipedia15 Animated Mark English

Alte referințe media:

http://interlibnet.org/2015/10/07/librarian-as-teacher-ways-to-use-wikipedia/
https://www.cni.org/news/invitation-to-contribute-to-wikipedia-1lib1ref