reprezentare logo Kosson

Pentru ca este un instrument util celor care lucreaza cu structurarea informatiei, vom prezenta şi noi ghidul de indexare Lives-Ro, de fapt traducerea şi adaptarea Ghidului de Indexare RAMEAU din cadrul Bibliotecii Naţionale a Franţei.

Cu speranţa că mare parte din bibliotecile româneşti vor prelua acest efort şi-l vor transpune în instrumente informatice de prelucrare, vă supunem atenţiei acest prim pas foarte important.

Ghidul poate fi considerat ca un instrument de lucru pentru constituirea listelor de autoritate de subiecte. Are acoperire enciclopedică şi poate fi considerat ca un limbaj de indexare precoordonat ce se constituie dintr-un vocabular şi o sintaxa specifică

[...]El a fost tradus şi adaptat în limba română după Guide d’indexation RAMEAU, ediţiile 1999 şi 2004, împreună cu Lista de autoritate de vedete de subiect RAMEAU, ediţia 2002, ambele , redactate de Centrul Naţional RAMEAU din cadrul Bibliotecii Naţionale a Franţei.

Activitatea de traducere şi adaptare a acestor documente a constituit unul din principalele obiective ale acordului de colaborare realizat între Ministerul Culturii şi Cultelor, Biblioteca Naţională a României şi Biblioteca Naţională a Franţei, în vederea elaborării unui sistem structurat de regăsire a informaţiei bazat pe un vocabular controlat, în întreaga reţea de biblioteci din România.

Biblioteca Naţională a României, împreună cu Biblioteca Judeţeană „Gh.Asachi” - Iaşi, Biblioteca Centrală Universitară „M.Eminescu” - Iaşi, Biblioteca Judeţeană „O.Goga”-Cluj, Biblioteca Centrală Universitară ”L.Blaga”-Cluj, Biblioteca Judeţeană „I. N.Roman” - Constanţa, Biblioteca Judeţeană „V.A.Urechia” - Galaţi, Biblioteca Universităţii Tehnice Timişoara, Biblioteca Centrală Universitară Bucureşti, Biblioteca Militară Naţională, Institutul de Memorie Culturală (CIMEC), a finalizat proiectul de traducere şi adaptare lansat în urma acordului sus-menţionat.

Image 

La traducerea şi adaptarea Ghidului de indexare a participat un colectiv format din specialişti din Biblioteca Naţională, Bibliotecile Judeţene „Gh.Asachi” - Iaşi, „I. N.Roman” - Constanţa, „V.A.Urechia” - Galaţi, „O.Goga” - Cluj, din Bibliotecile Centrale Universitare din Bucureşti, Iaşi, Cluj precum şi din Institutul de Memorie Culturală (CIMEC), sub coordonarea Bibliotecii Naţionale a României.

Ghidul de indexare cuprinde :

  • elementele definitorii pentru limbajul de indexare LIVES-RO

  • regulile de construire a vedetei de subiect

  • subdiviziunile flotante ( de subiect, geografice, cronologice, de formă) ordonate alfabetic în liste grupate pe patru domenii mari ale activităţii umane :

  1. Generalităţi,

  2. Artă şi literatură,

  3. Ştiinţe umane şi sociale,

  4. Ştiinţă şi tehnică. Listele de subdiviziuni flotante conţin în partea introductivă domeniul de aplicare şi regulile de utilizare. [...]

[sursa: http://www.bibnat.ro/lives.php]

Alte resurse:

Guide d'indexation RAMEAU

Guide Practique du catalogueur

Cataloging and indexing - indexing policy

 

Ghidul poate fi descărcat de la adresa web precizată.