Tipărire
Părinte: Resurse Profesionale
Categorie: Know-How
Accesări: 4490

DOI este un sistem pentru a identifica unic obiectele de conținut în (atenție, nu din) mediul digital. Un DOI oferă și informații utile despre resursa electronică cum ar fi unde se află pe Internet. DOI este dezvoltat și întreținut de International  DOI Foundation (IDF). IDF a pornit în 1998 iar prima aplicație a intrat în uz în 2000. Numele DOI (pentru că de fapt vorbim de o sintaxă aplicată) sunt gestionate de Agenții de Înregistrare (RAs: DOI Registration Agencies), care au misunea de a oferi serviciile DOI celor interesați. În acest moment sunt 12 agenții. Mecanismul este destul de simplu: Agențiilor de Înregistrare li se plătește taxe de membru din partea solicitanților iar agențiile la rândul lor plătesc operatorului IDF. Pentru conținutul provenit din cercetare (articole științifice, cărți, prezentări la conferințe) sau baze de date de metadate, agenția emitentă este CrossRef-ul. Pentru infrastructurile care gestionează seturi de date agenția emitentă este DataCite.{sharethis}

Pentru a obține un DOI în scop experimental se poate face o solicitare la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Pentru acordarea unui prefix IDF taxează cu 1000 $. Dar haideți să vedem ce însemnă un prefix.

În cazul articolului din Nature 10.1038 este prefixul atribuit de RA solicitantului. Numărul 10 este directorul fix de atribuire iar 1038 identifică unic Nature News. Secvența alfanumerică 469013a care urmează după bara oblică este identificarea unică a articolului.

Dacă aveți doar DOI-ul și doriți să-l rezolvați puteți face asta punându-l după adresa serviciului de rezolvare la http://dx.doi.org.

Trebuie precizat faptul că DOI este un standard ISO aflat în discuție: ISO/DIS 26324, Information and documentation - Digital Object Identifier System

http://www.iso.org/iso/catalogue_detail.htm?csnumber=43506

iar sintaxa după care se formează este deja un standard ANSI/NISO Z39.84-2005 - Syntax for the Digital Object Identifier. DOI este la bază o implementare a URN-ului (Uniform Resource Name) și a URI (Uniform Resource Identifier - IETF RFC 2396). Folosește un mecanism de gestiune a cererilor de soluționare pentru identificator și cadrul de indexare pentru descriere (metadate).

Trebuie delimitat clar faptul că DOI se referă la identificatorul digital al unui obiect iar obiectul poate fi orice entitate, fie aceasta una fizică, digital sau abstractă. Un identificator digital are proprietatea de a iniția o acțiune, adică la apăsare se produce un eveniment.