reprezentare logo Kosson

ISO şi IEC aprobă standardul OASIS OpenDocument pentru interoperabilitatea dintre aplicaţiile office

Formatul OpenDocument propus de OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards), care permite utilizatorilor diferitelor suite office să vehiculeze documentele în mod liber între ei tocmai a fost aprobat pentru a fi comunicat ca Standard Internaţional ISO/IEC.

 
OpenDocument a fost votat ca Standard Internaţional de către Comitetul Tehnic Mixt 1(JTC1) pentru Tehnologia Informaţiei al ISO/IEC. Standardul a primit indicativul ISO/IEC 26300.

OpenDocument este proiectat pentru a fi folosit ca format de fişier pentru aplicaţiile office. Caracteristicile principale ale acestui format este că nu măreşte dimensiunea fişierului şi nici nu permite peirderea integrităţii datelor. Formatul permite utilizatorilor să salveze şi să opereze documente office editabile precum documente, foi de calcul, baze de date, diagrame şi prezentări, indiferent de aplicaţia şi platforma pe care au fost create.

Avantajul utilizării acestui format este că se evită captivitatea pe care o anumită soluţie software o impune, soluţie care, uneori este una în cazul dispariţiei de pe piaţă a producătorului forţează utilizatorii să migreze.

OpenDocument permite exploatarea conţinutului în moduri noi, inovatoare ce permit accesul la conţinut, permit căutarea, şi integrarea în aplicaţii complexe.

„ISO/IEC 26300 este un exemplu strălucit a ceea ce se poate obţine pentru comunitatea de afaceri prin parteneriatul din standardizare. Publicarea acestuia subliniază importanţa parteneriatului dintre ISO şi IEC şi organizaţiile care dezvoltă standarde precum OASIS pentru a dezvolta un set comun de standarde şi reflectă recunoaşterea comunităţii internaţionale a importanţei formatelor deschise în deschiderea către interoperabilitatea din domeniul afacerilor” (Alan Bryden, Secretar General al ISO).

„Aprobarea OpenDocument ca Standard Internaţional de către ISO/IEC JTC 1 este un important pas înainte în procesul de adopţie a unui format care permite tuturor flexibilitatea de a selecta aplicaţia office – comercială sau open source, care întruneşte necesităţile noastre” (Patrick Gannon, Preşedinte şi CEO al OASIS).

ISO/IEC 26300 cade în responsabilitatea ISO/IEC JTC 1, Information technology, subcommitee SC 34, Document description and processing languages. Standardul va continua să fie întreţinut şi amendat de către Comitetul Tehnic pentru OpenDocument al OASIS şi de recent înfiinţatul Comitet de Adopţie ODF al OASIS, ambele fiind deschise participării din partea utilizatorilor, agenţiilor guvernamentale şi a diverselor persoane.

În acest moment ODF este suportat de următoarele distribuţii office:

OpenOffice

KOffice

AbiWord

ImageImageImage

Sursa: http://www.iso.org/iso/en/commcentre/pressreleases/2006/Ref1004.html