Tipărire
Părinte: Prezentări
Categorie: Proiecte românești
Accesări: 6089

Scurtă introducere

Portalul UGAL Index a fost realizat în cadrul proiectului „Pluralismul Educație-Calitate-Etică, vectori în perfecționarea carierei didactice universitare (Ethi-Qual), cod CNFIS-FDI-2019-0390. Implementarea portalului a fost posibilă cu ajutorul VuFind, un software open-source scris în limbajul PHP, care permite utilizatorului căutărea și răsfoirea în diferite surse de date. Inițiativa dezvoltării acestui motor de căutare aparține Bibliotecii Universității Villanova din SUA și de la data lansării (iulie 2010) și până în prezent, proiectul s-a dezvoltat, ajungând la versiunea 6.0 (utilizată în cadrul proiectului UGAL Index).

VuFind are la bază motorul de căutare Apache Solr care permite interfeței să ofere răspunsuri la interogări complexe în doar câteva milisecunde. Pe lângă caracteristicile unui motor de căutare clasic OPAC, VuFind oferă și alte facilități, dintre care amintim:

În cadrul proiectului UGAL Index, VuFind a fost instalat ca server de sine stătător și configurat pentru actualizarea zilnică a datelor bibliografice din 3 surse de date externe: depozitul digital Arthra (folosește softul open source DSpace), catalogul Bibliotecii Universității “Dunărea de Jos” din Galați (folosește sistemul integrat de bibliotecă open source Koha) și platforma revistelor științifice UGAL Journals (folosește sistemul de management și publicare al revistelor open source, Open Journal Systems). Platforma pe care s-a făcut instalarea este Linux Debian 10.1, iar componentele principale necesar a fi instalate au fost: serverul web Apache și serverul de baze de date MariaDB.

Utilizarea portalului UGAL Index

1. Căutarea simplă
Căutarea simplă se face din pagina principală, după modelul Google. Se introduc termenii în caseta de căutare, se selectează opțional un criteriu de căutare (din lista care rulează în partea dreapta).

 Căutarea simplă UGAL Index

2. Căutarea avansată
Căutarea avansată combină unul sau mai mulți termeni de căutare folosind operatorii booleeni (ALL Terms = AND, ANY Terms = OR, NO Terms = NOT). Opțional, rezultatele se pot limita încă de la început după limbă sau formatul publicației.

Căutare avansată UGAL Index

3. Răsfoirea portalului
Răsfoirea informațiilor în portalul UGAL Index se face din pagina principală, astfel:

Exemplu de răsfoire a catalogului după autor

4. Afișarea rezultatelor
Din lista de afișare a rezultatelor se pot aplica filtrele plasate în partea dreapta a ecranului (căutarea fațetată): sursă, format, autor, limbă, gen, regiune, perioadă de publicare).

 Afișarea rezultatelor UGAL Index

5. Salvarea rezultatelor
Salvarea rezultatelor se poate face în două moduri:

Pentru prima situație, utilizatorul își poate crea un cont pe portal și salva referința într-o listă personală sau publică. Alte variante se referă la transmiterea prin e-mail sau exportul într-un cont creat pentru unul din softurile de managementul referințelor bibliografice RefWorks (cu licență), EndNote online (gratuit pentru abonații la bazele de date Clarivate Analytics) sau EndNote Desktop (cu licență).

Pentru cea de-a 2-a situație, utilizatorul își poate crea un cont gratuit pe site-ul Zotero și descărca versiunea Desktop. În cadrul unei colecții create în aplicația Zotero Desktop, pot fi selectate referințele de interes și salvarea se face automat, în bloc.

 

Exemplu de salvare a referințelor din UGAL Index (cu ajutorul conectorului Zotero)

6. Obiective de viitor

Obiectivele de viitor pentru portalul UGAL Index sunt următoarele:

În prezent, mai există o astfel de inițiativă implementată la BCU Iași, MebFind, interfața fiind “proiectată” în limba română.