reprezentare logo Kosson
Studiu al OCLC

Studiul este proprietate a OCLC _i se supune drepturilor de copyright
© OCLC
{xtypo_sticky}{xtypo_dropcap}P{/xtypo_dropcap}artajare, Spaţiu Privat şi Încredere în Lumea legată la Reţea este un aşa-numit „landscape report”, adică o cuprindere generală a domeniului în baza realităţii privită eşantionat cu trimitere către acţiuni viitoare.{/xtypo_sticky}
Concluziile sunt trase chiar de la bun început: „utilizatorii rămân încrezători în resursele informaţionale de pe Internet iar bibliotecile sunt văzute în continuare ca prima sursă de cărţi”.
Ceea ce a atras OCLC-ul în a cerceta şi elabora studiul este faptul că este reţelele sociale (de tipul Facebook, MySpace, YouTube) se prezintă pentru marea majoritate a specialiştilor din instituţiile care gestionează informaţia precum nişte structuri ce nu prezintă un interes evident în ciuda expansiunii fenomenului şi al potenţialului de orietare pe care-l prezintă.
Astfel, studiul se doreşte a desluşi prin explorare atitudinile şi obiceiurile utilizatorilor, precum şi ale bibliotecarilor.
Studiul are patru zone exploratorii:
1. Obişnuinţele şi preferinţele utilizatorilor în cadrul paginilor de socializare;
2. Atitudinea utilizatorului privitor la partajarea şi primirea informaţiilor în cadrul paginilor de socializare, siteurilor comerciale şi siteurile bibliotecilor;
3. Informaţiile private: ce are importanţă şi ce nu.
4. Practicile şi preferinţele bibliotecarului activ în reţelele sociale; punctele lor de vedere privind intimitatea, politicile şi potenţialul reţelelor sociale.
 
Studiul şi-a întemeiat cercetările pe un studiu social întreprins împreună cu o companie privată asupra unui segment de 6100 de subiecţi intervievaţi cu vârste de la 14 la 84 de ani din Canada, Franţa, Germania, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.
Interesant este că au intervievat şi 382 de directori de bibliotecă din Statele Unite ale Americii fiind dedicat un capitol separat pentru aceştia.

Vă recomand acest studiu cu multă căldură şi vă invit stimaţi colegi să reflectaţi de pe marginea realităţilor româneşti asupra fenomenului.
{moscomment}