reprezentare logo Kosson

Despre&Promovare

Documente Despre Politica Externa a Regatului Serbiei între 1903 - 1914, o imagine captură a paginii cu care se deschide colecția digitală. Ăn imagine este cuvântul înainte, care este redat mai jos și imaginea telegramei prin care austriecii declarau război Serbiei.

Institutul Matematic MISANU împreună cu Departamentul de Istorie al Academiei Sârbe (SANU), cu sprijinul Ministerului Culturii și al Informației, au încheiat cu succes un nou proiect de digitizare dedicat de aceată dată documentelor care aduc lumină asupra relațiilor diplomatice ale Regatului Serbiei în anii tulburi 1903 - 1914.

Add a comment

Dragi colegi, 

În numele comunității de arhive, biblioteci și muzee vă rugăm să ne ajutați prin participarea la acest studiu privind digitizarea.

http://survey.enumerate.eu/survey/index.php?sid=83627&lang=ro

Acest studiu este organizat de rețeaua ENUMERATE, finanțată de Uniunea Europeană, o comunitate de practică în domeniul patrimoniului cultural digital, condusă de
Collections Trust din Marea Britanie. Este distribuit printre mii de instituții din Uniunea Europeană.

Datele colectate vor fi păstrate strict anonime. Informațiile nu vor fi publicate în nici un mod prin care s-ar putea identifica o instituție individual, în
schimb vor fi utilizate în stabilirea unei măsurări statistice a progresului digitizării în țara dumneavoastră și în UE. Add a comment

Product Manager Book ScannnersStim cu totii ca digitizarea cartilor nu este un proces ce poate fi realizat de oricine si utilizand orice scaner obisnuit de birou. Digitizarea in aceste conditii ar fi extrem de inceata si laborioasa iar rezultatele ar fi complet nesatifacatoare atat din punct de vedere al calitatii obtinute cat si datorita riscului deteriorarii cartilor in timpul digitizarii.

Desi digitizarea fondului papetar este o necesitate a prezentului – prin prisma asigurarii accesului facil si rapid la informatie al cititorilor – ea trebuie gandita si planificata cu responsabilitate. Trebuie sa luam in considerare atat specificul fiecarei biblioteci (volumul de carte, formatele, vechimea, gradul de deteriorare, continutul text–imagini) cat si de bugetul si personalul disponibil, eforturile si durata necesara realizarii intregului proces.

De aceea, cand dorim digitizarea cartilor unei biblioteci publice, universitare, sau institutionale avem intotdeauna doua optiuni la dispozitie. O prima optiune, poate cea mai utilizata pana in prezent in Romania, o constituie “achizitia” de servicii de digitizare din partea unei companii specializata in digitizare carte. A doua solutie ar fi realizarea interna a digitizarii (in-house) prin achizitia de echipamente si aplicatii software dedicate pentru digitizare si creerea unei echipe specializate. Ambele solutii prezinta avantaje si dezavantaje pe care dorim sa le discutam in continuare

A. UTILIZAREA DE SERVICII EXTERNE PENTRU DIGITIZARE CARTE

Externalizarea serviciilor de digitizare carte inseamna de fapt colaborarea bibliotecii cu o firma prestatoare de servicii de digitizare pentru transpunerea fondului papetar in format digital in vederea distributiei ulterioare a acestuia catre publicul bibliotecii. Add a comment

Bucuresti, Octombrie 2013

Alegand noul scanner flatbed Suprascan Quartx A1 HD, Arhivele Nationale Franceze au simplificat accesul al digitizare si au redus costurile de operare reusind astfel sa ofere publicului servicii rapide, eficiente si de inalta calitate.

Responsabile de peste 200 ani de centralizarea arhivelor nationale franceze si de asigurarea accesului liber la informatie, Arhivele Nationale Franceze colecteaza, clasifica si conserva documente de patrimoniu, multe dintre ele vechi de cateva secole.

Comunicarea este probabil aspectul cel mai important al misiunii Arhivelor – motiv pentru care, cu mult timp in urma, institutia a infiintat sali de lectura pentru a permite accesul publicului la documentele aflate in posesia ei. Aici se pot face fotocopii sau scanari de documente in scopul documentarii stiintifice, cercetarii istorice si genealogice.

In scopul imbunatatirii calitatii reproducerilor, dar si pentru optimizarea proceselor interne de digitizare arhiva, Arhivele Nationale Franceze au decis achizitia unui nou scaner plan (tip flatbed) pentru locatia din Paris.

Add a comment

 

Bruxelles, 28 octombrie 2011 – Comisia Europeană a adoptat o recomandare prin care cere statelor membre ale UE să-și intensifice eforturile, să-și utilizeze în comun resursele și să implice sectorul privat în digitizarea materialului cultural. Digitizarea este esențială pentru a pune patrimoniul cultural european la dispoziția unui număr cât mai mare de persoane și pentru a stimula dezvoltarea industriilor creative ale Europei. Materialul digitizat ar trebui pus la dispoziția publicului prin intermediul Europeana, biblioteca digitală a Europei, care este în același timp arhivă și muzeu (a se vedea www.europeana.eu). {sharethis}

Recomandarea lansează o provocare la adresa statelor membre, pentru ca acestea să elaboreze planuri solide și să instituie parteneriate, astfel încât să introducă 30 de milioane de elemente în Europeana până în 2015, față de cele 19 milioane disponibile în prezent, să pună online mai mult material protejat de drepturi de autor și aflat în afara circuitului comercial și să adapteze legislația și strategiile naționale pentru a asigura conservarea pe termen lung a materialului digital. Add a comment

De curând am primit cu bucurie solicitarea de a deschide o fereastra către echipamentele necesare digitizării ca o firească necesitate de a oferi câteva repere atunci când vine vorba şi de ceea ce alegem la momentul cand finanţele dau undă verde :)
 
Stimatul domn Paul Lupoian, reprezentant al unei firme specializate a venit cu propunerea prezentării unui echipament care să ofere opţiuni celor puşi în faţa achiziţionării sau pentru cei care lucrează la faimoasele LISTE DE ECHIPAMENTE.
 
În continuare, am luat decizia de a prezenta astfel de echipamente fără de care discuţiile şi proiectarea anumitor iniţiative nu se pot desfăşura în mod natural. Pentru detalii mai multe, vă rog însă să vă adresaţi domnului Paul Lupoian (paul_lupoian[at]yahoo.com).
 
Astfel, cu acest prilej rog toţi cei interesaţi să-şi promoveze soluţiile, să apeleze cu încredere şi la acest canal cu rezerva ca materialele de prezentare să se conformeze necesităţii de informare şi de punctare delicată a unei opţiuni. Nu este dorinţa noastră de a transforma acest nod într-un catalog şi nici intenţia profitabilităţii nu este vizată, ci mai degrabă posibilitatea şi deschiderea orizontului atunci când vine vorba de opţiune.
 
În acest sens, rog pe toţi cei care doresc să promoveze o soluţie să o încadreze în proiectele care s-a folosit , experienţele de lucru şi foarte, foarte important, vrem să aflăm şi ce nu merge bine, care sunt deficienţele, experienţele negative, etc.
 
 
Prezentarea Sr301
View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: sr301 digitize)
Add a comment

Sistemele Robotic Book ScanSistemele Robotic Book Scan sunt singurele echipamente de digitizare cu tehnologie 3 in 1 capabile sa functioneze in 3 moduri diferite folosind un suport de carte setat la la o deschidere de 80 de grade: complet automat, semi automat si manual soft. Aceasta caracteristica extrem de avansata permite Qidenus sa scaneze 100% din gama de carti prezente in biblioteci. Modelele disponibile sunt A3+ si A2.

 

Sistemele Mastered Book Scan sunt cea mai populara alegere a profesionistilor inca din 2010. Realizand o rata de scanare de pana la 3000 pagini/ora, scannerele semi automate au impresionat prin functionalitate si usurinta in operare, inalta calitate a tehnologiei de capturare si acuratetea materialului digitizat asigurand un randament ridicat al investitiei pentru clientii nostril din intreaga lume. Modelele disponibile sunt A3+, A2 si A1.

Add a comment

Și pentru că suntem în zona digitizării, iată o soluție pentru constituirea propriei biblioteci digitale la purtător:{sharethis}

Cu un preț în jurul la 150 de dolari: http://www.ionaudio.com/booksaver

Add a comment
Image 
M-am lovit de necesitatea traducerii lui ”digital curation”.
L-am tradus ca fiind ADMINISTRARE DIGITALĂ.
 
Voi cum traduceți ? lasați comentariu, vă rog 
Add a comment