Tipărire
Părinte: Prodigitizare
Categorie: Bune practici
Accesări: 18893
Firma Z SPOT MEDIA, infiintata in 2003, este specializata in echipamente IT dedicate pentru scan-copy-print, fiind distribuitorii in Romania ai unor producatori de marca. Solutiile noastre acopera formate si cerinte speciale incepand cu formate A3-A0 si chiar mai mari si continuand cu carti si documente legate.

Ca specialisti in imaging (scanare, copiere si printare) am intuit nevoia de digitizare carte si inca din 2006 am creat un departament de solutii digitizare carte. In 2007 am devenit unic distribuitor autorizat in Romania al renumitului producator francez de scannere pentru carti i2s (Innovative Imagining Solutions).
Gama CopiBook de scanere de carte semi-automate reprezinta cel mai cunoscut produs al i2s si este dedicat digitizarii rapide a cartilor de format maxim 2xA3 la o viteza medie de 500- 700 pag/ora. Fiind un sistem complet integrat (totul intr-o singura carcasa) si semi-automat (scanare din 2 operatiuni), CopiBook poate fi utilizat chiar de catre personal necalificat, calibrarea si focalizarea facandu-se complet automat. Pentru cartile si documentele mai mari, gama de scanere flatbed DigiBook A1 si A0 reprezinta solutia cea mai potrivita. De asemenea oferta i2s include si scanerul de carte automat Digitizing Line DL3000 ce poate ajunge la 2000-3000 pag/ora (functie de rezolutie si starea cartii).

Tot in 2007 am devenit si unic distributor oficial Konica Minolta pentru scanerele de carte dar si pentru solutiiile semi-profesionale ATIZ.
In urma cu un an am introdus scanere de carte automate Qidenus care ofera posibilitatea scanarii cartilor fara deteriorarea cotorului prin deschidere la doar 110grade.


Oferta noastra include acum echipamente si solutii de digitizare pentru toate cerintele (format, viteza, protejare patrimoniu) si bugetele (de la 6.000EUR la 400.000EUR). Pentru toate solutiile furnizate asiguram servicii complete, incluzand transport, instalare, montaj, instruire personal, service in garantie cat si in perioada de post-garantie.

Suntem intradevar o firma tanara, dar avem o echipa dinamica si dedicata, specializati in solutii imagining (scanare si digitizare). Avem sediul in Bucuresti dar suntem acolo unde clientii si nevoile lor ne cheama, atat local cat si national. Echipamentele si solutiile noastre sunt implementate cu succes la: Biblioteca Metropolitana Bucuresti, Biblioteca George Baritiu Brasov, Biblioteca V.A. Urechea Galati, Biblioteca Academiei din Iasi, Biblioteca Panait Istrati Braila.

Credem ca avem experienta in solutii de scanare - digitizare carte iar prin oportunitatea oferita de Dl Nicolae Constantinescu, aceea de a publica articole pe portalul Kosson, dorim sa schimbam informatii, experiente, stiri si idei cu cititorii acestui portal.
Ca prima "contributie" ne-am gandit sa facem o prezentare generala despre scanerele de carte automate, deoarece am observat un interes tot mai mare din partea arhivelor si a bibliotecilor pentru astfel de echipamente. Asteptam si ne dorim feedback-ul Dvs.

Scaner de carte automat AtizScanerele de carte automate sunt echipamente aproape independente ce scaneaza si proceseaza imagini intr-un mod automat, interventia umana fiind minima. Echipamentele de scanare automata sunt ideale pentru proiectele mari unde avem un volum mare de carte pe care trebuie sa-l digitizam.

Am observat ca in ultimul timp exista o tendinta din partea bibliotecarilor/bibliotecilor sa se intereseze tot mai mult de scanarele de carte automate. As vrea sa fac putina “lumina” la acesta capitol si incerc sa va prezint cat mai bine structurat ce inseamna un scaner de carte automat.  Scanerele automate de carte prezinta si avantaje si dezavantaje. O sa incerc sa va prezint pe scurt cateva din avantajele scanerelor de carte automate:

1.Viteza foarte mare de scanare peste 2000 de pagini/h.
(daca avem un proiect de 2 milioane de pagini, daca la fiecare pagina pierdem 1 sec, atunci 2 milioane de secunde inseamna  aproximativ 3 luni)

2.Minimum de personal
(in bibliotecile unde au fost amplasate scanere de carte automate, o singura persoana supraveghea 4 astfel de echipamente, personalul s-a redus pana la 30 – 40%).

3.Un singur echipament – functii multiple
(scanerele automate de carte au altauri statii de procesare a imaginilor foarte performante, astfel acelasi echipament scaneaza, OCR-izeaza, gestioneaza si aplica metadata fisierelor scanate)

4.Lumina LED – protectie documente
(echipamentele de scanare automata folosesc lumina LED in momentul scanarii documentelor, astfel incat sa reduca pe cat posibil deteriorarea documentelor)

5.Platan in forma de “V”
(majoritatea scanerelor automate de carte au platan pentru pozitionarea documentului in forma de “V”  astfel incat sa protejeze cotorul cartilor)

Acestea ar fi marile avantaje ale scanerelor de carte automate. In acelasi timp scanerele de carte automate au si cateva mici dezavantaje si as vrea sa vi le prezint si pe acestea.

Pana in prezent 90% din solutiile de scanere pe care le au biblioteciile din lumea intreaga dar si din Romania, sunt solutii de scanare bazate pe echipamente cu sistem de scanare manuala. De ce? pentru ca avem un control mult mai bun al paginilor scanate, calitatea produsului final este mult mai buna, nu deterioram documentul si nu cheltuim bani multi pe un astfel de echipament. Care ar fi principalele dezavantaje ale scannerelor de carte automate:

1. Posibilitate de detriorare a documentului
(in orice moment exista posibilitatea de a deteriora documentul scanat. Chiar daca sunt echipate cu tehnologii de intoarcere a paginilor intr-un mod in care documentul sa fie protejat, intotdeauna pot sa apara erori si sa distrugem documente rare cu valoare mare de patrimoniu.Nu este recomandata scanarea documentelor rare si vechi cu scanere de carte automate)

2.Dimensiunea maxima de scanare A4+
(un mare dezavantaj al scanerelor de carte automate este dimensiunea maxima a documentului pe care aceastea il pot scana si care de cele mai multe ori nu poate sa depaseasca A4+. Sunt in situatia in care cheltuim un buget exorbitant pe un echipament care este limitat din anuimite puncte de vedere)

3. Controlul calitatii imaginilor obtinute
(In momentul in care folosim un scaner de carte complet automat avem un control limitat asupra calitatii imaginilor scanate. Datorita facilitatii oferite de scaner-ul automat de carte prin care putem sa facem altceva in timp ce echipamentul lucreaza pentru noi, exista posibilitatea de a obtine imagini la o calitate nedorita, pe care o observam abia in momentul in care verificam documetul. Daca operam un scaner de carte manual, controlul asupra caliatii imaginilor scanate este pe deplin controlat de catre utilizator)

4. Atingere maxima a suprafetei de scanare
(in cazul celor mai multe echipamente de scanare automate am observat ca majoritatea au atingere totala a suprafetei de scanere, lucru neagreat de catre cei responsabili cu prezervarea si arhivarea documentelor. Existe norme severe aplicate documentelor de patrimoniu si nu cred ca putem obtine aprobarea pentru a scana un documente vechi cu un scanner de carte automat)

5. Poate omite scanarea unei pagini
(este posibil sa omita scanarea unei pagini, iar daca documentul pe care il scanam este imprumutat, iar noi observam pagina lipsa abia peste cateva zile, astfel ar trebuii sa imprumutam cartea din nou pentru o rescanare, situatie nu tocmai optima in momentul in care discutam despre bugete si resurse  limitate)

6. Cost ridicat de achizitie si mentenanta anuala
(costul unui astfel de echipament este intre 60 000 si 300 000 de EUR, suma ce poate fi echivaletul a 4-5 scanere de carte manuale, performante, cu o dimensiune de scanare a documentului pana la A2+ si care scaneaza la lumina ambientala, cu atingere minima respectand normele de prezervare si arhivarea a documentelor. Costul mentenantei anuale pentru un astfel de echipamente este intre 25 000 – si 35 000 de EURO)

Ca o recapitulare, scanerele de carte automate sunt ideale in momentul in care avem volume de documente foarte mari de scanat intr-un timp foarte scurt. Nu se preteaza pentru cerintele bibliotecilor in momentul de fata deoarece au un pret mare de achizitie si mentenata, sunt limitat de dimensiunea de scanare, si nu putem sa scanam carti vechi de patrimoniu.

“Oare am fi putut scana manuscrisele lui Eminescu cu un scaner de carte automat?”

Astept parerile Dvs despre scanerele automate de carte.

Esanu Corneliu Stefan
Product Manager