reprezentare logo Kosson

Proiecte, initiative, programe

Proiecte, initiative, programe privind activitățile de digitizare.

9 by dacit on Sketchfab

Universitatea Tehnică din Cluj în colaborare cu Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva și Universitatea „Babeș Bolyai” au realizat o colecție de obiecte tridimensionale. Acestea au fost agregate în colecțiile Europeana de agregatorul local, Biblioteca Județeană.

Add a comment

Monasterium.net logoArhivele Naționale ale României ne invită să consultăm contribuțiile la colecția de documente virtuale online Monasterium. Aceste contribuții sunt 60 de documente din colecția Peceți. Aceste documente pot fi accesate la http://www.mom-ca.uni-koeln.de/mom/RO-ANR/ColPec/fond

Felicităm colegii de la Arhivele Naționale, Biroul Arhive Medievale, Fonduri Personale şi Colecţii și așteptăm și alte vești bune precum aceasta. Un site propriu care să pună în valoare colecțiile proprii ar putea fi un proiect de viitor?!

Proiectul Monasterium a pornit ca un proiect al Provinciei Austria de Jos cu scopul de a oferi acces la resurse istorice de primă mână din colecțiile monastirilor din Austria. Proiectul s-a extins de-a lungul vremii și astăzi oferă peste 250.000 de documente online.

Pagina de site a Monasterium. Este înfășișat un document cu pecete - Hrisov Vlad Dracul.

Add a comment

In cadrul conferintei Electronic Visualisation and the Arts (EVA 2011), desfasurata la Londra, a fost prezentat si proiectul "Modelarea 3D a unui simbol important al Bisericii Ortodoxe Romane - Portile Imperiale". Proiectul de reconstructie digitala a fost realizat de catre prof. univ. dr. Radu Moraru, decan al Facultatii de Arte Plastice si ing. Oana Gui, Administrator de Sistem Informatic in cadrul in cadrul Universitatii de Arta si Design Cluj-Napoca, impreuna cu Prof. Dr. Ioan Chirilă, decan al Facultatii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universitatii "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca

Un interes special la conferinta de anul acesta, desfasurata la Londra in perioada 6-8 Iulie 2011, a fost acordat proiectului realizat de catre Prof. Univ. Radu Moraru, decan al Facultati de Arte Plastice si Ing. Oana Gui, Administarator de Sistem Informatic in cadrul Universitatii de Arta si Design Cluj-Napoca, impreuna cu Prof. Dr. Ioan Chirila, decan al Facultatii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universitatii "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, proiect intitulat "Modelarea 3D a unui simbol important al Bisericii Ortodoxe Romane - Portile Imperiale".

Proiectul isi propune sa reconstruiasca digital "Portile Imperiale" ale vechilor biserici ortodoxe de lemn raspandite pe o arie geografica larga din Transilvania, folosind sistemul de scanare 3D low-cost "DAVID-Laserscanner" distribuit in Romania de Z Spot Media. Acest sistem permite scanarea si digitizarea cu ajutorul unui camere web si al unui laser liniar portabil. Solutia 3D DAVID-Laserscanner genereaza date 3D in timp real si le afiseaza pe ecranul computerului, fisierele 3D obtinute putand fi exportate pentru utilizare ulterioara in aplicatii CAD 3D.

Add a comment

Într-o discuție la Biblioteca Națională având drept subiect Proiectul E-Cultura, mi s-au pus câteva întrebări legitime. Sper ca răspunsurile să fie edificatoare și mai sper ca ele să lămurească nu doar bibliotecarii din Biblioteca Națională.

1. Care este calitatea dvs. în proiectul E-Cultura ?

Instituția mea, Institutul Național al Patrimoniului [INP] – în calitate de agregator național pentru Biblioteca Digitală Europeană (europeana.eu [1]) – a propus acest proiect în 2014, ca parte a Agendei Digitale pentru România. El a fost inclus în Programul Operațional Competitivitate [POC] [2], și anume în Acțiunea 2.3.3 „Îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educație, e- incluziune, e-sănătate și e-cultură”. Fiind responsabil în cadrul INP pentru activitatea de agregare, am fost unul dintre cei care au formulat tema proiectului. Pe durata desfășurării proiectului, probabil voi fi persoana de legătură cu Biroul Europeana de la Haga.

Add a comment
Proiectul Istorie locală@biblioteca ta, este un proiect cu finantare externa, finantatorii fiind Centrul Mortenson pentru programe internationale de pregatire a bibliotecarilor din Illinois, Statele Unite ale Americii. Perioada de derulare este de un an: septembrie 2011- august 2012.

Proiectul este sustinut de ANBPR. Proiectul va fi în beneficiul elevilor de clasa a patra şi a învăţătorilor, care vor putea accesa documente în format electronic existente în colecţiile bibliotecilor publice, precum şi ale altor instituţii de profil. Bibliotecarii din bibliotecile publice vor digitiza aceste materiale care vor veni in sprijinul curriculei pentru clasa a patra. Add a comment

Pe 20 septembrie reprezentanții Comisiei Europene și LIBER au semnat un Memorandum de Înțelegere (MoU - Memorandum of Understanding) asupra Principiilor Cheie privind Digitizarea și Diseminarea Lucrărilor ieșite din tiraj. LIBER a fost reprezentat de Președinta Comitetului de Coordonare pentru Digitizare și Regăsirea Resurselor, Jeannette Frey și Directorul executiv Wouter Schallier.

Scopul Memorandumului de Înțelegere este acela de a ușura digitizarea și pentru a disemina prin intermediul bibliotecilor europene și a instituțiilor similare prin intermediul propriilor colecții a cărților și a revistelor de cercetare care au ieșit din tiraj. Memorandumul va servi drept schiță pentru acordurile de licențiere negociate între deținătorii drepturilor de autor, biblioteci și societăți de gestiune colectivă.{sharethis}

Memorandumul este rezultatul dialogului între părțile implicate care a fost lansat în luna noiembrie a anului trecut. Acesta este parte constitutivă a obiectivelor generale care formează Agenda Digitală pentru Europa și a Strategiei privind Drepturile de Proprietate intelectuală, având scopul de a stimula evoluția bibliotecilor digitale în Europa și de a oferi un acces cât mai larg la patrimoniul cultural. Dialogul între părțile implicate a pus împreună reprezentanți ai comunității deținătorilor drepturilor (edituri și autori), biblioteci și societăți de gestiune colectivă.

Operele ieșite din tiraj sunt acelea care încă sunt protejate prin drepturi de autor dar care nu mai sunt disponibile prin canalele comerciale obișnuite. Memorandumul are ca țintă cărțile și revistele științifice. Principiile Cheie conținute în Memorandum vor încuraja și vor încadra acordurile de licențiere voluntare care să permită instituțiilor culturale să digitizeze și să disemineze online aceste tipuri de opere cu respectarea pe deplin a drepturilor de autor.

Add a comment

Ce înseamnă CENDARI?

Acronimul vine de la Collaborative European Digital Archive Infrastructure. Site-ul poate fi accesat la următorul link: http://www.cendari.eu/Ce este CENDARI?

CENDARI este un proiect și o infrastructură. Are drept țintă integrarea arhivelor digitale și a resurselor de cercetare privind istoria medievală și modernă europeană.

Cendari 2016 01 14 21 59 57

Dar de tipuri documentare sunt agregate?

Trebuie menționat faptul că resursele care sunt agregate în acest moment provin din două zone istorice importante: Perioada medievală și Primul Război Mondial:

  • jurnale de război,
  • înregistrări administrative ale perioadei,
  • colecții personale, jurnale și corespondență,
  • fotografii, filme, postere, pamflete
  • incunabile
  • anluminaturi
  • manuscrise


La nivel de software dezvoltat, tehnologiile pe care se bazează suita software sunt AtoM, iar stocarea metadatelor se face pe o instanță CKAN.Totul este gestionat pe o soluție de virtualizare operată prin Puppet.

Regăsirea informațiilor în sistem se face fațetat. Un serviciu foarte interesant este  Named Entity Recognition and Disambiguation - NERD.

Sistemul dezvoltat oferă și un API.

CENDARIInfrastructureLayerModel093

Streamul dedicat evenimentului poate fi accesat la următorul link: https://twitter.com/hashtag/cendarilaunch?f=images&vertical=default&src=hash

M-am bucurat să aflu ca un fellow al anului 2015 pe Dorin Stanescu, de la o școală din Berceni.

De la linkul următor puteți afla detalii mai multe despre cum instituția proprie poate contribui cu date la această infrastructură europeană: http://www.cendari.eu/search-archives/faqs-institutions

Add a comment
Ieri a fost primit răspunsul la Scrisoarea deschisă privind implementarea Recomandării Comisiei Europene privind digitizarea și accesibilitatea online a materialului cultural și conservarea digitală.
 
Dacă nu vă aduceți aminte de textul acestei scrisori, vă rog să împrospătați memoria: http://www.kosson.ro/evenimente/47-interne/446-scrisoare-deschisa-digitizare-material-cultural-europeana
 
Colecția de fotografii din România realizate în cadrul concursului european Wiki loves Monuments va deține astfel un loc de cinste în cadrul Europeana”.
 
Digitizarea resurselor culturale a fost pusă în contextul Raportului Înțelepților (vezi http://www.kosson.ro/ue-info/25-rapoarte/342-noua-renastere-comite-des-sages) din care a fost subliniat faptul este o „obligație morală” a țării noastre.{sharethis}
Add a comment

IP/09/1544

Bruxelles, 19 octombrie 2009

Comisia Europeană pune pe agenda UE problemele pe care le ridică digitalizarea cărților pentru autori, biblioteci și cititori

Marile obstacole culturale și juridice care îngreunează digitalizarea și difuzarea în masă a cărților, în special a celor aflate în colecțiile bibliotecilor europene, sunt abordate în comunicarea cu privire la drepturile de autor în economia bazată pe cunoaștere, adoptată astăzi de Comisia Europeană. Co-autorii comunicării sunt comisarii europeni Charlie McCreevy și Viviane Reding. Bibliotecile digitale ca Europeana ( http//www.europeana.eu ) vor oferi noi căi de acces la cunoaștere cercetătorilor și amatorilor de cultură din întreaga Europă. În acest scop, UE trebuie însă să găsească o soluție pentru operele orfane care adeseori nu pot fi digitalizate din cauza incertitudinii situației lor în ceea ce privește drepturile de autor. O mai bună distribuire și disponibilitate a operelor culturale pentru persoanele cu handicap, în special pentru nevăzători, este un alt subiect major al comunicării.

Dezbaterile cu privire la acordul Google Books din Statele Unite au demonstrat încă o dată că Europa nu‑și poate permite să rămână în urmă, la poarta lumii digitale, au subliniat McCreevy și Reding cu prilejul adoptării documentului.

„Trebuie să întărim poziția Europei de centru al creativității și al inovării. Vastul patrimoniu al bibliotecilor europene nu poate fi lăsat să zacă pe rafturi, trebuie să devină mai accesibil pentru cetățenii noștri", a declarat McCreevy, comisarul pentru piața internă . Add a comment

Imagine care ilustrează un aspect din interiorul Arhivei SRRÎn anul 2009 la 1 noiembrie era anunțat[1] debutul digitizării Fonotecii de aur a Radiodifuziunii Române. Cinci ani mai târziu, directorul general al Societății Române de Radiodifuziune a anunțat digitizarea integrală a Fonotecii de Aur a Radiodifuziunii (http://www.romania-actualitati.ro/fonoteca_de_aur_a_srr_in_intregime_digitalizata-68746).

Îmbucurător este faptul că un proces estimat a se desfășura pe parcursul a 15 ani a fost realizat în cinci. Din anunțul de presă a S&T România din 20.11.2009 aflăm că proiectul de implementare fost demarat în 2008 și a fost încheiat în septembrie 2009. Investiția din resurse bugetare a avut o valoare de 3.867.960 RON și s-a concluzionat cu achiziția unui sistem dedicat digitizării mediaARC, care a fost particularizat pentru necesitățile SRR (Societatea de Radiodifuziune Română). A mai fost dezvoltată o rețea locală pe fibră deservind Arhiva Digitală Radio și au fost achiziționate echipamentele necesare: servere, echipamente de stocare, o bază de date Oracle clusterizată iar pentru backup și recuperare o soluție Tivoli. Volumul de date estimat la momentul inițial a fost de aproximativ 220TB cu o capacitate inițială de 12TB reflectând aproximativ 132.000 de ore de îregistrări.
Directorul tehnic Constantin Burloiu al Radiodifuziunii afirma în 2009:

„Suntem deosebit de bucuroşi că am finalizat acest prim şi deosebit de important pas în direcţia realizării Arhivei Digitale Radio! Împreună cu S&T România şi NOA Audio Solutions am construit un sistem integrat care ne permite să împărtăşim tuturor românilor « comoara » adunată timp de 81 de ani în Fonoteca Radio, participând astfel la îndeplinirea misiunii asumate a radioului public, de prezervare şi promovare a valorilor culturale româneşti”.

Add a comment