reprezentare logo Kosson

Efes  a fost un oras antic din Anatolia. Orasul este vestit prin Templul Artemis finalizat in jurul anului 550 i.Hr., dar si prin numeroasele monumente antice. Efes a fost port si folosit pentru a fi cel mai important centru comercial din Turcia. In acea perioada  Efes a avut rolul  unui centru religios al crestinismului timpuriu. Astazi este cel mai important centru turistic din Turcia. Centrul de la Efes se remarca prin frumuseta arhitecturii Bibliotecii lui Celsus.

Aceasta  a fost construita pentru Tiberius Iulius Celsus Polemaeanus, guvernator si mare iubitor de carti. Cladirea este realizata din marmura, coloanele sunt dispuse în perechi, iar intre acestea exista trei usi bogat decorate cu rame.  Usa din mijloc este mai larga si inalta decat celelalte doua. Statuile vazut in nise între usi, sunt copii ale originalelor aduse din Viena, simbolizand zeita intelepciunii (SOPHIA), a cunostinţelor (EPISTEME), a inteligenţei (ENNOIA)  si  a virtutii (ARETE).

Image         

                  

Biblioteca putea stoca 12 000 scrolluri (un scroll este o rola de papirus, de pergament sau de hartie scrise, desenate sau pictate în scopul de a transmite informatii sau folosinte ca decoratiuni). Biblioteca avea atat un rol cultural, dar putea servi si ca monument funerar si sanctuar pentru  Celsus, fiind o mare onoare pe vremea acea sa fii ingropat intr-o biblioteca.

Desi cladirea în sine nu are importanta istorica foarte mare, ea este valoroasa astazi, pentru ca este unul dintre putinele exemple istorice romane de arhitectura ramase pana azi.  De asemenea, se arata cate biblioteci publice au fost nu numai la Roma, construit in sine, ci si pe întreg teritoriul imperiului. Dupa un masiv proiect de restaurare, fatada cladirii a fost reconstruita si acum serveste ca un prim exemplu de arhitectura romana pentru cladirile publice.  Cladirea in sine este o singura sala asezata  spre est spre soare, dimineata beneficiind de lumina naturala. Acesta fiind un lucru ideal pentru o biblioteca. Interiorul cladirii are o singura  camera dreptunghiulara  încadrata de un mare arc de la departe. Mormantul stabilit direct mai jos într-o camera, boltit.  Pe celelalte trei laturi rectangulare au fost asezate dulapuri si rafturi pentru 12 000 scrolluri. Cel de-al doilea si al treilea nivel era compus dintr-un set de scari, construit in pereti pentru a adauga suporturi  pentru scrolluri.   Biblioteca a fost restaurata cu ajutorul Institutul Austriac, iar  statuile originale au fost luate de la  Muzeul Efes din Viena în 1910.

Image

 

Sursa fotografiei:photo.net