reprezentare logo Kosson

Manastirea Rohia din Maramures se remarca prin bogatia  si importanta bibliotecii sale. Am ajuns la Rohia, descoperind frumusetea acestui loc: „Casa de Stejar” (1965), „Casa Stareţiei” (1969-1972), „Casa cu Paraclis” (1973-1975), „Casa Poetului” (1977-1979), „Altarul de vara” (1980-1983), „Poarta maramureşană” de la intrare în incintă mănăstirii (1988), „Casa Alba” (1988-1992), „Poarta din sat” (1999 - 2001), „Colţul maramureşan” compus dintr-o casă şi o biserică de lemn (2001). Fondul documentar de la Rohia cuprinde carte de literatură, teologie, filosofie, istorie, biografii, memorii, jurnale, cărţi juridice, de economie politică, ştiinţă politică, sociologie, manuale didactice etc. Odata cu venirea lui Nicolae Steinhardt la Rohia, biblioteca a capatat alta valoare.

"N-am venit la Rohia sa ma salbaticesc, ci ca sa imblanzesc salbaticia acestei lumi".

Image

Image

A adus cu el foarte multe carti pe care Constantin Noica i le-a oferit. In biblioteca exista cărţi cu autografe de la Noica, Monica Lovinescu, Eugen Ionescu, Mircea Eliade, E.M. Cioran, dar si carti dactilografiate precum: Ascetica părintelui Stăniloae dactilografiată, Dogmatica părintelui Stăniloae dactilografiată, foarte multe cursuri scrise de mari profesori de la facultăţile de teologie. Dintre cărţile cu valoare istorică şi literară, pot fi menţionate : Etymologicum Magnum Romanie, în 4 volume (1886), Histoire des Roumains a lui Nicolae Iorga (în 10 volume, ediţia din 1940), Istoria Românilor din Dacia Traiana a lui A. D. Xenopol (4 volume, Iasi, 1896), Getica lui Vasile Pârvan (1926), Originea Românilor a lui Alex. Philippide (Iaşi, 1925), Dacia preistorica de N. Densusianu (Bucuresti, 1913), Cartea de aur sau luptele politice ale Românilor de sub Coroana ungară (8 volume, Sibiu, 1902-1915), Histoire de l`Eglise de Wladimir Guetée (3 volume, Paris, 1870), Notele politice ale lui Alex. Marghiloman (5 volume, cuprind perioada 1897-1924), Istoria Românilor, de C. C. Giurăscu, Istoria literaturii române de G. Călinescu, (toate cele trei ediţii) s.a. Este evident, din ceea ce am semnalat, ca aceste volume au o valoare documentara exceptionala.

Image

Biblioteca se dezvolta treptat, deoarece se achizitiona multa carte la recomandarea parintelui. Ajuns la Rohia, parintele si-a luat rolul de bibilotecar in serios si a organizat fondul documentar. Cele mai multe fişe şi cote sunt scrise de el, biblioteca fiind asezata pe domenii. “Sunt acum monah de sapte ani. Am izbutit sa organizez de bine de rau biblioteca manastirii, m-am deprins sa nu lipsesc de la Sfînta Liturghie si de la miezonoptica - principalele momente ale disciplinei calugaresti - si am fost, cred, de oarecare folos mai multor candidati la examenul de intrare în Seminarul teologic." In viitorul apropiat se va realiza inventarierea informatizata a carţilor. Carţile din biblioteca mănăstirii pot fi împrumutate doar în incinta mănăstirii.

Image

Exista in aceasta biblioteca un fond secret de carte care nu a fost fisat niciodata. Fondul era alcatuit din acele carti primite de parintele Nicolae Steinhardt inainte de 1989. Despre acest fond secret nu ştia toată lumea. Erau oameni din mănăstire care nu ştiau. Ei au aflat abia după 1989 că a existat. Intotdeauna parintele afirma: „nu vreau să aibă cei din mănăstire probleme din pricina mea”.
Preasfinţitul Justinian Chira, în prefaţa volumului „Dăruind vei Dobândi“, povestea: „Nicolae Steinhardt, după ce a intrat în Mănăstirea „Sfânta Ana“-Rohia şi a îmbrăcat haina renunţării şi a dăruirii totale, venind la mine, m-a întrebat: «Mai am voie să scriu?» La aceste cuvinte i-am răspuns: «Până acum ai scris din propriul îndemn. De acum înaine, părinte Nicolae, nu numai că ai voie să scrii, ci mai mult, primeşti ascultarea să scrii şi să publici de sute şi mii de ori mai mult». «Şi ce aţi vrea să scriu?» - m-a întrebat în continuare. «Să scrii tot ce te va inspira Dumnezeu», i-am răspuns. «Scrie fără frică, fără reţinere, nu îngropa talantul. Ce şi cum să scrii, dumneata ştii. Si sunt sigur că vei scrie numai ceea ce trebuie omului de azi, oamenilor în general, risipind întunericul în care ne aflăm».

Image

Chilia in care a trait Nicolae Steinhardt se afla foarte aproape de biblioteca. După moartea părintelui Nicolae, chilia a fost amenajată ca un mic muzeu cu: manuscrise, cărţi, icoane, tablouri si mobilier.

 Image

Image

Image

Image

Iata cum se  adresează ucenicului şi bibliotecarului Ioan Pintea (o scrisoare cu valoare testamentara): ” Dragă Ioane, o duc din ce în ce mai greu cu angina pectorală. Crize din ce în ce mai dese şi mai dureroase. Se prea poate să nu mai am decât puţin, foarte puţin de trăit. Am rugat pe Părinţii Justin (actualul Episcop-Vicar al Maramureşului) şi Emanoil să-ţi remită toate dosarele aflate în camera mea. Nu cuprind noutăţi ori lucruri prea importante; te rog totuşi să le preiei tu, să nu fie azvârlite la gunoi”.

 

Sursa: www.manastirea-rohia.ro

Fotografie din arhiva personala.