reprezentare logo Kosson

Image Volumul „Caietul de la Varatec: convorbiri si cuvinte de folos” cuprinde ultimele interviuri si insemnari  ale Maicii Benedicta (acad. prof. Zoe Dumitrescu-Busulenga), reprezentand o radiografie a lumii de azi si a lumii crestine. A avut  o mare pasiune pentru muzica si literatura, dezvoltand o frumoasa cariera universitara. A urmat cursurile Facultatii de Drept si Litere a Universitatii din Bucuresti, dar a avut si un regret, acela ca nu a urmat Facultatea de Teologie.

 

A scris studii, eseuri si prefetele multor volume dintre care amintim: Cantarea Cantarilor, Bibliografia relatiilor literaturii romane cu literaturile straine si Crestomantie de literatura romana veche. Introducand pentru prima oara Biblia in bibliografia de curs, un gest de curaj in acea perioada.   
Apoi s-a retras la Varatec, dedicandu-se studiului si culturii, dorind sa-si petreaca ultimii ani din viata aici. Acest obicei era o frumoasa obisnuinta pe vremuri, mai ales in lumea boiereasca. La Manastirea Varatec s-au mai  retras numeroase personalitati ca: Veronica Micle, care s-a stins din viata tot aici la Varatec, Valeriu Anania, I.PS. Bartolomeu, Lily Teodoreanu, sotia lui Ionel Teodoreanu si Profira Sadoveanu. Varatecul a cunoscut o viata culturala foarte bogata.

Maica Benedicta  a fost un frumos exemplu de spiritualitate si eleganta omeneasca :  
“Biblioteca este singura mea bogatie. Sunt carti cum­parate de mine, iar multe sunt mostenite de la cumna­tul meu, doctorul Busulenga, care era un om admirabil. Biblioteca este singurul loc la care ma gandesc din cand în cand. Sper ca Domnul sa-mi dea timp sa retraiesc cu pocainta fiecare din etapele vietii mele. Pana la urmă asta e cainta. Cand trecem dincolo, întai ne judecam noi.”

Descriere: Maica Benedicta. (Busulenga-Dumitrescu, Zoe). Caietul de la Varatec: convorbiri si cuvinte de folos. Bucuresti: Editura Lumea Credintei, 2007

O invitatie catre o lectura de suflet!