Tipărire
Părinte: Restitutio
Categorie: Cultura scrisă
Accesări: 7158

Aparitia unui volum in format electronic continind lucrarile unei conferinte desfasurate in noiembrie 2010 la Univ. "Al. I. Cuza" din Iasi este un bun prilej de reflectie asupra importantei evenimentelor profesionale: "nicicum mai bine decit prin participarea la organizarea Conferintei Nationale "Text si discurs religios" am inteles ca vorba si fapta omului sint esentiale pentru buna desfasurare a vietii ideilor" noatre, scria profesorul Ioan Milica in 11 noiembrie 2010, atunci cind anunta desfasurarea la Facultatea de Litere a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi a lucrarilor acelei Conferinte, ajunsa la a treia editie. La editiile anterioare au luat parte sustinatori ai manifestarii veniti de la Bucuresti (acad. Sabina Ispas, prof. dr. Gheorghe Chivu, membru corespondent al Academiei Romane, prof. dr. Rodica Zafiu, prof. dr. Maria Catanescu), Timisoara (prof. dr. Vasile  D. Tara), Sibiu (prof. dr. Gheorghe Manolache) si Pitesti (prof. dr. Laura Badescu). {sharethis}

Inca din primul an, participarea ierarhilor locului, IPS Teofan Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si PS Petru Gherghel Episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iasi a conferit manifestarii o incarcatura spirituala care s-a dovedit benefica. Sprijinul moral si logistic al conducerii Univ. "Al. I. Cuza" a facut posibil ca la evenimentul din 2010 sa fie peste 70 de participanti interesati de problematica lingvistica, filologica, istorica, filosofica si teologica a textului si discursului religios de la universitatile din Bacau, Suceava, Cluj si Chisinau. In 2010, cuvintelor de intimpinare rostite de ierarhi si de gazde li s-au adaugat comunicarile invitatilor speciali, academicianul Razvan Theodorescu si parintele profesor Vasile Mihoc de la Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu. Facind o corelatie cu recent incheiatul BIBLIO 2011, organizarea conferintei nu ar fi fost posibila daca oamenii nu ar fi inteles ca mai presus de venirea in Iasi (sau in oricare alt oras) a unor oameni de stiinta se afla chiar spiritul urbei, cu toate ale sale. Marturia acestor eforturi, pentru unii mai mari, pentru altii mai mici, se afla pe pagina de internet a conferintei, http://www.cntdr.ro.

Acolo, in spatele fiecarui cuvint se afla o poveste. Este povestea celor si-au dat seama ca un eveniment cultural este emblema unei comunitati.