Tipărire
Părinte: Resurse Profesionale
Categorie: Științele Informației
Accesări: 5529

Stimați colegi, am plăcerea a de a vă invita să parcurgeți conținutul unui articol care pune problema evoluției breslei bibliotecarilor, arhiviștilor și a muzeografilor. Materialul ilustrează câteva tendințe care conduc la o posibilă unificare și armonizare a disciplinelor din perspectiva utilizării mediului electronic.

Bibliotecile, arhivele și muzeele (LAM-uri – Libraries, Archives and Museums) ar trebui să răspundă ca o entitate articulată la nevoile informaționale ale utilizatorilor și la necesitățile comunicării științifice electronice.

LAM-urile pășesc în arena administrării digitale iar această mișcare necesită dobândirea unor noi abilități și competențe. Specialiștii își adaptează practicile și instrumentele la nevoile presante ale administrării și prezervării digitale. Necesitatea pentru un parteneriat activ și continuu între organizațiile cu profil informațional, comunitatea științifică și publicul larg, trebuie să fie asigurată în măsura în care este incorporată paradigma ghidării utilizatorului și ajutarea cercetătorului. Sunt câteva întrebări importante pe care viitoarea administrare digitală le pune privind cum va arăta profilul profesional al celor care vor lucra în diferite structuri specializate care au misiunea de a prezerva patrimoniul cultural și cel științific. Care vor fi competențele de bază și pe ce set de abilități se vor construi acestea? Cum vor arăta aceste instituții? Cum va arăta cadrul general și mai ales, va exista un spațiu comun pentru schimbul de cunoaștere pentru cei care vor gestiona corpuri de informație apreciabile ca dimensiune? Articolul caută răspunsuri referitoare la modificarea competențelor de bază, viitorul set de abilități și care va fi forma viitoarelor instituții în contextul acestor evoluții. Primul pas este stabilirea de spații special destinate pentru schimbul de cunoaștere pentru a veni în sprijinul convergenței disciplinelor existe în LAM-uri. Sunt punctate diferite modificări structurale și culturale pornind de la anunțurile pentru joburi și până la politicile care se adresează nevoilor de management informațional și al cunoașterii.

Vă invit stimați colegi să parcurgeți această lucrare, pe care o puteți accesa de aici: http://www.kosson.ro/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=33&Itemid=46&lang=ro.

V-aș ruga să vă exprimați părerea asupra conținutului iar dacă aveți idei care ar putea completa sau chiar argumente contra, vă rog să le împărtășiți.

Vă mulțumesc!