Tipărire
Părinte: UE
Categorie: Proiecte UE
Accesări: 11361
După trei ani de dezvoltare și pregătiri, Portalul Filmului European - European Film Gateway – EFG –  http://www.europeanfilmgateway.eu a fost lansat. Portalul Internet pentru colecțiile digitale ale arhivelor europene de film și a cinematecilor oferă acces liber la aproape 400.000 de materiale video în format digital, fotografii, afișe de film și materiale text. Până în luna septembrie, numărul de obiecte digitale va crește la 600.000 fiind alimentat de 16 arhive de film. {sharethis}

„Portalul Filmului European oferă acces online centralizat la patrimoniul de film al Europei pentru prima dată. Înainte de acest moment, acest record remarcabil al cinematografiei europene a fost dispersat pe diferite platforme naționale, ” spune Claudia Dillman, director al Deutsches Filminstitut, coordonator al proiectului. „În acest moment, filmele și informațiile despre acestea sunt mult mai accesibile, nu numai cercetătorilor, jurnaliștilor și mediilor de creație, dar și unei largi audiențe interesate de film.” „EFG oferă acces la operele din arhivele de film carepână acum abia erau cunoscute iar unele sunt online pentru prima dată, ” spune managerul de proiect Georg Eckes. Printre acestea sunt și colecțiile de cadre lanterna magică din Franța, filmele erotice produse în Austria la începutul secolului XX, filme publicitare din Norvegia, role cu știri din Lituania și o cuprinzătoare colecție de postere de film din Danemarca. Comori ascunse pot fi descoperite provenind din 15 state europene. Cinecittá Luce din Roma, de exemplu, contribuie nu numai cu o colecție de role cu știri care relatează despre evenimente importante legate de film, dar și despre persoane, dar și o bună colecție de filme cu valoare istorică ale unor mari maeștri precum Rossellini, Antonioni, Comencini și alte nume faimoase din industria de film italiană. O colecție extinsă care cuprinde seturi de fotografii și filme ale lui Rainer Werner Fassbinder, ca și contribuție a Deutsches Filminstitut, vor fi disponibile pentru prima dată online începând cu luna August.

Utilizatorii portalului pot face căutări după numele unor personalități, de exemplu Marlene Dietrich, dar și după titlul filmului sau cuvinte cheie. Aceștia obțin o privire de ansamblu asupra obiectelor digitale înrudite din arhivele de film care pot fi vizualizate direct în cadrul portalului. Portalul are legături către siteul web al arhivelor în cauză și astfel, funcționează ca un motor de căutare pentru obiectele digitale din arhivele digitale europene. The European Film Gateway as a building block of EuropeanaPortalul Filmului European ca un subansamblu al Europeana, platforma pentru patrimoniul cultural al Europei. EFG acumulează informații de indexare și acces, așa-numitele metadate și le furnizează către Europeana într-o formă structurată. Făcând acest lucru Portalul Filmului European și Europeana pun laolaltă colecțiile din arhivele de film europene cu cele ale bibliotecilor, arhivelor și muzeelor din Europa, punându-le într-un context transnațional și multicultural. 

Note pentru editori
Despre proiect

Proiectul „EFG - The European Film Gateway” a fost dezvoltat de către Deutsches Filminstitut împreună cu Asociația Europeană a Cinematecilor (ACE - Association des Européennes Cinémathèques) și membrii săi. A debutat în septembrie 2008 și se va încheia în septembrie 2011. Coordonarea proiectului cade în sarcina Deutsches Filminstitut din Frankfurt am Main. Avesta va menține siteul din partea partenerilor proiectului și după ce proiectul s-a încheiat. Infrastructura tehnică a fost oferită de Institutul de Cercetare în domeniul Tehnologiei Informației al Consiliului Național pentru Cercetare din Italia, CNR-ISTI din Pisa. Proiectul a fost finanțat prin Programul eContentplus al Comisiei Europene.

Europeana (www.europeana.eu) este un parteneriat între asociațiile din domeniul patrimoniului cultural care și-au unit forțele pentru a pune laolaltă conținutul digitizat al galeriilor, bibliotecilor, muzeelor, arhivelor și colecțiilor audio-vizuale din Europa. În acest moment, Europeana oferă acces integrat la aproape 20 de milioane de cărți, filme, tablouri, exponate de muzeu și documente de arhivă provenind de la aproape 1500 de furnizori de conținut. Conținutul este atras din statele membre iar interfața este tradusă în 27 de limbi ale Europei. Europeana primește finanțarea principală de la Comisia Europeană. 

Parteneri

16 arhive de film și cinemateci din 15 țări europene sunt implicate în proiectul EFG:

Cinecittà Luce, Roma
Cinemateca Portuguesa, 
Museu do cinema, Lisabona
Cineteca di Bologna
Det Danske Filminstitut, Copenhaga
Deutsches Filminstitut - DIF e.V., Frankfurt
EYE Film Instituut Nederland, Amsterdam
Filmarchiv Austria, Viena
Filmoteka Narodowa, Varșovia
Kansallinen audiovisuaalinen arkisto, Helsinki
La Cinémathèque Française, Paris
Lichtspiel – Kinemathek Berna
Lietuvos Centrinis Valstybés Archyvas, Vilnius
Magyar Nemzeti Filmarchívum, Budapesta
Národní filmový archiv, Praga
Nasjonalbiblioteket, Oslo
Tainiothiki tis Ellados, Atena 

Alți șase parteneri sunt implicați în problemele de natură tehnică și organizațională: 
Association of Cinémathèques Européennes, Frankfurt / Bruxelles | Istituto di Scienza e Tecnologie dell'Informazione, Pisa | Eremo srl, Cupramontana | Europeana Foundation, Haga | reelport GmbH, Cologne | Universitatea din Haga
 {jcomments on}