reprezentare logo Kosson

Strategii

Strategii europene.

Stimați colegi,

Astăzi s-a desfășurat la Casa Uniunii Europene „Lansarea apelului de propuneri de proiecte în domeniul cercetării și inovării”. Ceea ce a fost subliniat cu apăsare a fost faptul că acest pachet de 7 miliarde de euro este menit a impulsiona participarea în proiecte, având o presiune către IMM-uri. Cui se adresează acest pachet:

  • universități,

  • organizații de cercetare

  • IMM-uri

  • instituții financiare

Ceea ce mi s-a părut important a fost faptul că participanții – reprezentanți ai mediului privat și public deopotrivă au pus problema necesității unui anumit tip de coaching pentru scrierea de proiecte care să treacă cu mai mare sorți de izbândă de evaluare. Doamna Beatrice Păduroiu, Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică a adus câteva lămuriri în ceea ce privește programele viitoare ale ANCS calibrate pe nevoile de instruire, de ghidare a potențialilor participanți în proiecte bazate pe PC7 (trebuie urmărit calendarul de evenimente a ANCS-ului). De asemenea, tot dânsa a indicat că ANCS sprijină instituțiile bugetare cu fonduri pentru a ușura greutatea cofinanțării în cazul participării la proiecte PC7. Ar mai fi util de adăugat disponibilitatea Oficiului ROST de la Bruxelles pentru a găzdui întâlniri de lucru sau constituire a consorțiilor. În cadrul evenimentului a mai fost prezentată povestea de succes a unui IMM românesc care a reușit să atragă finanțare pentru propriile programe de cercetare prin PC7.
O experiență interesantă povestită de domnul Dan Caraman, manager al Integral Consulting R&D. Dânsul a avut bunăvoința de a împărtăși câteva idei pe marginea unor remarci din audiență privind dificultățile și oarecum cutumele stabilite în evaluarea și constituirea consorțiilor în proiectele PC7. Trăgând linia dincolo de mici picanterii și „deficiențe” exprimate în plen, pun ca orizont de reflecție îndemnul spre perseverență dat de Dan Caraman. Cât mai multe propuneri și una sau două vor ieși cu sorți de izbândă.

Add a comment