La necesitatea elaborării acestui ghid s-a ajuns după întâlnirea cu toți metodistii si coordonatorii din țară ( 6 iulie 2012 )- după centralizarea materialelor și discutii evaluare a întâlnirii.
”Bibliotecile județene desfășoară activitate metodică în majoritatea județelor, dar nu în mod sistematic și nu există norme și standarde la nivel județean. Nu se planifică un număr de deplasări anual (implicit, nici bugetul aferent) iar locațiile se stabilesc în general pe moment, din dispoziția directorului. Evaluarea activității bibliotecilor nu se face la nivel de județ, ci numai la cerere, neuniform, prin similitudine cu biblioteca județeană.
Se impune elaborarea unui Ghid al bibliotecarului metodist, care să cuprindă modele pentru planificarea activității, stabilirea obiectivelor și acțiunilor necesare în evaluarea și îndrumarea bibliotecilor, Fișa postului pentru bibliotecar și metodist etc.”
Inițiatorii proiectului au dorit - standarde naționale ale activității metodice, crearea unui corp profesional , și recunoaștere in COR .Proiectul prea ambițios nu a putut fi încă realizat.
S-a ajuns la acastă lucrare, creată prin punerea in comun a mai multor experiențe profesionale foarte diferite, căpătate nu printr-o metodă de formare standard ci prin metoda empirică , incercare-eroare, pe parcursul multor ani de activitate.
Grupul Impact