reprezentare logo Kosson

Care e semnificația unei biblioteci pentru așa-numiții „nativi digitali“? Ce poate oferi o bibliotecă în epoca digitală? În ce măsură se poate afirma o bibliotecă în lupta cu motoarele de căutare online? Acestea au fost doar unele dintre întrebările cheie specifice domeniului abordate de reprezentanții bibliotecilor și arhivelor din Germania, Ungaria, Polonia și România prezenți la conferința care a avut loc din 16 până în 19 septembrie 2019 la Academia Evanghelică Transilvania ( http://eas.neppendorf.de/?page_id=2908).



La fiecare doi ani are loc conferința participanților Catalogului Rețelei Bibliotecilor (VOE) și a Grupului de Acțiune al Bibliotecilor și Colecțiilor Istoriei și Culturii Germane din Europa de Est . După Plzeň/Republica Cehă (2015) și Katowice/Polonia (2017), Centrul de Întâlniri și Conferințe „Hans Bernd von Haeften”  al Academiei Evanghelice Transilvania (Sibiu/România) a avut onoarea de a fi gazda conferinței științifice „România în focus. Resursele peisajului cultural transilvănean în Germania și în Europa de Est. 20 de ani de la apariția Catalogului Rețelei Bibliotecilor din Europa de Est (VOE)”.

Biblioteca „Martin Opitz” a organizat această conferință în cadrul Grupului de acțiune al Bibliotecilor și Colecțiilor Istoriei și Culturii Germane din Europa de Est în colaborare cu Academia Evanghelică Transilvania, cu Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch” al Bisericii Evanghelice C.A. din România și cu Referenta pentru Cultura a Transilvaniei a Ministerului Culturii din Germania.

 

Pentru cele trei secțiuni tematice: discursuri introductive cultural-istorice; posibilități de cooperare și colaborare româno-germane și internaționale; biblioteci, arhive, institute germane, cercetare extrauniversitară și întrebările actuale referitoare la serviciile oferite de biblioteci au fost invitați referenți din Germania, Ungaria, Polonia și România.

Coordonatorul de program al Academiei Evanghelice Transilvania Roger Pârvu, Consulul Republicii Democrate Germania Excelența Sa Erich Tischler, redactorul șef și consilierul județean Beatrice Ungar, reprezentantul Ministerului pentru Cultură și Știință al Landului Renania de Nord-Westfalia prof. dr. Hans-Ulrich Baumgarten și directorul bibliotecii „Martin Opitz” prof. dr. Hans-Jakob Tebart au fost cei care au deschis conferința prin cuvintele lor de salut.

Referatele introductive au avut ca temă specificul transilvănean. Directorul Forumului Cultural German pentru Europa de Est prof. dr. Harald Roth, a oferit participanților  o perspectivă asupra dezvoltării și particularității istoriei și culturii transilvănene, cu accent pe istoria minorității germane în acest spațiu. Această imagine a fost completată de doamna dr. Gerhild Rudolf, directoarea Centrului de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch” al Bisericii Evanghelice C.A. din România, care a vorbit despre conservarea limbii germane de către instituția bisericii și a școlii.
Dr. Heinke Fabritius, referent cultural pentru Transilvania pe lângă Ministerul Culturii din Germania a continuat tematica bunurilor culturale germane din Transilvania și Bucovina pornind de la prezentarea a două cărți inedite.
Despre colecțiile Transylvanica din bibliotecile germane a vorbit directoarea Institutului Transilvănean din Gundelsheim dr. Ingrid Schiel. Iar Thomas Sindilariu (Arhiva și Biblioteca Comunității Evanghelice Honterus/Brașov) s-a axat pe provocările cu care se confruntă acesta în ceea ce privește menținerea patrimoniului cultural după efortul depus în încercarea de a documenta și digitiza presa germană postbelică din România.

Multitudinea colaborărilor între diferitele institute și biblioteci din Europa de Est a fost tema prezentării susținute de dr. Zdzislaw Gebolys de la Universitatea din Bydgoszcz (Polonia), care a vorbit despre traducerile literaturii poloneze în limba română după cel de al doilea Război Mondial din perspectiva bibliografiilor și a statisticilor editoriale.
Drepturile de autor europene și provocările cu care se confruntă bibliotecile digitale, respectiv bibliotecile viitorului, au fost aspecte abordate de domnul dr. Hans-Jakob Tebarth, care le-a oferit participanților o primă aproximare a acestei tematici complexe.
Viitorul bibliotecilor și al arhivelor în epoca digitală a fost o temă prezentă pe tot parcursul conferinței. Clarificarea rolului, a importanței și a sarcinilor atribuite pe viitor acestor instituții este acum mai prezentă ca niciodată. Conform domnului Constantin Nicolaescu de la platforma online www.kosson.ro, acțiunea de a-l întreba pe bibliotecar poate deveni o alternativă reală a motorului de căutare Google în cazul în care bibliotecile reușesc să se poziționeze pe piața posibilităților prin realizarea și utilizarea unor instrumente moderne.
Pe lângă prezentările științifice de specialitate, programul conferinței a fost completat de trei vizite exterioare. Prima a avut loc la Palatul Episcopiei din Sibiu, unde participanții au fost întâmpinați de Episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România. A doua vizită, cea a Muzeului Bisericii Evanghelice C.A. în Casa Teutsch, le-a oferit celor peste 50 de oaspeți informații relevante despre istoria minorității și a bisericii germane din Transilvania. Programul conferinței s-a încheiat cu vizitarea bibliotecii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
Ideile concludente ale acestei conferințe menționează faptul că bibliotecile și arhivele își vor asuma în continuare rolul de conservatori ai bunului cultural. Însă, pentru a avea o sferă mai mare de influență, acestea sunt nevoite să interacționeze cu utilizatorii în concordanță cu așteptările acestora și să își adapteze propriul lor rol la situațiile actuale.