Dragi colegi,
Am avut șansa de a intra în grădinile Bibliotecii Naționale pentru a urma un modul de inițiere în tainele conservării preventive. Nu aveam cum să nu ajung la produsul cel mai fain în domeniu al instituției: Revista Română de Conservare și Restaurare a Cărții. Mai sunt și multe altele bijuteriile și mai multe secretele meseriei, dar nu are răgaz secolul vitezei să le cuprindă aici din nefericire.{sharethis}
Directorul publicației este Mariana-Lucia Nesfântu specialist în domeniu înconjurată de Rodica Antonescu, Lucreția Miu, Flavian Nica, Florea Oprea, Aurelian-Cătălin Popescu, Wolfram G. Theilemann, Vasile Deac, nume pentru care o simplă căutare în literatura de specialitate va aduce necesitatea de a-i întâlni măcar prin intermediul revistei.
În acest moment revista a ajuns la numărul 3, fiind în pregătire un număr nou cât de curând.
Structura este cea desfășurată de-a lungul conservării, restaurării, investigației, documentării și metodologiei. Suplimentar mai există o rubrică destinată câte unei personalități a domeniului. Nici evenimentele domeniului nu sunt neglijate.
Am citit cu mult interes Evoluția conceptului de conservare a patrimoniului documentar de Aurelian-Cătălin Popescu, am fost mânat de interes dar și de curiozitate să aflu mai multe despre "metodele de conservare în masă și importanța lor în salvarea colecțiilor de bibliotecă" și am răsfoit cu plăcere printre scoarțele și manuscrisele așternute pe pergament a diferitelor colecții reprezentate la secțiunile de conservare și restaurare.
Un deliciu este zona de investigație, loc în care te întâlnești cu Fusarium vasinfectum, Aspergillus niger și suriorul lui flavus, cu Nigrospora oryzae sau chiar cu mai familiara Penicillium.
Știu că neliniștea dumneavoastră este Umiditatea Relativă, dar și pentru asta găsiți leac în multe articole interesante legate direct sau indirect.
Cu mare bucurie am primit șansa de a mă regăsi cu doamna Elena-Maria Schatz în "spitalul cărților" și multe lucruri am aflat despre aciditatea hârtiei și cum cerneala ferogalică te face să "despici" paginile cu iuțeală și mare îndemânare.
Am aflat și câteva "perspective privind dezvoltarea Centrului Național de Patologia și Restaurarea Documentelor al Bibliotecii Naționale a României și am ascultat și o "pledoarie pentru un sistem național de conservare și restaurare a patrimoniului documentar".