reprezentare logo Kosson

scape logoDepartamentul de Informatică al Universității de Vest din Timișoara a fost partener timp de un an (2013-2014) în cadrul proiectului Scalable Preservation Environments (SCAPE), http://www.scape-project.eu, proiect co-finanțat de către Comisia Europeană printr-un grant FP7 sub tematica „Digital Libraries and digital preservation”. SCAPE, finalizat la sfârsitul lunii septembrie 2014, a abordat trei direcții de cercetare în cadrul prezervării digitale centrate în jurul conceptului de scalabilitate:
(1) dezvoltarea infrastructurii și uneltelor necesare acțiunilor de prezervare digitală scalabilă;
(2) oferirea unui cadru de lucru bazat pe workflow-uri de prezervare automatizate și
(3) integrarea acestor componente într-un sistem de planificare și monitorizare a prezervării bazat pe politici instituționale.

Rezultatele activităților de cercetare au fost validate în patru cazuri de test de mari dimensiuni din arii aplicative diferite: depozite digitale provenind din comunitatea bibliotecilor, conținut Web în cazul comunității de arhivare Web, seturi de date științifice produse de comunitățile științifice și colecții de date stocate în centre de date. Fiecare caz de test a fost selecționat pentru că evidențiază situații și provocări diferite.

Pe durata proiectului au fost dezvoltate servicii scalabile pentru planificarea și execuția strategiilor instituționale de prezervare bazate pe o platformă open-source care orchestrează workflow-uri semi-automate pentru colecții eterogene de mari dimensiuni de obiecte digitale complexe. Aceste servicii permit:

  • Identificarea necesităților pentru prezervarea totală sau parțială a depozitului prin metoda analizei caracteristicilor și a tendințelor
  • Definirea de răspunsuri la aceste nevoi folosind descrieri formale ale procesului, politicilor și planului de prezervare
  • Un grad ridicat de automatizare, virtualizare a uneltelor și o procesare scalabilă
  • Monitorizarea procesului de prezervare

Cu toate că proiectul SCAPE s-a încheiat, rezultatele (unelte, platforme, workflow-uri ș.a.m.d.) vor fi exploatate în continuare prin intermediul Open Planets Foundation (http:// http://www.openplanetsfoundation.com).
Universitatea de Vest din Timișoara a avut rolul de furnizor de infrastructură digitală pentru stocarea și procesarea datelor în cazul de testare științific prin instalrea platformei și uneltelor SCAPE în cadul centrului de supercalcul al universității. Totodată, pe durata desfășurării proiectului echipa de cercetători timișoreni a dezvoltat un utilitar software menit să sprijine administratorii de infrastructură IT în procesul de instalare și configurare al software-ului în medii de tip Cloud (privat, public sau hibrid).