reprezentare logo Kosson

Despărțiri

Din momentele vieții fac parte și despărțirile. Suntem convinși că aici veți afla că cei dragi nouă și-au luat rămas bun doar pentru o vreme.

GheorgheBulutaCu adâncă tristețe am aflat ieri, 8 iunie 2016, că bibliologul Gheorghe Buluță a plecat dintre noi.

  • Doctor în filologie din 1989, cu teza Evoluţia modelor editoriale româneşti
  • Director al Bibliotecii Municipale „Mihail Sadoveanu” din Bucureşti (1987-1996),
  • Director al Bibliotecii Centrale a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti (1998-2011),
  • lector (1996-2000) în cadrul Secţiei de Bibliologie şi Ştiinţa Informării – Facultatea de Litere din Bucureşti şi Universitatea „Valahia” din Târgovişte

Rămân contribuțiile sale la domeniu:

Manuscrise miniate si ornate romanesti in colectiile din Austria (1990), Cultura scrisa la romani (1996), Scurtă istorie a editurii românești (1996), Cultura scrisă la români (1996), Scurta istorie a editurii romanesti (1996), Animatia culturala in biblioteca publica (1998), Civilizatia bibliotecilor (1998), Scurta istorie a bibliotecilor din Romania (2000), Galeria bibliologilor români (2003),  Bibliologie românească. Idei, portrete, controverse (2008), Bibliologi români. Dicţionar (2011).

Dumnezeu să-l odihnească!

Add a comment
Image

Astăzi ne despărţim de Arthur C. Clarke , un vizionar şi un iscusit scriitor.
În anul 1945 a imaginat un sistem de sateliti care sa asigure comunicatia în oricare colţ al planetei. Visul sau se transformă cateva decenii mai tarziu in realitate. Astfel, numim astăzi orbitele geostaţionare orbite Clarke.
Ne-au rămas cărţile sale care transmit mesajul profund uman cu care şi-a înconjurat întreaga sa activitate:
„Sfârşitul copilăriei”, „Oraşul şi Stelele”, „Randezvous cu Rama”, „Imperiul Pământ” sunt câteva.
Renumele i l-a adus 2001: O Odisee Spaţială , care a stârnit un interes deosebit prin bogăţia faţetelor cu care omul se poate oglindi în eternitate prin însăşi intâlnirea cu Eternul.
Au urmat şi binecunoscutele ecranizări, precum şi continuările 2010, 2061 şi 3001: O Odisee Spaţială.
Eforturile i-au fost încununate cu multiple premii Nebula şi Hugo iar în 1989 devine unul dintre Marii Maeştri Scriitori de Science Fiction din Statele unite ale Americii.

Multumesc Arthur Clarke ! mulţumesc pentru o adolescenţă bogată.

„Will I dream?”
Add a comment

Sâmbătă, 1 Aprilie 2006 s-a stins din viaţă Prof. Dr. MANDEAL Eleonora Rodica.

Image

Profesor îndrăgit pentru tactul şi atenţia cu care-şi asculta studenţii, doamna Mandeal a construit şi  baza de cunoştinţe a specialiştilor care menţin acest nod informaţional. Multe din cursurile doamnei profesoare îşi au reflexia în aptitudinile dobandite şi care ne sunt atât de necesare.

Add a comment

Image 
"Am în jur de 20.000 de cărţi".  Pentru că sunt atât de multe, le-a sortat "pe căprării". Biblioteca a fost montată în întregime de Pruteanu, cu ajutorul socrului. "Am cumpărat lemn de brad, l-am vopsit cu vopsea de ulei şi unde nu se îmbina perfect, mai puneam chit. Recunosc că m-am grăbit, dar aveam nevoie să fie gata repede". Întreaga "operă" a fost gata în trei zile. Fiind o persoană ocupată, Pruteanu preferă de multe ori să citească lucrări de pe Internet chiar dacă "lectura cea adevărată tot cea de pe hârtie rămâne", iar acest lucru îl poate aprecia şi motanul Bisisicul...
 

Pruteanu a introdus un proiect de lege în 1997, devenit cunoscut ca "Legea Pruteanu", care cere ca toate textele publice (inclusiv reclamele) în limbi străine să conţină şi traducerea în română. Legea (500/2004) a fost adoptată de parlament şi promulgată de preşedintele Ion Iliescu în 2004, într-o variantă modificată, care nu conţine sancţiunile prevăzute în proiectul iniţial.

Pruteanu era de asemenea critic faţă de industria mediatică de divertisment din România, în special referitor la programele de calitate scăzută şi la manele, pe care el le-a numit "un gunoi".

[sursa http://ro.wikipedia.org/wiki/George_Pruteanu ]

Mi-l amintesc ca fiind singurul reprezentant al guvernului care a iesit din Palatul Victoria sa ne intrebe pe noi studentii aflati in greva pe atunci, ce ne doare. Am convorbit cu dansul atunci si a purtat mesajul nostru in sedinta de Guvern din acea zi. A fost singurul care a iesit !

L-am mai intalnit inca o data, intr-o librarie de unde, culmea si-a cumparat o carte de PHP, m-a frapat... Pruteanu si PHP-ul... hmmm, cateva luni mai tarziu avea sa apara www.pruteanu.ro

Multumim pentru Divina Comedie 

Dumnezeu sa-l ierte ! 
Add a comment