reprezentare logo Kosson

Biblioteca Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi anunţă lansarea în reţeaua youtube a unui set de patru tutoriale video, create pentru a familiariza utilizatorii cu Zotero, un posibil asistent software în organizarea referinţelor bibliografice.ManagementulReferintelorZoteroLenutaUrsachi.png

Crearea acestui gen de tutoriale se face cu ajutorul unor programe software numite screen recording software. Acestea înregistrează imagini ale activităţilor pe care le desfăşori ca urmare a utilizării computerului: mişcarea cursorului, editarea de text, selectarea din meniu etc. Sunt instrumente de lucru excelente, cu ajutorul cărora poţi dezvolta tutoriale într-o manieră comprehensivă şi atractivă.

Tutorialele create de Biblioteca Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi au fost create cu programul software open source CamStudio, disponibil gratuit de pe site-ul http://camstudio.org/
Au fost studiate tutoriale online care au contribuit la înţelegerea modului de funcţionare, dintre care cele mai importante probleme au fost: stabilirea regiunii în care se face înregistrarea, alegerea codec-urilor pentru formatele audio şi video, setările pentru audio, video şi program.
Ulterior, pentru realizarea produselor finite (combinarea de imagine şi video) a fost utilizat programul Windows Live Movie Maker.

Tutorialele create de bibliotecă şi disponibile online pe youtube sunt:

Tutoriale Zotero 1. Introducere
https://www.youtube.com/watch?v=UcINGjOE-hk

În cadrul acestui tutorial sunt prezentate pe scurt:
principalele facilităţi ale utilizării programului Zotero (organizare, colectare, citare şi partajare de referinţe bibliografice);
adresa Internet de unde poate fi descărcat;
compatibilitatea cu sistemul de operare;
versiunile de lucru (în browser Internet sau ca aplicaţie separată, pe Desktop);
crearea unui cont gratuit în scopul: sincronizării bibliotecii de pe calculator cu cea de pe web, partajării bibliotecii cu alte persoane/grupuri sau postării de mesaje pe forum.

Tutoriale Zotero 2. Organizarea referinţelor bibliografice
https://www.youtube.com/watch?v=zYIUMdSOJ4E

Acest tutorial face o scurtă demonstraţie legată de organizarea referinţelor bibliografice (colecţii/subcolecţii, tipuri de documente, cuvinte-cheie, titluri etc.).

Sunt subliniate o serie de reguli premergătoare operaţiunii de adăugare a referinţelor:
stabilirea colecţiei/subcolecţiei unde vor fi incluse referinţele;
verificarea corectitudinii şi completitudinii elementelor bibliografice, la adăugarea fiecărei referinţe în bibliotecă;
respectarea standardului ISO 690/2010, care reglementează elementele bibliografice obligatorii care trebuie completate, pentru o citare corectă a referinţei;
atribuirea cuvintelor-cheie pentru fiecare referinţă, pentru a putea fi regăsită cu uşurinţă mai târziu.

Tutoriale Zotero 3. Adăugarea referinţelor bibliografice
https://www.youtube.com/watch?v=rT7EgotW8mQ

Acest tutorial prezintă, prin situaţii practice, variantele de lucru cu care s-ar putea confrunta un cercetător atunci când adună informaţii pentru dezvoltarea unei teme de cercetare:
surse de informare tipărite (carte sau articol de revistă), caz în care descrierea se face manual;
surse de informare electronice (ex.: fişiere din calculator), copierea se face automat în Zotero, cu extragerea metadatelor din PDF, după ce a fost instalat în prealabil plugin-ul dedicat acestui lucru;
surse de informare online: catalogul online al unei baze de date sau al unei biblioteci, cărţi sau articole online; referinţele bibliografice şi extragerea metadatelor sunt salvate automat în Zotero; cercetătorul poate adăuga şi propriile cuvinte cheie, pe lângă cele atribuite de autor.

Tutoriale Zotero 4. Citarea referinţelor bibliografice
https://www.youtube.com/watch?v=9C_RdM_LLiM

Zotero lucrează cu editoare text ca MS Word sau OpenOffice. Este un instrument excelent de lucru, în special pentru cei care nu au licenţă de Microsoft Office.
Utilizarea lui Zotero concomitent cu editorul text nu este posibilă fără instalarea plugin-ului aferent acelui editor. Acest lucru se rezolvă fără probleme, din setările Zotero, după care inserarea citărilor în text şi generarea automată a bibliografiei este o revelaţie, spre deosebire de lucrul tradiţional când era un adevărat coşmar.
Zotero dispune de o gamă variată de tipuri de documente şi stiluri de citare. Bibliografia generată la finalul lucrării poate fi cu uşurinţă modificată dacă trebuie utilizat un alt stil de citare decât cel ales iniţial.

Biblioteca Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi îşi propune prin acest start să continue acţiunea de elaborare de tutoriale în format video, pentru că problematica culturii informaţiei este un izvor nesecătuit de idei.