Dragi colegi, e vremea să vorbim de un nou mecanism de identificare permanentă a resurselor, dar de această dată cel pe care OCLC îl oferă: PURL. {sharethis}
Cu toții știm ce este acela un URL - Uniform Resource Locator. Este ceea ce introducem în bara de adresă a browserului atunci când navigăm pe Internet. Dar un PURL - Permanent Uniform Resource Locators? PURL-urile nu sunt un standard nou sau vreun mecanism care să necesite adaptarea clienților (browsere sau alte servicii de access). PURL-urile folosesc protocolul HTTP și sunt niște URL-uri fac trimitere către niște servicii care fac legătura cu o resursă care are un URL care poate varia în timp din diverse motive (schimbarea serverului, a domeniului, etc). Mecanismele de rezolvare a PURL-urilor beneficiază de o rețea distribuită, astfel că adresa rezolvatorului poate să difere ca în cazul următor:
http://purl.oclc.org/ionica/home
http://purl.fake.com/panait/home
Identificatorii persistenți deschiși PURL pentru gestionarea resurselor web sunt adrese web sau Uniform Resource Locators (URL-uri) care acționează ca identificatori permanenți în contextul unei infrastructuri web dinamice și schimbătoare. În loc de a face direct trimiterea (așa-numita "rezolvare") către resursele web (documente, date, servicii, oameni, etc.), PURL-urile oferă un nivel intermediar care permite adreselor web ale resurselor să se modifice în timp fără a afecta negativ sistemele care se bazează pe ele. Această funcționalitate oferă continuitate referințelor către resursele de rețea care ar putea să migreze de la mașină la mașină din motive tehnice, sociale sau de business.
PURL-urile sunt rezultatul eforturilor OCLC în domeniul standardizării URN-urilor (Uniform Resource Name) și al comunităților de catalogare a bibliotecilor.
Cel mai longeviv rezolvator este operat de OCLC din 1995 fiind cel de la purl.oclc.org cu suita sa: purl.net, purl.org, purl.com.
În acest moment TalisGroup Ltd. oferă suport pentru software-ul rezolvatorului.
[1]http://purl.org/docs/long_intro.html