reprezentare logo Kosson

Blockchain

Începând cu acest articol, voi face un studiu asupra tehnologiilor blockchain și mai ales ce oferă în acest moment pentru a gestiona resurse de cercetare și din domeniul patrimoniului în dimensiunea sa digitală.

Cum am putea traduce în română conceptul de blockchain? Să desfacem în părțile constituente: block, care este bloc și chain, care este lanț. O traducere apropiată ar fi blocuri înlănțuite. De fapt, se concluzionează prin realizarea unei baze de date distribuite, care ține o evidență în creștere a unor înregistrări ordonate. Blocurile din lanț sunt, de fapt, tranzacții înregistrate ale rețelei, care sunt „înlănțuite” consecutiv. Toate blocurile au o adresă de forma 9fafkei5bDf5n6SriUKjh6wE4HwPDCR089 și pot fi inspectate.

Care sunt problemele care le rezolvă tehnologia blocurilor înlănțuite - blockchains?

  • lipsa de încredere în participanții care tranzacționează resurse în rețea, ci singurul punct de încredere, fiind însuși sistemul,
  • descentralizarea și astfel eliminarea punctelor unice de atac,
  • capacitatea de a garanta o realitate prin consensul participanților la sistem.

Chiar dacă bazele tehnice au fost puse la punct încă de la finele anilor 70, tehnologia blockchain-ului a primit o atenție sporită odată cu apariția monedelor electronice, mai precis odată cu dezvoltarea Bitcoin-ului. Am putea rezuma că Bitcoin a fost prima monedă programabilă. Începând cu toamna anului 2014, a început dezvoltarea Bitcoin 2.0, ceea ce a implicat pe lângă protocol, contracte inteligente (smart contracts) și active inteligente, aplicații descentralizate (DAPPs - decentralized applications), precum și corporații autonome descentralizate (DAC). Un astfel de sistem așa cum este Bitcoin este produsul a trei componente: blockchain-ul, protocolul și moneda.

Resurse

https://medium.com/@lhartikk/a-blockchain-in-200-lines-of-code-963cc1cc0e54 https://en.wikipedia.org/wiki/Blockchain https://en.wikipedia.org/wiki/Distributed_database

Blockchain 101 - A Visual Demo