reprezentare logo Kosson

Proiecte & Livrabile

O mulțime de proiecte au fost dedicate cercetării obiectelor digitale și a modurilor cum aceste pot fi prezervate. Dorim ca această categorie să ofere o dimensiune cât mai completă a ce a produs fiecare proiect în parte. Categoria se constituie și ca un efort de conservare într-un punct unic al acestor produse foarte importante nu numai din punct de vedere istoric, dar și pentru valoarea acestora ca informații. Pe cât ne va sta în puteri vom încerca să punem la dispoziție și livrabilele în formate deschise precum Open Document Format sau alte scheme bazate pe XML. Ar fi de dorit incorporarea acestora ca HTML-uri simple pentru o posibilă exploatare automată în viitor.

Proiectul va sprijini și va promova reutilizarea resurselor culturale dispnibile prin intermediul Europeana prin atingerea unui set de obiective concrete

(1) Proiectul va construi o Rețea de Laboratoare Deschise care va cuprinde medii online și fizice pentru experimente și o mai mare implicare. Laboratoarele Deschise vor oferi acces la serviciile tehnice și de busines, precum și conținut pentru a sprijini dezvoltearea de noi proiecte pornind cu cei patru afiliați ai Laboratorului deschis plus un spațiu virtual.

(2) Noul Cadru Europeana pentru Reutilizarea Conținutului va extinde Cadrul de Licențiere a Europeana de la metadate la conținut, permițând furnizorilor de conținut să-și expună conținutul în scopul reutilizării și pentru a comunica condițiile necesare pentru reutilizarea în interes comercial.

(3) Proiectul va implementa infrastructura și serviciile de bază pentru a sprijini reutilizarea resurselor culturale iar în același timp stimulând creativitatea și dezvoltarea businesului pe termen lung.

(4) Vor fi create cinci aplicații pilot pentru ariile tematice Educație Istorică, Istorie Naturală, turism. Rețele Sociale și Design. Acestea vor servi ca implementări pentru

(5) Competiții dedicate inovației deschise, care vor identifica, incuba și iniția cinci proiecte viabile în sectorul Industriei Creative.

(6) Proiectul va identifica modele de busines care să permită actorilor cheie din ecosistemul Europeana să-și dezvolte produse și servicii bazate pe Platforma pentru Reutilizarea Conținutului și pentru a asigura sustenabilitatea Rețelei de Laboratoare Deschise.

(7) O Evaluare Holistică pe care o va face proiectul va acoperi toate zonele de lucru în timp ce serviciile și aplicațiile pilot vor sprijini dobândirea de bune practici.

(8) Rezultatele proiectului vor fi promovate prin intermediul unei campanii desfășurată de un actor aparținând Industriei Creative și Rețeaua Europeana. Consorțiul pune cap la cap expertiza necesară, caută masa critică și acoperirea optimă pentru diseminare cu scopul de a împlini cu succes aceste obiective.

http://ec.europa.eu/information_society/apps/projects/factsheet/index.cfm?project_ref=325120

Add a comment
Digitising Contemporary Art” (DCA) este un proiect de 30 de luni de digitizare care privește arta contemporană, cea de după 1945 - un fel de patrimoniu cultural care încă în mare măsură lipseşte din Europeana, care este un punct unic de acces pentru cultura europeană.

DAC va crea un corp de reproduceri digitale de înaltă calitate: 26,921 opere de artă - picturi, fotografii, sculpturi, instalaţii, video şi 1,857 documente contextuale, care vor deveni accesibile  prin intermediul Europeana, nu numai prin acces la metadate şi miniaturi, dar, de asemenea, și prin link-uri directe către reproduceri de mari dimensiuni ale fiecărui element. DCA se va asigura că drepturile la tot conţinutul digital disponibil vor permite o deschidere a conținutului. Conţinutul furnizat, inclusiv capodopere ale artiştilor cheie din majoritatea ţărilor europene, vor umple un gol în colecțiile Europeana.
  • Funded under: The Information and Communication Technologies Policy Support Programme
  • Area: CIP-ICT-PSP.2010.2.3 - Digitising content for Europeana
  • Total cost: €3.95m
  • EU contribution: €1.97m
  • Project reference: 270927
  • Execution: From 01/01/2011 to 30/06/2013
  • Project status: Running
  • Contract type: The Information and Communication Technologies Policy Support Programme PB Pilot Type B
Add a comment