Anul trecut anunțam lansarea oficială a unui nou catalog online în România care folosea sistemul integrat de bibliotecă Koha. Experiența Koha la
SCOPUL
În cadrul întâlnirilor de lucru cu bibliotecarii de la BUDJG au fost elaborate prezentări, tabele, proceduri și un manual de utilizare. În cadrul campaniei de promovare la nivel local și național a softului Koha, BUDJG și-a împărtășit „trăirile” prin intermediul întâlnirilor profesionale și webinarelor. Și parcă tot mai era loc de ceva...
Ghidurile video sunt instrumente de lucru perfecte și foarte eficiente pentru procesul de învățare atunci când este vorba fie de un hobby, fie de o profesie: croșetat, împletit, arta machiajului, folosirea mașinii de cusut, utilizarea un anumit software etc. Așa a apărut ideea de a utiliza tehnologia screenrecording pentru a „pune pe picioare” ghiduri video care să descrie, pe înțelesul tuturor, principalele funcții ale softului open source Koha.
PUBLICUL
Setul de ghiduri video despre lucrul cu sistemul integrat de bibliotecă Koha se adresează bibliotecarilor dar și altor categorii de specialiști din domeniul științelor informării. Altfel spus, orice doritor interesat să pună pe picioare o bază de date bibliografică poate urmări și exersa fără teamă lucrul cu acest soft, într-o versiune demo.
Ghidurile video sunt editate în limba română și descriu într-un mod facil funcționarea modulelor de Achiziție, Catalogare și Seriale, în viziunea de lucru a BUDJG. Căutarea și organizarea informației regăsite în catalogul online al bibliotecii sunt și ele subiecte dezbătute în cadrul acestei serii video. Ghidurile pot fi folosite ca materiale de referință de bibliotecile școlare, universitare și publice din România, individual sau în cadrul unui consorțiu.
INSTRUMENTE
Pentru elaborarea acestei serii video a fost utilizată aplicația Microsoft PowerPoint 2013 care are opțiunea Screen recording. Maniera de lucru este simplă, intuitivă și pericolul apariției de erori în timpul înregistrării sau după este foarte redus. Înregistrarea video se poate salva în două formate: .pptx (înregistrarea este disponibilă în cadrul prezentării) și .mp4 (filmele înregistrate pe fiecare slide pot fi salvate și ca fișiere video independente).
O parte din ghidurile video au fost editate și asamblate cu aplicații disponibile în Magazin Play: Movie Maker: Free Video Editor și/sau Video Maker-VideoShow. Întrucât au apărut și o serie de inconveniente în lucrul cu aceste instrumente, pentru editarea și îmbinarea înregistrărilor video a fost folosit în majoritatea cazurilor Microsoft Windows Live Movie Maker, aplicație instalată în urmă cu 4 ani. Din păcate, din ianurie 2017, aceasta nu mai este disponibil pentru descărcare de pe site-ul Microsoft.
Canalul YouTube a reprezentat varianta optimă de publicare și mediatizare a seriei video Koha. În prezent, publicul interesat poate viziona 30 ghiduri tematice despre lucrul în Koha, problemele dezbătute referindu-se la: catalogarea diferitelor tipuri de publicații (cărți, reviste, resurse electronice) prin analiza detaliată a câmpurilor MARC 21 din blocurile 0-8, achiziția și evidența publicațiilor și modulul seriale. Utilizatorul este familiarizat și cu catalogul OPAC Koha prin prisma unor avantaje legate de crearea unui cont propriu: propunerea achiziției unei publicații, elaborarea unei liste de publicații rezultate ca urmare a unei interogări a sistemului după un anumit criteriu. Căutarea și salvarea rezultatelor din catalogul Koha în softul open source de managementul referințelor, Zotero, completează această serie.
URMAREA
La debutul noului an universitar ne propunem publicarea unor noi ghiduri video care să aibă în vizor modulul Circulație: înscrierea cititorilor, împrumutul, returnarea, prelungirea și rezervarea unei publicații. Deasemenea, facilitățile conferite de interfața OPAC vor completa tabloul: crearea contului, rezervarea și prelungirea unei publicații din acest cont. Modulul Rapoarte și aspectele legate de importul datelor bibliografice în Koha vor fi și ele incluse în agenda viitoare. Pe măsura ce vom lucra, vom depista și soluționa probleme legate de Koha, vom crea noi filmulețe. Câteva dintre teme sunt deja pregătite: fuzionarea a două autorități, regăsirea unui lot de publicații după RMF intrare, atașarea de fișier unei înregistrări bibliografice etc.
Împărtășim pentru că ne pasă („Sharing is caring”, The Circle [movie], 2017) și sperăm într-o mobilizare privind implementarea softului Koha în România. Mai departe, sperăm să se nască colaborări pentru ca lucrurile să fie mai bine făcute, pentru că perfecțiunea este spre ceea ce aspirăm, nu?
Seria de ghiduri video Koha este disponibilă la adresa