reprezentare logo Kosson

Ieri s-au desfășurat concomitent trei evenimente în România dedicate Săptămânii Educației Deschise.

Este o evoluție care urmărește interesul crescut a tuturor celor implicați în educație pentru a eficientiza și a reduce costurile pentru producerea, gestionarea, crearea și reutilizarea resurselor educaționale. La Biblioteca Națională a României s-a desfăsurat „Educație deschisă și accesabilitate”, un eveniment circumscris „Săptămânii Guvernării Deschise”, ca activitate a „Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă” (http://ogp.gov.ro/despre-ogp/).

La acest eveniment au fost invitați doamna Anca Petrache, Director în cadrul MEC, doamna Claudia Șerbănuță, Manager al Bibliotecii Naționale a României și domnul Mihai Dima, Președinte al ANCSI și Ovidiu Voicu, Centrul pentru Inovare Publică - reprezentatul Coaliției RED. Întreaga dezbatere și prezentarea propunerilor de angajamente pe care Coaliția pentru Resurse Educaționale Deschise le-a redactat, se poate urmări pe înregistrarea video disponibilă la următorul link: https://www.privesc.eu/arhiva/66016/Conferinta-Open-Education---Educatie-deschisa.

RED Banner 2016

Coaliția pentru Resurse Educaționale din România, propune spre integrare câteva „Propuneri angajamente Planul Național de Acțiune OGP 2016-2018 în domeniul educației”:
1. Date deschise și transparență în educație
Obiectivul principal: Creșterea transparenței sistemului public de educație.
2. Biblioteca Școlară Virtuală și Resurse Educaționale Deschise
Obiectivul principal: Crearea Bibliotecii Școlare Virtuale și popularea ei cu resurse educaționale deschise
3. Acces deschis la rezultate de cercetare
Obiectivul principal: Optimizarea impactului cercetării științifice finanțate din fonduri publice prin deschiderea accesului la aceasta.
4. Management transparent în educație
Obiectivul principal: Creșterea transparenței sistemului public de educație.

Privind manualele digitale, România are mult de învățat din experiența celorlalți pionieri ai domeniului, unul foarte aproape și din a cărui activitate am găsit un posibil model, este Polonia.

În Polonia, sarcina achiziționării manualelor școlare este asumată de părinți. Costurile variază între 60 și 120 de euro. Această stare de fapt a crescut presiunea politică, fapt care a crescut interesul pentru manuale deschise. Ministerul Educației din Polonia a estimat o economie de 24 de milioane de euro în primul an al aplicării acestei politici salvându-se aproape 168 de milioane de euro până în 2020. Costurile de producție pentru manualele deschise vor fi suportatea din fondurile destinate anterior subvenționării achiziției de manuale școlare pentru familiile cu venituri mici.

În Polonia, ca și în România, activează o coaliție pentru Educație Deschisă (KOED - http://koed.org.pl/pl/english/).

Ca o concluzie a întâlnirii ar fi deschiderea pe care Ministerul a declarat-o prin cei doi reprezentanți și necesitatea stabilirii unui calendar pentru consultări.

Ce urmeaza pentru educația deschisă în anul 2016 - slide prezentt de Ovidiu Voicu la Conferința de la București din 11 martie, 2016


Pentru că este necesară o abordare echilibrată a multitudinii de opinii și armonizarea dezideratelor tuturor celor care au dorința de a face din educație și cercetare o zonă transparentă și eficientă ca și costuri și rezultate, Coaliția vă invită să vă alăturați acestui efort de colaborare. Puteți face acest lucru urmărind pagina coaliției la http://educatiedeschisa.ro și grupul dedicat pe Facebook accesând următorul link: https://www.facebook.com/groups/467197926713726/734575776642605