reprezentare logo Kosson

Documente RED

Subcategorie dedicată documentelor de importanță majoră pentru promovarea și adoptarea Resurselor Educaționale Deschise.

Suntem pe vârful unei revoluții globale în domeniul predării și învățării. Profesorii din întreaga lume elaborează o vastă cantitate de resurse educaționale pe Internet, care sunt deschise și liber accesibile pentru uzul tuturor. Acești profesori creează o lume în care fiecare pământean să poată accesa și contribui la suma întregii cunoașteri umane. De asemenea, plantează semințele unei noi pedagogii în care educatorii și elevii creează, modelează și dezvoltă cunoștințele împreună, aprofundând abilitățile și înțelegerea lor pe măsură ce evoluează.

Această mișcare a educației deschise, care se dezvoltă, combină tradiția stabilită de a împărtăși ideile bune între colegii educatori și cultura colaborativă și interactivă a internetului. Este construită pe convingerea că toată lumea ar trebui să aibă libertatea de a folosi, personaliza, îmbunătăți și redistribui resursele educaționale fără constrângere. Profesorii, cursanții și alții care împărtășesc această credință se reunesc ca parte a unui efort la nivel mondial de a face educația mai accesibilă și mai eficientă.

Colecția globală extinsă de resurse educaționale deschise a creat un teren fertil pentru acest efort. Aceste resurse includ materiale de curs cu licență deschisă, planuri de lecție, manuale, jocuri, software și alte materiale care susțin predarea și învățarea. Ele contribuie la creșterea gradului de accesibilitate a educației, în special acolo unde banii pentru materialele de învățare sunt puțini. Acestea hrănesc cultura participativă a învățării, creația, distribuția și cooperarea care schimbă cu rapiditate cunoașterea de care au nevoie societățile.

Add a comment

Pe 13 mai, 2015 a fost trimisă o scrisoare deschisă privind cursul opțional introdus de Ministerul Educației la propunerea Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA). Este un pas bun, dar care prezintă neajusuri. Împreună cu alți 12 semnatari am trimis următoarea scrisoare:

În atenția Ministerului Educației și Cercetătii Științifice
Domnului ministru Sorin Mihai Cîmpeanu,

și a Institutului de Științe ale Educației,
Domnului director Ciprian Fartușnic,

Domnule ministru,
Domnule director,

RED logo roSalutăm intenția Ministerului Educației de a introduce în pregătirea elevilor de liceu drepturile de proprietate intelectuală. Însă, credem că programa școlară pentru disciplina opțională ‘Educație pentru drepturile de proprietate intelectuală’ pierde din vedere principiile educației deschise și realitățile sociale și culturale din lumea digitală. În același timp, opționalul este propus într-un vid de pregătire a cadrelor didactice pe acest subiect.

Add a comment